Obama sender 300 spesialsoldater til Irak

IRBIL, IRAK (TV 2): Amerikanerne skal trene og bistå irakiske soldater til kamp mot ISIS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Barack Obama sier han er forberedt på å sende 300 spesialsoldater til Irak. Soldatene skal ha fokus på å trene den irakiske hæren i det de starter offensiven mot de ekstremistopprørerne, ISIS.

ISIS har på brutalt vis tatt kontroll over store områder i Irak, deriblant landets nest største by Mosul.

Obama presiserer at soldatene ikke returnerer til Irak med hensikt å krige.

– Vi skal hjelpe irakerne med å bekjempe terroristene som truer det irakiske folk, og hele regionen, sa Obama fra talerstolen i Det hvite hus. Han presiserer at problemet i Irak ikke lar seg løse ved å sende titusener av amerikanske soldater til landet.

Hvis situasjonen forverrer seg ytterligere ser ikke presidenten bort fra at soldatene må få en mer aktiv rolle i konflikten.

– Vi vil forberede oss på en militæraksjon, sa Obama. USA har allierede posisjonert styrker i og rundt konfliktsonen i Irak. De driver etteretning, overvåking og diplomatisk arbeid, samtidig som de ikke utelukker droneangrep på ISIS stillinger.

Obama sier videre at Iran må spille en konstruktiv rolle i denne krisen. Han advarer dem mot å gå inn militært å bare støtte den shiamuslimske regjeringen til Nouri al-Maliki.

– Det er viktig for dem å ikke komme med religiøse utspill som kan forverre situasjonen og lede til borgerkrig, sier Obama.

ISIS er en sunnimuslimsk gruppe med utspring i al-Qaida. De er ekstreme i bruk av vold og terror, og har stormet fram på irakisk jord den siste halvannen uken.

Den irakiske hæren har begynt offensiven med å slå  tilbake. ISIS-opprørere er presset delvis ut av enkelte landsbyer og byer, og irakerne skal ha gjenvunnet kontrollen ved raffineriet i Beiji.