Jewel (15) sparket ned på åpen gate - medelev tatt på grunn av Facebook

Den brutale mobbevideoen har engasjert over 50.000 personer på Facebook. Vi advarer mot sterke bilder!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 år gamle Jewel var på vei hjem fra skolen i Rotterdam i Nederland da den mannlige medeleven plutselig går til angrep på henne. Hendelsen ble fanget på kamera og har fått stor oppmerksomhet i landet etter at den ble delt på Facebook.

SPARKER: Medeleven fortsetter å sparke og tråkke på Jewel (15) mens hun ligger nede. FOTO: Skjermdump
SPARKER: Medeleven fortsetter å sparke og tråkke på Jewel (15) mens hun ligger nede. FOTO: Skjermdump

I klippet ser man hvordan gruppen av unge menn smyger seg innpå den uvitende jenten. En av 15-åringene går etter hvert frem og sparker Jewel i beina mens de andre står i bakgrunnen. Noen av tilskuerne heier på kompisen, mens noen roper at han må stoppe.

Se videoen av det brutale angrepet øverst i saken.

– Hodet mitt smalt i bakken, og jeg ble svimmel, forteller offeret til den nederlandske avisen De Telegraaf.

Hun kommer seg raskt på beina igjen, og gjengjelder angrepet med et spark. Mannen går nok en gang til angrep på henne og hun faller. Men det slutter ikke der, for mens Jewel ligger på magen, bestemmer medeleven seg for å tråkke på ryggen hennes.

Jakten på gjerningsmannen har engasjert over 50.000 personer på sosiale medier, og onsdag ble han pågrepet av nederlandsk politi. Politiet i Rotterdam sier til den svenske avisen Expressen at alle delingene på Facebook bidro til at politiet kunne arrestere ungdommen. 

Blåmerker overalt

Jewel fikk en rekke skader som følge av angrepet.

– Jeg har hatt muskelsmerter og hadde hodepine i to dager. Det er blåmerker overalt på kroppen min. Kneet mitt er hovent og låret er ganske tykt. I tillegg kan jeg knapt bevege høyrearmen, forteller Jewel til De Telegraaf.

Ifølge avisen har 15-åringen blitt mobbet i halvannet år. Moren hennes er rasende.

– Det er forferdelig at det må en video til for at mobbingen skal bli tatt på alvor, sier hun til avisen.

Rektoren ved skolen sier de har forsøkt å gjøre noe med det de anså som erting, men legger til at han forstår nå at det ikke var nok.

– Ikke slå tilbake

I videoen ser man at mobbeofferet velger å gjengjelde angrepet. Generalsekretær Lars Norbom i Natteravnene forstår at det er en naturlig refleks, men anbefaler ikke andre å gjøre det samme.

– Spesielt hvis man blir holdt fast, så vil man gjerne slå og sparke for å komme seg løs. Det er en vanlig reflekshandling. Men å løpe etter for å ta igjen er ikke lurt. Man vet jo aldri om vedkommende har kniv eller andre våpen, sier Norbom.

Han forteller at helt blind vold er et sjeldent syn på gatene i Norge, og som regel ligger det en forhistorie bak slik som i denne videoen.

– Vanligvis har det utspilt seg en konflikt i forkant. Noen kan for eksempel ha opptrådt provoserende. Hvis noen utøver helt blind vold, er gjerningsmannen som regel psykisk ustabil.

Natteravnenes råd til dem som ferdes i bybildet er å være oppmerksom på omgivelsene.

– Nå om dagen er det mange som ser mye ned i mobilen mens de er ute og går, mens andre ikke er helt med fordi de hører på musikk. Vær oppmerksom hvis du er i områder hvor slike situasjoner fort kan oppstå, oppfordrer Norbom.