Nå er hun Europas yngste tronarving

Nå som Felipe er Spanias nye konge, er datteren, kronprinsesse Infanta Leonor (8), nå Europas yngste tronearving under sin nye tittel Princesa de Asturias.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kong Juan Carlos overrakte torsdag formiddag sin sønn, Felipe tegnet på at han nå er øverstkommanderende for Spanias væpnede styrker.

– Europas vakreste

Under torsdagens troning av Spanias nye konge, Felipe, kommenterte TV2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland Spanias nye prinsesse, og Europas yngste tronarving.

– Leonor er Europas yngste tronarving, men jeg synes også at jeg må få lov til å legge til Europas vakreste, sier Totland. 

Helt siden hun ble født, har prinsesse Leonor (8) blitt lært opp til å bli den perfekte dronning en gang i fremtiden.

Svensk navnsøster

Den nye kongen og hans familie kjørte fra slottet til Nasjonalforsamlingen, der den høytidelige edsavleggelsen fant sted. Kong Felipe og dronning Letizias to døtre steg ut av bilen iført kjoler i grønt og rosa.

– De to jentene er tydelig preget av stundens alvor, og er nok glad de har hverandre, sier Totland om tronearvingen Leonor og hennes søster Sofia.

Tronarvingen, Leonor, har omtrent samme navn som Sveriges nye lille prinsesse Leonore, som nylig ble døpt.

Den som er nærmest Leonor i alder blant Europas kongelige arvinger, er den 10 år gamle kronprinsesse Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria av Nederland.

En kronprins kan ta tittelen

Dersom Felipe og Letizia får en sønn, rykker han automatisk foran Leonor - og blir kronprins. Mannlige arvinger har nemlig fortsatt førsterett til tronen i Spania.

I løpet av rekordtid har Spanias nasjonalforsamling vedtatt en ny lov som gjør det mulig for en konge å abdisere til fordel for sin tronfølger.

Loven var ferdig behandlet onsdag formiddag – og kong Juan Carlos signerte den selv i  ved en høytidelig seremoni i Palacio Real.

Les mer om Spanias nye konge på Kjell Arne Totlands Kongeblogg.