Hel skoleklasse kjønnslemlestet i Sverige

Samtlige 30 jenter i en skoleklasse i Norrköping i Sverige viser seg å være kjønnslemlestet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var skolehelsetjenesten som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen, skriver Norrköpings Tidningar.

Skolehelsetjenesten i Norrköping bekrefter overfor avisen at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene.

Kjønnslemlestelse av kvinner ble forbudt i Sverige i 1982 og kan gi fire års fengsel. Dersom overgrepet ansees for å være særlig grovt, er strafferammen ti års fengsel.

I 1999 ble det også straffbart å ta jenter med til utlandet for å få dem omskåret der. Mange minoritetsjenter blir tatt med til foreldrenes hjemland i skoleferien og er omskåret når de kommer tilbake.

– Vi forsøker å informere foreldrene om at de kan havne i fengsel dersom de kommer tilbake og barnet er kjønnslemlestet, sier Petra Blom Andersson i skolehelsetjenesten i Norrköping. (©NTB)