SLAKT OG ROS: Tor-Kristian Karlsen er ikke nådig med Xabi Alonso (Spania) og Leighton Baines (England), men trekker frem Fernando Gago (Argentina) og Divock Origi (Belgia) som positive overraskelser.
SLAKT OG ROS: Tor-Kristian Karlsen er ikke nådig med Xabi Alonso (Spania) og Leighton Baines (England), men trekker frem Fernando Gago (Argentina) og Divock Origi (Belgia) som positive overraskelser.

– Hinsides svak. Lei, sur og uinteressert

Tor-Kristian Karlsen blogger om VMs flopper og de gledelige overraskelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem flopper:

Leighton Baines, England

– Ekstra surt å innrømme når den engelske venstrebacken var et av mine nøkkelspillervalg i forhåndssakene om VM-nasjonene, men det er ikke å legge skjul på at Baines hadde en ukarakteristisk hårreisende kamp mot Italia. For svak i press, de offensive løpene var dårlig timet og innleggene – når Baines endelig kom i posisjon – var jevnt over elendige. Blant Englands sikreste og mest stødige i kvaliken – nå usikker, kaotisk og rådvill.

– SURT Å INNRØMME: Tor-Kristian Karlsen hadde tro på Leighton Baines, men engelskmannen leverte ikke varene. NTB scanpix
– SURT Å INNRØMME: Tor-Kristian Karlsen hadde tro på Leighton Baines, men engelskmannen leverte ikke varene. NTB scanpix
FLAUT: Alex Songs får gjennomgå etter h a mistet hodet mot Kroatia. (AP Photo/Themba Hadebe)
FLAUT: Alex Songs får gjennomgå etter h a mistet hodet mot Kroatia. (AP Photo/Themba Hadebe)

Alex Song, Kamerun

– På papiret skulle Barcelona-profilen være ledestjernen i et uryddig mannskap som bød på lite struktur, og dynamoen som med sin erfaring og klasse skulle gis mer ansvar (også fremover på banen) enn den «taktiske» rollen han innehar på klubblaget. Så hva skjer? Song mister hodet. Like før pause banker Song den kroatiske spissen, Marko Mandzukic, helt umotivert i ryggen. Det påfølgende røde kortet sender det afrikanske landet ut av mesterskapet. Uforklarlig opptreden av en spiller som burde vite langt bedre.

Xabi Alonso, Spania

– Man kunne kanskje plukket hvilken som helst spiller fra Spania, men etter mitt syn var Real Madrid-spillerens prestasjon mot Chile hinsides svak. Lei, sur, uinteressert, en av verdens beste defensive midtbanespillere over de siste 10 årene spaserte rundt på fotballbanen som om han ikke kunne bry seg mindre. Unøyaktig med ballen og bevegelig som en statue uten. Det er nesten et under hvordan en slik klassespiller kan prestere så enormt under normalt nivå.

FIASKO-VM: Xabi Alonso får stryk av Tor-Kristian Karlsen AFP PHOTO/ MARTIN BERNETTI
FIASKO-VM: Xabi Alonso får stryk av Tor-Kristian Karlsen AFP PHOTO/ MARTIN BERNETTI

Pepe, Portugal

– På samme måte som Luis Suarez trenger Pepe å balansere på kanten av barberbladet for å presterte maksimalt på fotballbanen. Uten denne «edgen» fratar man elementer av personligheten til disse «røffe» spillerne som splitter supportere i elsk- eller hat-leire. Samtidig går ryktet alltid foran og når den portugisiske midtstopperen havner i et unødvendig basketak med en motspiller – riktignok av den overspillende sorten (men av typen Pepe faktisk møter på ukentlig basis) – burde han vite at han er på tynn is. Takk og pris for Portugal er det «bare» Ghana og USA som venter i de to neste kampene. Synderen Pepe kan være tilbake etter gruppespillet, men forhåpentligvis med en lærdom rikere.

Diego Costa, Spania

– Dette er ingen heksejakt mot brasilianere som har skiftet statsborgerskap, men hva var dette? Noe kan forklares med at den Chelsea-aktuelle angriperen slet med skader på tampen av seriesesongen og mistet deler av oppkjøringen, men ikke alt. Når alt kommer til alt har et landslag som Spania et profesjonelt støtteapparat som er kompetente nok til å avgjøre når en spiller er klar for kamp. Diego Costa var så rusten og seig at det var vondt å se på, ballen spratt unna foten på førsteberøringene, den karakteristiske aggressiviteten var helt fraværende. Et trist skue.

