PÅGREPET: Her overgir mannen seg for politiet. Han ble bedt om å kle av seg, for å vise at han ikke hadde eksplosiver på kroppen. (Foto: Expressen)
PÅGREPET: Her overgir mannen seg for politiet. Han ble bedt om å kle av seg, for å vise at han ikke hadde eksplosiver på kroppen. (Foto: Expressen)

Pågrepet etter bombetrussel mot politiske partier

STOCKHOLM, SVERIGE (TV 2): En mann som truet med å sprenge et lokale i Gamla Stan skal ha overgitt seg for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet gikk inn i bygningen rundt klokken 19.40, og en mann ble deretter pågrepet rett utenfor lokalene der han hadde oppholdt seg. 

Mannen ble bedt om å legge seg ned på bakken og kle av seg klærne for å vise at han ikke har eksplosiver på kroppen. 

Han var også omringet av tungt bevæpnet politi som pågrep mannen på gaten utenfor bygningen der han tok seg inn rundt fem timer før.

– Han fulgte våre instruksjoner, og pågripelsen gikk rolig for seg, sier pressetalsmann for politiet, Kjell Lindgren til Expressen

Politiet skal nå undersøke lokalene, for å se til at det ikke befinner seg andre personer eller eksplosiver i bygget. 

Truet med å sprenge bombe

En person skal torsdag ettermiddag klokken 14.24 ha gått inn i lokalene til menneskerettighets- organisasjonen Civil Rights Defenders i Gamla Stan og truet med å sprenge en bombe. Mannen forskanset seg deretter i bygningen.

Pressetalsmann i politiet, Kjell Lindgren forteller til TV 2 like etter klokken 18 at de har begynt å forhandle med mannen. Han presiserer at det er vanskelig å gi noe tidsperspektiv på disse forhandlingene, men at de skal holde på til situasjonen er løst.

– Vi ønsker å komme frem til en løsning der han gir fra seg det han har som eventuelt er farlig, og overgir seg, sier Lindgren til svenske Expressen. 

– Vi søker også gjennom flere bygninger, men har ikke funnet noe farlig til nå. 

Aftonbladets kilder opplyser at mannen har bedt om kaffe og sigaretter, men dette ønsker ikke pressetalskvinne Towe Hägg i Stockholmspolitiet å bekrefte.

En av Expressens reportere på stedet forteller like etter klokken 19 at det nå virker til at det er rolig på stedet, med lite aktivitet fra politiet. Lindgren opplyser også at det kun er én person i det avsperrede området, og at det er gjerningsmannen.

AVSPERRET: Store deler av Stockholm sentrum har blitt sperret av etter bombetrusselen. Foto: Anders Wicklund / NTB scanpix
AVSPERRET: Store deler av Stockholm sentrum har blitt sperret av etter bombetrusselen. Foto: Anders Wicklund / NTB scanpix

Krav til politiet

Ifølge Aftonbladet har bombemannen kommet med noen krav til politiet. Det er foreløpig ikke klart hva disse kravene er. 

Store deler av utsikten inn mot gaten der mannen befinner seg er sperret av med en kassevogn, og en innsatsstyrke ser ut til å ha gjort seg klar. 

Expressens reporter på stedet forteller at det for en tid siden ble kjørt inn en bomberobot mot adressen der truslene ble fremsatt. Gasstilførselen til bygningen har blitt stengt av, i tilfelle mannen gjør alvor av truslene. 

Flere brannbiler, ambulanser og en rekke politibiler står parkert ved sperringene. Et politihelikopter flyr også over området.

Se direktesending øverst i saken!

Et øyenvitne som var i området da politiaksjonen startet forteller til Expressen at de ble evakuert ganske raskt.

Politiet satte raskt opp sperringer rundt området der en mann med bombebelte skal ha truet flere politiske partier. Foto: Expressen
Politiet satte raskt opp sperringer rundt området der en mann med bombebelte skal ha truet flere politiske partier. Foto: Expressen

– Politiet fortalte at det var en mann med bombebelte som hadde tatt seg inn på et politisk møte, og at de skulle starte forhandlinger med mannen.

Har ikke kontakt med bombemannen

Politiets pressetalsmann, Kjell Lindgren, sier at en person kom inn i lokale og truet noen med en farlig gjenstand. De evakuerte området, og undersøker også et annet lokale tilhørende det politiske partiet Socialdemokratarne.

– Vår ambisjon er at vi skal finne en fredelig forhandlingsløsning, sier Lindgren til Expressen.

Så langt har ikke politiet begynt forhandlingene, da de ønsker å sikre området først. De ønsker av sikkerhetshensyn ikke å gå inn på når de vil starte forhandlingene. Politiet vet foreløpig ikke hvem mannen er. Ingen har så langt kommet fysisk til skade.

Truer to politiske partier

Lokalet ligger vegg i vegg med det politiske partiet Moderaternas lokaler. Mannen skal ha truet med å bombe både Moderaterna og Socialdemokratarnes lokaler i Sveavägen, melder den svenske avisen Aftonbladet. Sveavägen er også sperret av ifølge Expressen. Ved 16.30-tiden er store deler av sentrum ifølge Expressen stengt.

– Mannen har truet de to partiene, det er det jeg kan si, sier Sven-Erik Olsson fra politiet i Stockholm.

Han bekrefter også at mannen hevdet at han hadde eksplosiver på seg, men vil ikke bekrefte at dette stemmer, eller si noe nærmere om mannens politiske motiver.

– Bombebelte rundt livet

Mannen skal ha hatt et bombebelte rundt livet, ifølge flere svenske medier. Mannen, som ikke er identifisert, befinner seg fortsatt inne i bygningen. 

Det var tilløp til panikk da de første meldingene om bombemannen kom.

– Jeg så 50, 60 mennesker som sprang. Noen av dem var helt i panikk, sier et vitne til TV 2s reporter på stedet. 

Store deler av Store Nygatan i gamlebyen i Stockholm ble sperret av, og flere bygninger i nærheten ble evakuert.

Gamla Stan er et yndet sted for turister i Stockholm. Det ligger tett i tett med butikker og restauranter på stedet.