TAR KONTAKT: Kristian Alexandersen blir spurt om råd av andre som har opplevd mobbing. Foto: Pål Martin Rossing/TV 2
TAR KONTAKT: Kristian Alexandersen blir spurt om råd av andre som har opplevd mobbing. Foto: Pål Martin Rossing/TV 2

Støttemeldingene strømmer inn etter at Kristian fortalte sin mobbehistorie

Kristian Alexandersen sto frem etter at han vant mot Vestby kommune. Henvendelsene fra andre mobbeofre strømmer inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26 år gamle Kristian sto frem i TV 2 torsdag. Han fortalte om en oppvekst og en skolegang preget av mobbing. 

Onsdag kom dommen etter rettssaken han anla mot Vestby kommune. Han krevde erstatning for tapt livskvalitet og tapte fremtidige inntekter, og fikk medhold i Follo tingrett.

Mange tar kontakt

Dommen slår fast at skolen ikke gjorde nok for å stoppe mobbingen. Vestby kommune har frist til rundt månedsskiftet august/september med å anke.

Etter at han sto frem på TV 2 har meldingene på telefon og Facebook strømmet inn, både til Kristian og til moren Bente, som har vært pådriver i rettssaken.

– Jeg satt oppe til klokken ett om natten og svarte på meldinger. Kristian satt enda lenger, sier Bente Alexandersen.

Kniv på skolen

Bare fredag har 50 meldinger tikket inn på telefonen hans. Det er støttemeldinger, men også folk i lignende situasjoner.

– En dame skrev melding og fortalte at sønnen gikk med kniv på skolen, fordi han er så redd. Det gjorde inntrykk på Kristian, sier hun.

Facebook-støtte

Også Facebook-siden til TV 2-nyhetene får han støtte. Flere forteller litt om seg selv, og at de vil søke hjelp på samme måte. 

«Hey, hvordan starter man denne kampen? Fikk alltid høre av lærere at j måtte forandre meg og føye meg etter mobberne!», skriver én kvinne.

Mange av Facebook-følgerne til TV 2 skriver dessuten at de opplevde det som at de ikke ble trodd, da de slo alarm om mobbing.

«Det ble dysset ned, jeg ble sendt til psykolog, og følte at det var jeg som fikk skylden, mens mobberne gikk fri....Fikk anorexia som følge av mobbingen», skriver én kvinne.

Mobber kom og ba om unnskyldning

Kristian forteller til TV 2 at én av guttene som hadde mobbet ham kom og ba om unnskyldning. Dette var til stor hjelp.

– Jeg synes det var tøft gjort, og det var en veldig lettelse for meg. Jeg trodde ikke de gutta der hadde et hjerte, sier han.

Dette skjedde mens de var i 14-15-årsalderen da Kristian, som nå bor i Halden, fortsatt bodde i Vestby. 

– Han kom hjem til meg og banket på døren. Jeg kom ut og snakket med ham. Da sa han at han ville be om unnskyldning, for mobbingen og alt han hadde gjort. Han sa han ikke visste hvorfor han hadde gjort det, sier Kristian.

– Etter dette omgikkes vi litt, og kjørte blant annet moped sammen, sier han videre.

Har du vært med på å mobbe noen? Send e-post: asle.bentzen@tv2.no

Søker råd

Flere av dem som har tatt kontakt med Kristian lurer også på hvordan de skal gå frem for å få sin sak opp for retten.

– Da sier vi at de må ha noen beviser, slik at man kan begynne å grave i det. Jeg sparte på all dokumentasjon, sier Bente, som mener dette var det viktigste trumfkortet under rettssaken.

– Jeg hadde alt. Jeg forlangte alle papirene etter møtene. Det har vært det viktigste, at jeg kunne dokumentere alt som var sagt og gjort, sier hun.

Høyesterettsdom

Det var advokat Helge Karlbom som førte saken for 26 år gamle Kristian. Karlbom sier til TV 2 at en høyesterettsdom fra 2012 har satt standarden for mobbesaker, og også saken fra Follo tingrett.

Dommen klargjør ansvarsområdene til skolene, og slår fast at det er skolens plikt å sette inn mobbetiltak som er rettet mot mobberne. Dersom tiltakene ikke virker, må andre tiltak prøves.

Plassere ansvar

Per Oretorp i Personskadeforbundet sa tidligere til TV 2 at alle som mener seg skadet av en barndom med mobbing, er velkommen til å søke hjelp hos forbundet. 

– Den som vil gå til sak må prøve å plassere et ansvar, vise at det er mobbingen om forårsaker skade og tap og vise at kommunen har brutt rutinene for mobbing, sier Oretorp.

Klikk her for å se mer om hva du kan gjøre for å søke hjelp.