Fem positive overraskelser:

SUKSESSBYTTE: Fernando Gago kom inn for Argentina, og ble en viktig brikke umiddelbart. Til slutt kunne midtbanespilleren og lagkompis Lionel Messi smile.AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
SUKSESSBYTTE: Fernando Gago kom inn for Argentina, og ble en viktig brikke umiddelbart. Til slutt kunne midtbanespilleren og lagkompis Lionel Messi smile.AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

Fernando Gago, Argentina

– Den sentrale midtbanespilleren som en gang var titulert «den nye Redondo» for sin elegante opptrenden på fotballbanen og evne til å styre spillet. Som 20-åring ble han solgt til nettopp Real Madrid – Redondos klubb – men etter hvert som tiden gikk var det tilsynelatende kun fornavnet de to argentinerne hadde til felles. Tilbake i moderklubben, Boca Juniors, har Gago hatt en skuffende sesong og mange trakk på øyenbrynene da han erstattet Hugo Campagnaro ved pause i kampen mot Bosnia. Takket være formasjonsskifte og introduksjonen av Gago fremsto Argentina som et lagt mer balansert lag. 28-åringen tok kontroll av midtbanen, styrte tempoet, holdt på ballen når angriperne ikke gikk på de rette løpene og valgte fornuftige løsninger. Et flott innhopp som trolig sikrer en startplass mot Iran på lørdag.

Eduardo Vargas, Chile

– Vandrende spiss som brøt gjennom under trener Jorge Sampaoli i Universidad de Chile, men har slitt enormt i klubbtrøyer etter overgangen til Napoli i 2012. Utleid til brasilianske Gremio og Valencia uten stor suksess, men endelig er energien og selvtilliten, som var så typisk for denne angriperen da han spilte klubbfotball under Sampaoli, tilbake. Selv om gårsdagens mål ikke nødvendigvis var noen enorm bragd, så viste Vargas glimt av potensialet som fikk Napoli til å betalte over 100 millioner kroner for hans tjenester. En spiller å se opp for videre i mesterskapet.

Divock Origi, Belgia

– Den unge Lille-angriperen fikk kun en halvtime i oppgjøret mot Algerie, men som de andre byttene ble hans introduksjon utslagsgivende for det imponerende comebacket til Belgia. Etter å ha erstattet svake, tunge og upresise Romelu Lukaku – som gjerne kunne blitt plassert i kategorien over – ga Origi med sin ekstreme fart og dybdeløp det algeriske forsvaret langt mer å tenke på. Origi ga Belgia en helt ny dimensjon på topp. Glimrende stallspiller for trener Marc Wilmots.

Joel Campbel, Costa Rica

– I kapasitet som utlånt Arsenal-spiller har den unge costaricaneren vært i søkelyset i flere år uten at man helt har forstått dimensjonen av talentet som bor i angriperen. Uteleieoppholdene i fransk og spansk fotball var heller ingen stor suksess, men denne sesongen har Campbell prestert godt for greske Olympiakos. Mot Uruguay fikk verden se noe av potensialet; hurtigheten, frekkheten og ikke minst en glimrende venstrefot. Er tiden inne å gi denne unge mannen en sjanse på Emirates?

Guillermo Ochoa, Mexico

– Prestasjonen fra den meksikanske målmannen mot Brasil var blant de mest imponerende oppvisningene i refleksarbeid man vil se i et VM-sluttspill. Riktignok er Ochoa en erfaren keeper med over 60 landskamper, men han har hatt opp- og nedturer både i landslagsdrakt og i klubbkontekst. Denne sesongen endte hans klubb Ajaccio helt sist i Ligue 1 og selv om det om det var flere medskyldige i nedrykket, vitner over 70 innslupne seriemål at Ochoa ikke sto som mot Brasil uke inn og uke ut i den franske toppdivisjonen (bortsett fra bortekampen mot Paris Saint-Germain hvor han sto som en vegg). Etter nedrykket står den eksentriske meksikaneren nå uten klubb. En typisk latinamerikansk målvakt som lar seg «jazze opp» av press og feberredninger.