Frankrike lekte seg til storseier i sjumålsfest

Sveits ble feid av banen med fem mål i sekken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits-Frankrike 2-5

VM 2010 ble et mareritt for Frankrike, men fire år senere er det et helt annet lag som spiller fotball sammen under «tricolorens» farger.

Der de ble sendt hjem i skam med ett poeng og 1-4 i målforskjell på tre kamper. Etter å ha knust Sveits 5-2 er fasiten seks poeng og 8-2 i målforskjell på to kamper.

Åttedelsfinaleplassen er nærmest sikret for Didier Deschamps menn, som skjøt fullstendig hull på et Sveits-lag som ellers er kjent for sitt defensive spill.

Hadde Karim Benzemas nettkjenning etter at dommeren blåste for kampslutt blitt tellende ville det vært enda bedre for Frankrike.

– Det kunne blitt mer enn perfekt, men vi spiller mot et godt lag og scorer fem mål. Å vinne 5-2 er et godt resultat, sa Deschamps etter kampen.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker kunne ikke unngå å sammenligne årgangen med verdensmestrene fra 1998. Frankrikes trener vil ikke gå med på at laget hans nå er blant favorittene til å vinne hele turneringen.

– Vi var godt forberedt og effektive i de to første kampene. Nå venter en kamp mot Ecuador - og så blir det en helt ny turnering, smilte han.

– De ble maltraktert

SAMARBEID: Mathieu Valbuena hopper på ryggen til Olivier Giroud etter 3-0-scoringen mot Sveits. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
SAMARBEID: Mathieu Valbuena hopper på ryggen til Olivier Giroud etter 3-0-scoringen mot Sveits. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch

I hele VM-kvalifiseringen slapp Sveits bare inn seks mål, like mange som de har måtte plukke ut av buret på to kamper så langt i VM.

Etter at Frankrike hadde gått opp til 5-0 kunne Sveits kvittere ut to trøstemål, uten at noen franskmenn er så veldig lei seg for det.

Det eneste som røk var muligheten til å få tidenes største VM-seier for Frankrike. De har aldri vunnet med mer enn fire mål i et VM-sluttspill.

– Frankrike virker som det er et sultent lag i toppform, sa Morten Langli i TV 2s studio etter kampen.

– Forsvaret til Sveits ble rett og slett maltraktert. 

Stopperskade og marerittminutt for Sveits

Det var nok en strek i regningen for Sveits at Steve von Bergen måtte ut med skade etter bare åtte minutters spill.

Krumtappen i det sveitsiske forsvaret, måtte forlate banen etter å ha fått skotupen til Giroud i ansiktet. Med blod rennende fra ansiktet ble von Bergen geleidet av banen, og erstattet av Philippe Senderos.

Von Bergens kinnbein knakk i sammenstøtet, og han blir etter kampen undersøkt for ytterligere skader i øyeregionen.

– Det var et nøkkeløyeblikk i kampen. Senderos kom inn for å spille sammen med Djorou, det stopperparet fungerte ikke i Arsenal og det fungerer ikke her heller, sa Morten Langli.

Åtte minutter senere skapte Giroud enda mer trøbbel for Sveits. Den franske spissen var høyest på et hjørnespark og fra elleve meter stanget han ballen i mål med et strålende hodestøt.

Det utviklet seg til å bli et mareritt-minutt for Sveits. Bare 67 sekunder senere lå nemlig ballen i mål igjen.

Valon Behrami slo en fryktelig feilpasning kort tid etter avspark. Benzema forvaltet ballen videre til fremadstormende Blaise Matuidi. Matuidi avsluttet strålende, og dermed var det 2-0 til Frankrike som så ut til å storme mot avansement.

Spektakulær straffebom

Sveits kom bedre med etter hvert og hadde ballen i noten etter 27 minutter. Granit Xhaka var imidlertid offside da han fikk ballen etter et hjørnespark. Xherdan Shaqiri misbrukte en kjempemulighet til å redusere bare minutter senere, men det var ikke noen ting sammenlignet med sjansen til Frankrike litt senere.

Les Bleus fikk straffe da Johan Djorou spente bein på Karim Benzema. Benzema gikk opp for å ta det selv, men det skulle han nok ikke ha gjort. Straffesparket ble for svakt, og Diego Benaglio reddet enkelt.

Returen gikk midlertid til Yohan Cabaye som på helt åpent mål klarte å sette ballen i tverrliggeren. En ufattelig mulighet som ble kastet bort av Frankrike.

Giroud motor i mønsterkontring

3-0-målet skulle imidlertid komme allerede før pause.

Olivier Giroud vant en hodeduell i egen 16-meter på et sveitsisk hjørnespark. Spissen satte full fart fremover, og fikk ballen igjen i det han var alene på venstrekanten.

Giroud stormet mot motstandernes mål, før han slo en perfekt vektet pasning til Mathieu Valbuena som hadde ingen problemer med å sette inn spikeren i den sveitsiske kisten tidlig.

Det tok mye av futtet ut av kampen.

I andre omgang lot Frankrike Sveits være mer med i kampen, men sveitserne maktet ikke å utnytte de mulighetene de fikk.

Det gjorde derimot et imponerende fransk lag.

De sveitsiske sluser åpnet seg

Paul Pogba erstattet Olivier Giroud, og viste hvorfor han er rangert som en av verdens beste unge midtbanespillere. En strålende utsidepasning fant Karim Benzema bak forsvaret. Benzema satte ballen mellom beina på Benaglio.

Og da var slusene åpnet igjen. 

Fem minutter senere la Moussa Sissoko på til 5-0. Denne gang var Benzema arkitekten før han trillet ballen til Newcastle-spilleren som gjorde ingen feil foran mål.

Sveits-marginer

Bare marginer gjorde at det ikke ble ytterligere Frankrike-mål i minuttene som fulgte.

Marginene var også med Sveits da Blerim Dzemaili reduserte på et frispark ti minutter før full tid. En ellers god Benzema tabbet seg ut da han løftet beinet og lot ballen gå under seg og dermed inn ved stolperoten bak Hugo Lloris. 

Det var tydelig at Frankrike nå hadde tatt foten godt av gassen, og tre minutter før slutt fikk de nok et trøstemål.

Granit Xhaka var mannen bak 2-5-målet, som var av den vakre sorten. Gökhan Inler chippet ballen gjennom til Xhaka, som hamret ballen i mål på volley.

På overtid trodde Karim Benzema at han hadde scoret sitt andre mål for dagen, men dommeren hadde allerede blåst av - og målet ble dermed ikke stående.