– UUTHOLDELIGE SMERTER: Kim Brockhurst poserer på stranda etter silikonoperasjonen hun nå angrer bittert på. Foto: Wales News Service
– UUTHOLDELIGE SMERTER: Kim Brockhurst poserer på stranda etter silikonoperasjonen hun nå angrer bittert på. Foto: Wales News Service

Kim (51) opplevde silikonmarerittet - brystene eksploderte

Aerobic-instruktøren ville bare få tilbake selvtilliten etter skilsmissen. Så smalt det. Vi advarer mot sterke bilder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en tøff skilsmisse i 2004, bestemte aerobicinstruktør Kim Brockhurst (51) seg for å få silikonbryster.

ETTER OPERASJONEN: Slik så Kim ut like etter at hun fikk operert inn silikonimplantatene. Foto: Wales News Service
ETTER OPERASJONEN: Slik så Kim ut like etter at hun fikk operert inn silikonimplantatene. Foto: Wales News Service

Sør-Wales-kvinnen bladde opp 40.000 kroner for å gå fra A-cup til B-cup, men det meste gikk galt.

Kim forteller nyhetsbyrået Wales News Service at hun våknet opp fra operasjonen med enorme smerter - og dobbel D-cup.

– Jeg sparte til operasjonen og håpte at det skulle gi meg en stor selvtillitsboost, men jeg endte opp med store, tunge bryster. De ble mye større enn det jeg ba om. Jeg skjønner det ikke, sier hun.

ULOVLIG: En kirurg holder opp et PIP-implantat av typen Kim hadde i seg. Foto: Scanpix
ULOVLIG: En kirurg holder opp et PIP-implantat av typen Kim hadde i seg. Foto: Scanpix

Hun valgte å ikke konfrontere plastikkirurgen, og levde i ni år med enorme bryster. Så smalt det.

Uutholdelige smerter

I fjor fikk Kim plutselig store brystsmerter. Det rant væske ut av brystvortene, og plutselig oppdaget hun et stort søkk i høyre bryst.

– Brystene ble plutselig helt deformert. Det var helt forferdelig. Jeg fikk et stort søkk i høyre bryst, mens implantatet i venstre bryst rett og slett eksploderte. Det lekket giftig, industriell silikon inn i brystvevet mitt. Smertene var uutholdelige, sier hun.

Hun ble fraktet i hui og hast til sykehus, hvor legene fortalte henne at hun hadde implantater laget av franske Poly Implant Prothèse (PIP).

ETTER: Kim tar bilder av de rekonstruerte brystene sine. Foto:  Wales News Service
ETTER: Kim tar bilder av de rekonstruerte brystene sine. Foto:  Wales News Service

Selskapet var lenge verdens tredje største produsent av silikonimplantater, men det ble i 2010 lagt ned etter at det ble avslørt bruk av en type potensielt giftig silikongelé som ikke var godkjent, og som førte til et uvanlig høyt antall rifter i implantatene.

I perioden 2001 til 2010 fikk 248 norske kvinner operert inn PIP-implantatene ved fem klinikker i Norge.

To av dem har fått fjernet implantater som følge av såkalt ruptur, altså det samme som Kim opplevde.

Over 2.000 kvinner verden over anmeldte PIP etter å ha fått helseproblemer, og PIPs grunnlegger Jean-Claude Mas ble dømt til fire års fengsel for svindel. Frem til skandalen var et faktum, ble Mas kalt «Silikonpuppenes far».

Realityserie ble redningen

FORNØYD: Kim gleder seg over å kunne bevege seg fritt igjen.
FORNØYD: Kim gleder seg over å kunne bevege seg fritt igjen.

Kim hadde aldri visst at hun hadde PIP-implantatene, og ville fjerne dem fortest mulig.

– Sykehuset sa at de kunne ta ut implantatene gratis, men at de ville ha nesten 40.000 kroner for å rekonstruere brystene. Det var fryktelig å vite at det lekket silikon inn i kroppen min, samtidig som jeg ikke hadde råd til å betale for operasjonen. Jeg vet ikke hvor silikonen er, og jeg er redd, sier Kim.

Redningen skulle bli den populære britiske realityserien «Botched Up Bodies». Mot at de betalte for operasjonen hun sårt trengte, fikk de filme henne før og etter rekonstruksjonen av brystene.

– Endelig kan jeg løpe igjen, og danse og bevege meg uten å legge bånd på meg selv. Av og til er det fint å ikke ha en stor kløft også, avslutter Kim.

1 av 5 får kroniske plager

En studie fra 2006 viser at hele 1 av 5 får kroniske smerter etter brystforstørring.

Infeksjoner, blødninger, sår som sprekker opp, stygge arr, skeive og harde pupper, eller at implantatet sprekker, er bare noe av det man risikerer.

– Det er nok sikkert noen som ikke er helt klar over alle risikoene med å få lagt inn et brystimplantat, sier Kim Alexander Tønseth, avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet.

Hvert år kommer det fortvilte jenter som har fått en silikonkomplikasjon til Norsk Pasientforening.

Generalsekretær Guro Birkeland, som er både lege og jurist, mener at mange jenter ikke aner hvilken risiko de tar når de legger seg under kniven.

– Vi opplever ofte at de jentene som kommer hit etter å ha vært igjennom brystforstørrende inngrep sier de ikke har fått god nok informasjon, eller veldig lite informasjon. Noen føler seg ganske lurt og noen opplever det som et stort traume, sier Birkeland.

– Når man skal gjennomgå et inngrep så skal man informeres om mulige komplikasjoner og risiko, både muntlig og skriftlig. Informasjonen skal være forståelig og det skal være tilpasset hver enkelt, sier Birkeland.