Ny sjokkseier sendte England ut av VM

Og Costa Rica videre til åttedelsfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italia-Costa Rica 0-1

20.juni er en merkedag for kostarikansk fotball etter at de slo Italia 1-0 og sikret seg at de går videre som et av to lag fra gruppe D.

Det er ikke første gang at akkurat denne datoen har vist seg som en lykkedato. På dagen for 24 år siden slo Costa Rica Sverige 2-1 og avanserte til åttedelsfinalen av verdensmesterskapet i 1990.

Kostarikanerne var levnet små eller ingen sjanser til å gå videre fra gruppen som skulle handle om England, Italia og Uruguay i kampen om avansement.

– Vi holdt hodet kaldt og spilte en nydelig kamp. Dette fortjente det kostarikanske folket, sa trener Jorge Pinto etter kampen. 

– En drøm som går i oppfyllelse

Matchvinner Bryan Ruiz var også en fornøyd herremann etter kampen.

– Jeg kan ikke forklare følelsen jeg har akkurat nå, sa Ruiz etter kampen.

– Vi har drømt om dette øyeblikket, selv om vi visste at folk ikke trodde på oss. Vi kvalifiserte oss foran lag som er mye sterkere enn oss, så det er en drøm som går i oppfyllelse. Vi må takke alle de som trodde på oss, da vi har oppnådd noe ekstraordinært for et land som er så lite.

Etter å ha slått både Uruguay og Italia har de også fordømt England, som har tapt mot lagene Costa Rica har slått, til å reise hjem fra Brasil - allerede før lagene møtes i siste gruppespillrunde.

Med poeng der vil Costa Rica, et lag med ni spillere som spiller eller har spilt i norsk fotball i troppen, være gruppevinner.

– Visste det var en tøff gruppe

For Italia venter et skjebnemøte med Uruguay, der de kun trenger uavgjort for å avansere.

– Vi visste at dette var en tøff gruppe. Vi skal prøve å slå tilbake mot Uruguay, sa Italia-trener Cesare Prandelli. 

– Vi mislyktes ikke med taktikken, men de var gode og aggressive. Vi prøvde å finne en vei tilbake i kampen, men klarte det ikke.

Hodgson blir værende

England har på ingen måte blitt utspilt i kampene mot Uruguay og Italia, men er altså ute av mesterskapet.

Likevel har det engelske fotballforbundet gått ut og forsikret at de ønsker at Roy Hodgson skal ta dem med videre.

– Vi støtter Roy Hodgson, og vi har spurt ham om å bli værende i managerstolen, sier FAs styreforman Greg Dyke ifølge The Guardian.

Det var sagt før de røk ut av VM, men også på det premisset at det var en mulighet.

– Vi ser ingen verdi i å bytte manager. Vi mener Roy har gjort en god jobb, og vi håper å gjøre det bedre i EM, sier Dyke.

Lavt tempo - før Balotelli eksploderte

Det var en sjansefattig åpning på kampen, der begge lag ville unngå å ofre for mye fremover på banen. I tillegg var en blåseglad dommer med på å dra ned tempo i kampen.

Etter et par småsjanser fikk Italia den første store muligheten etter en halvtimes spill.

Andrea Pirlo fant Mario Balotelli med en lekker gjennombruddspasning. Spissen prøvde å lobbe ballen over Costa Ricas keeper, noe han lykkes med, men ballen hadde dessverre for Italia ikke retning mot mål.

Samme mann fikk en ny sjanse bare minutter etterpå, men Keylor Navas stoppet det knallharde skuddet og fikk også plukket opp returen.

Snytt for straffe, men scoret

Costa Rica kom stadig bedre med i kampen. Noen minutter før pause raste lilleputtnasjonens spillere og støtteapparat mot kampens dommer Enrique Osses. Joel Campbell ble løpt i senk av Giorgio Chiellini og mente de skulle hatt staffespark.

De hadde nok en god sak, men istedenfor å sutre for lenge svarte Costa Rica på en forbilledlig måte - gjennom strålende spill.

Rett før pause kom Júnior Díaz på et løp opp venstrekanten, og fulgte opp med et fantastisk innlegg mot Bryan Ruiz. Den PSV-utlånte Fulham-spilleren stanget ballen via tverrliggeren og ned bak streken i en situasjon der mållinjeteknologien nok en gang var grei å ha for dommeren.

Dermed ble det ingen tvil om at ballen var over streken, og Costa Rica gikk til pause med en sjokkledelse.

Tamt Italia

Azzuri dominerte som ventet starten på den andre omgangen, men noen sjansebonanza skapte de ikke mot mellomamerikanernes femmannsforsvar. Keylor Navas hadde også stort stet kontroll på langskuddene Italia kom med.

De azurblå har ligget under til pause elleve ganger i VM-sammenheng, og kun en gang har de lykkes med å snu kampen til seier. Det var mot Nigeria for 20 år siden, og det viste seg tøft denne gangen.

Antonio Cassano, Lorenzo Insigne og Alessio Cerci ble alle byttet inn for å få fart på italienerne uten å få nevneverdig effekt umiddelbart.

Italienerne hadde ballen mye, men måtte hele tiden vokte seg for Costa Ricas kontringsstyrke.

På overtid var tidligere Bodø/Glimt-spiller Randall Brenes nær å doble ledelsen.