Her filmer hun seg selv mens hun får hjerneslag

Legene nektet å tro på Stacey - helt til hun viste dem dette opptaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen du ser øverst i saken er ikke en helt vanlig «selfie».

Stacey Yepes (49) hadde over lengre tid følt seg dårlig, og hadde ved to anledninger opplevd prikking i venstre kinn. Munnviken hang og hun hadde vansker med å prate.

SYMPTOMER: Staceys venstre munnvik hang og det prikket i kinnet. Begge deler kan være tegn på slag. Foto: Fra videoen
SYMPTOMER: Staceys venstre munnvik hang og det prikket i kinnet. Begge deler kan være tegn på slag. Foto: Fra videoen

Til tross for at alt dette kan være symptomer på slag, fikk Stacey bare beskjed av legene om at det skyldtes stress, og rådet henne til å lære seg pusteøvelser. 

Stacey, som jobber som advokatsekretær, var sikker på at noe var noe alvorlig galt, og bestemte seg for å ta saken i egne hender. 

Tredje gang det begynte å prikke i kinnet, stanset hun bilen og tok opp kameraet for å dokumentere det som skjedde. Det kan ha reddet livet hennes. 

Det var ikke stress Toronto-kvinnen hadde hatt, men små hjerneslag. 

– Dette skjer igjen. Det prikker på venstre side. Jeg aner ikke hva som skjer med meg, sier hun i videoen du kan se øverst. Hun prøver seg på noen av pusteøvelsene hun har lært seg, men dette hjelper ikke.

Ingen tvil om hva som skjedde

Dagen etter oppsøkte hun Toronto Western Hospital. Legen som fikk se opptaket, var skråsikker på at Stacey hadde hatt et såkalt transitorisk iskemisk anfall (TIA), populært kjent som et mini-slag.

Hjerneslag er en fellesbetegnelse på sykdomstilstander som skyldes en plutselig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

Stacey ble umiddelbart satt på kolestorolsenkende medikamenter, samt blodfortynnende medisiner, og har siden ikke hatt flere hjerneslag. 

– Jeg bare måtte vise noen opptaket, for jeg var sikker på at det ikke bare var stress. Jeg tenkte at hvis jeg kunne vise noen hva som skjedde, ville de forstå hva jeg opplevde, sier hun til CBC.

Foreningen University Health Network har lastet opp Staceys video på YouTube for å vise frem det som kan være symptomer på slag. 

Slagspesialist Cheryl Jaigobin sier at det ikke var noen tvil da hun fikk se opptaket. Hun tror at Stacey først fikk et drypp, som utviklet seg til et slag.

– Vi har aldri hatt en pasient som har gjort noe som dette. Det må være utrolig for en pasient som så gjerne ønsket at noen skulle tro på at symptomene hennes var reelle. Vi ble rørt, og selvsagt enige om at symptomene hun viser er klare tegn på et lite hjerneslag.

– Ikke film, ring nødnummeret

Ekspertene mener at Stacey burde ha ringt ambulanse i stedet for å filme seg selv. 

– Får du symptomer på slag, så er det bare én ting å gjøre. Det er å ringe 113. Du må komme deg på sykehus raskest mulig, sier leder for Norsk forening for slagrammede, Arne Hagen til TV 2. 

Lege Markku Kaste i World Stroke Organization stemmer i, og mener at 49-åringen har hatt flaks som fortsatt er ved god helse.

– Ikke kast bort tiden på å lage en video. Ring nødnummeret. Dette gjelder alle. Har du et slag, eller tror du at du har et slag, eller ser at noen har et slag, så ring nødnummeret.

– Det kan være vanskelig å stille en diagnose i etterkant, men det kan skje. Men jo fortere du kommer deg på sykehus, jo større sjanse for et godt utfall, sier han.

Årlig blir mellom 14.000 og 15.000 nordmenn rammet av hjerneslag. Tre fjerdedeler av dem er over 70 år. 

Mange av dem som rammes av hjerneslag, trenger langvarig pleie og opptrening.