Her møtes soldatene ansikt til ansikt for å overlevere lass med lik

Ukrainas forsvarsminister hevder regjeringsstyrker har gjenerobret kontrollen over grensa til Russland, mens prorussiske styrker lover å kjempe til de vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringsstyrkene har den siste tiden hatt framgang og sakte, men sikkert presset separatistene tilbake gjennom til dels harde kamper.

De har imidlertid ennå ikke har fått kontroll over den strategiske byen Slavjansk.

Fredsplan

Ukrainas president Petro Porosjenko la fredag fram en 14-punkts fredsplan som skal bidra til å få slutt på separatistopprøret øst i landet.

Porosjenko ber om at opprørerne lar seg avvæpne med det samme, samtidig som han lover å endre grunnloven slik at det blir overført mer makt til regionene. 

I planen får også opprørerne løfte om at de ikke skal straffeforfølges selv om de har begått alvorlige lovbrudd. Dette tilbudet om amnesti er foreløpig møtte med taushet.

– Denne våpenhvilen vil bli ganske kortvarig, advarer president Petro Porosjenko.

Som ledd i fredsplanen skal det også etablereres en 10 sikker korridor som væpnede russere og ukrainere kan bruke til å forlate de konfliktfylte områdene, melder TV-stasjonen Inter TV på sin nettside.

Møttes ansikt til ansikt som fiender

Imens var det fredag fortsatt harde kamper i området, og FN er bekymret over den stadig mer tilspissede situasjonen i Ukraina. Over 350 seperatister har mistet livet i kamper de siste ukene, og ikke alle støtter den skjøre våpenhvilen. 

Kampene brøt ut like øst for Krasnij Liman da om lag 4000 prorussiske separatistene nektet å legge ned våpnene i tråd med fredsplanen til Porosjenko.

Prorussiske seperatister benyttet våpenhvilen til å få overlevert trailerlass med døde ukrainske soldater på en landevei. De møtes ansikt til ansikt, men ikke i forsoning eller som venner.

– Etter denne overleveringen er våpenhvilen over. Vi vil fortsette å krige til vi vinner, sier geriljakrigenen Sova til ukrainsk TV.

– Styrkeoppbygging langs grensa

Samtidig opplyses det i Kreml at russiske styrker som de siste dagene er utplassert ved grensa til Ukraina, er der for å styrke vaktholdet langs grensa. Russland avviser imidlertid anklagene om at de driver styrkeoppbygging. 

– Vi skjerper bare sikkerheten ved grensen slik det ble bestemt for flere uker siden, sier en talsmann.

– I denne saken kan vi ikke snakke om noen konsentrasjon av styrker, bortsett fra tiltak som skal styrke beskyttelsen av Russlands grenser, og som blir iverksatt på direkte ordre fra president Vladimir Putin, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Han føyer til at ordren ble gitt for flere uker siden.

(©NTB/TV 2)