FØRSTE KAMP: Paul Pogba under den første kampen mot Honduras.  AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
FØRSTE KAMP: Paul Pogba under den første kampen mot Honduras.  AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA

Frankrikes diamant

Kim Robin Haugen blogger om Paul Pogba - et av fotballverdens største talenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sveits-Frankrike på TV 2 og tv2sumo.no kl. 21.

Det finnes svært mange lovende fotballspillere i verden, men i kveld løper et av de aller største talentene ut på Arena Fonte Nova, nemlig Paul Pogba.

Selv om Pogba bare er 21 år har han allerede markert seg på fotballens stjernehimmel og lagt et solid grunnlag for å dominere på klubb- og landslagsnivå i veldig mange år fremover.

La oss se hvor det hele begynte, bakgrunnen til Pogba, hvordan karrieren skjøt fart og hvor han faktisk står i dag.

Pogba ble født i en forstad til Paris i 1993 av foreldre med bakgrunn fra Kongo og Guinea. Noen år tidligere (1990) ble hans to brødre født, tvillingene Florentin og Mathias Pogba. De var ikke like talentfulle som sin lillebror, men brukbare fotballspillere med karrière i England og Frankrike, kombinert med landslagsspill for Guinea.

I barneårene startet Paul Pogba det som skulle bli en utrolig lovende karrière med spill i mindre kjente klubber som Roissy-en-Brie og Torcy. Etter hvert gikk ferden videre til Le Havre, hvor Pogba ble en dominerende skikkelse som kaptein for deres U-16 lag, samtidig som han fikk kamper på aldersbestemte landslag.

Pogbas prestasjoner og kvaliteter ble fort lagt merke til, og det ble tidlig klart at mange klubber ønsket å sikre seg Pogbas tjenester for fremtiden.

I 2009 tok Pogba skrittet videre fra fransk fotball og hans nye adresse ble ungdomsakademiet i Manchester United. Denne overgangen gikk ikke stille for seg, Le Havre president Jean Pierre Louvel var rasende og hevdet blant annet at Manchester United hadde betalt Pogbas foreldre 100.000 euro (830.000 kroner), samt et hus, for å lokke Pogba til den engelske storklubben.

Le Havre bragte etter hvert saken inn for FIFA, men fikk ikke medhold. Le Havre hadde mulighet til å anke saken videre, men etter en kort stund ble det kommunisert utad at man var kommet til enighet med Manchester United i tvisten rundt Pogba.

I Manchester United gikk Pogba gradene i ungdomsakademiet og det ble tidlig klart for Ferguson og de andre i kubben at Pogba var en spesiell spiller med en potensiell stor fotballfremtid foran seg. Med scoringer, assist og dominerende spill på aldersbestemte lag, så Pogba hele tiden fremover og ventet på sin store debut for a-laget. Pogbas debut i Premier League lot vente på seg, men i 2012 var ventetiden over da han kom inn som innbytter i en kamp mot Stoke.

Jeg tror nok veldig mange Manchester United- og Paul Pogba-fans hadde ønsket at Ferguson etter dette hadde gitt Pogba tillit og latt han spille 90 minutter i kamp etter kamp. Når jeg sier dette, er det selvfølgelig med bakgrunn i at Paul Pogba seks måneder senere ble klar for Juventus, til Ferguson og veldig mange andres store ergrelse.

Så spørs det om det hadde hjulpet at Pogba hadde fått klare signaler om at han var Manchester United sin fremtidige og faste midtbanemann. Hadde det hjulpet at han hadde spilt fast helg etter helg? Hadde dette gjort at Pogba hadde skrevet under en ny langtidsavtale med Manchester United og således avfeid den konkrete interessen fra Juventus?

Dette vites ikke, men vi får kanskje svaret når Pogba en dag utgir sin biografi! Det er dog mulig å feste lit til dette sitatet fra Pogba, bare måneder etter at han signerte for Juventus i en alder av 19 år.

– Juventus kan hjelpe meg i å realisere drømmen min og å bli den beste fotballspilleren i verden.

Alex Ferguson og Manchester United var i hvert fall mektig skuffet over Pogba og hans rådgivere. For de syntes det klart at Pogba over lengre tid hadde vært enig med Juventus og at han således viste særdeles liten respekt ovenfor sin klubb. Legenden Ferguson var så klar i sin tale at han mente at det var like greit at klubben klarte seg uten Pogba, når han viste så liten respekt og helt tydelig ønsket seg bort fra klubben.

Ser man på Manchester United sitt lag i dag og spesielt hvordan det ser ut på den sentrale midtbanen, er det ingen tvil om at Pogba hadde vært en viktig brikke, men det ville han forsåvidt vært i alle verdens klubber.

Tiden i Juventus har vært et aldri så lite eventyr for Pogba, som har fortsatt utviklingen og tilført Torino-laget mye fra sin midtbaneplass, gjennom scoringer, assist, pasninger, kreativitet og dominant tilstedeværelse. Når Pogba samtidig har løftet to seriemesterskap og to super cup-trofeer, da har han fått en grei start på sin karrière i Juventus.

På landslagsnivå fikk Pogba som tidligere nevnt sin ilddåp på aldersbestemte landslag fra U16-laget og frem til hans debut på A-landslaget mot Georgia i 2013. Samme året ledet kaptein Pogba sitt land til seier i U-20 VM og ble samtidig kåret til årets unge spiller i Europa.

Når det snakkes om Pogbas kvaliteter er det nesten unisont hvordan man ser på «blekkspruten» som han gjerne kalles. Landslagstrener Deschamps og Juventus-trener Conte, begge tidligere spillere med eventyrlige karrièrer, er nesten stumme av beundring over Pogbas kvaliteter og spår en lysende fremtid for Frankrike sin midtbanemann.

Pogba er god i alle spillets faser. Han er god i lufta med sine 186 cm, svært taklingssterk, meget god teknikk, voldsom pasningskvalitet hvor han er i stand til å vri spillet med presise pasninger på 50-60 meter, tungt skudd og generelt utmerkede basisferdigheter.

Pogba har alle forutsetninger for å bli en dominerende kraft for Frankrike i mesterskap etter mesterskap. Sammen med stoppertalentet Raphaël Varane, er jeg sikker på at Pogba er på god vei til å danne deler av en sentrallinje som med tiden kan sammenlignes med de aller største i fransk landslagsfotball, type Blanc/Desailly - Vieira/Deschamps.

Følg med på Paul Pogba i kveldens kamp på TV2, som har avspark klokken 20.00. Frankrikes kanskje største diamant skal opp Inler, Berahmi og de andre sveitsiske spillerne. Det vil ikke overraske meg om Frankrikes diamant står igjen med tellende resultat!

Enig? Uenig? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen