– Snus minst 90 prosent mindre skadelig enn å fortsette å røyke

Snus og e-sigaretter er et gjennombrudd i kampen mot tobakksdøden, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av dem som tror dette er Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmilldelforskning. Han er mangeårig forsker på tobakkskader, og har kommet fram til følgende konklusjon.

– En e-sigarett er langt mindre farlig enn en tradisjonell sigarett, men den er altså ikke helt risikofri, sier han.

Drar på «harrytur» etter e-sigg

Sist fredag fortalte TV 2 at så mange som 50.000 røykere i Norge nå har gått over til det langt mindre farlige alternativet, som verken inneholder tjære eller kullos.

Men enn så lenge er e-sigaretten med nikotin forbudt å omsette i Norge. Netthandel eller «harrytur» er derfor løsningen for norske dampere.

90 prosent av kundene ved e-siggbutikken i Strömstad i Sverige, er norske.

– De kommer hit fordi de vil ha e-sigaretten, fordi det hjelper dem å slutte med tobakksigaretter, sier butikksjef Johanna Wassmuth.

– En del av løsningen, ikke problemet

Nå har 53 av verdens fremste forskere på røyking gått sammen for å presse verdens helseorganisasjon WHO til å tenke nytt om e-sigaretten.

– Det vi ønsker med det brevet er at man skal se på skadereduksjon, altså bruk av mindre farlige nikotinprodukter som snus og e-sigaretter, i forebygglese av de enorme tobakkskadene. At e-sigarettene ikke skal være en del av problemet, men en del av løsningen på problemet, sier Karl Erik Lund i Sirus.

Les brevet her

WHO skal ta stilling til e-sigaretten innen den store konferansen om tobakkskader i Moskva til høsten.

Også den langt mer kontroversielle snusen skal vurderes. Den anbefales nemlig også av forskerne som et godt produkt for røykeavvending:

– Ekspertene anslår at snus er minst 90 % mindre skadelig enn det å fortsette å røyke.

Vil ha snus godkjent i USA

Professor Lars Erik Ruthquist er onkolog, og vitenskapelig rådgiver for verdens største snusprodusent, Swedish Match. 

– Vi vil at flest mulig røykere skal slutte med sigaretter og gå over til snus, sier Ruthquist til TV 2. 

Onsdag i forrige uke søkte Swedish Match om å få godkjent snus som nikotinprodukt med lavrisiko av amerikanske helsemyndigheter. Søknaden på 100.000 sider dokumenterer ifølge Ruthquist at snusing er mye mindre farlig enn røyking. 

– Minst hundre ganger. Sannsynligvis enda mer. Og snus har jo ingen av de negative helseeffektene som gjør røykingen til et stort folkehelseproblem. 

Anbefaler avgifter etter skadepotensiale

Femti av verdens fremste tobakksforskere anbefaler nå også at avgiftene på tobakksprodukter bør stå i forhold til hvor farlig produktet er. Altså at røyk blir dyrere, mens snus blir billigere. 

Men i det norske Helsedirektoratet har man ingen planer om å forandre på snusreglementet. 

– Vi vet at når folk skal slutte å røyke, så gjør flesteparten det uten snus, og det er det vi anbefaler, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad.