YDMYKET: Sergio Busquets hadde alle tiders mulighet til å redusere og gi nytt liv i kampen. I stedet bommet han - på åpent mål.
YDMYKET: Sergio Busquets hadde alle tiders mulighet til å redusere og gi nytt liv i kampen. I stedet bommet han - på åpent mål.

Adiós España - ydmykende exit for den regjerende mesteren

– Kollektiv kollaps og mette spillere, er Morten Langlis korte og kontante dom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun tre ganger tidligere har den regjerende mester forsvunnet ut av VM i første runde. Det skjedde for første gang i 1966, da Brasil ikke klarte å ta seg videre. I 2002 klarte ikke Frankrike å komme seg videre fra gruppespillet. Italia led samme skjebne i 2010. 

Og nå, i 2014, klarte ikke Spania å ta seg videre fra gruppespillet, som fjerde regjerende mester gjennom tidene. Som første regjerende mester noensinne har de også tapt sine to første gruppespillskamper.

altomfotball.no: Spania 0-2 Chile

Eduardo Vargas sendte Chile i ledelsen før 20 minutter var spilt. Like før pause økte Aránguiz til 2-0. Det sjokket klarte aldri Spania å riste av seg.

Se målene her 

0-1: Vargas
0-2: Aránguiz  
Sammendrag: Spania 0-2 Chile

– Kollektiv kollaps

Mens Spania i det minste var friske og kanskje til og med noe uheldige mot Nederland, virket de direkte påvirket av presset i kveldens kamp.

I såpass stor grad at de kun unntaksvis klarte å true det chilenske forsvaret, som virket alt annet enn fjellstøtt i åpningskampen mot Australia.

– Dette er en kollektiv kollaps blant mette spillere. Nøkkelspillerne er også helt ute av form, er den korte og kontante dommen til TV 2s fotballekspert Morten Langli.

Langli er overrasket over mesternes exit, og innrømmer at han hadde forventninger til dem - også i år.

– Alt dette blir etterpåklokskap, for jeg hadde troen på dem. Jeg hadde troen på Spania, men jeg tok rett og slett feil, sier Langli.

Spania rystet i åpningen

De regjerende mesterne hadde tydeligvis ikke kommet over tapet mot Nederland, for i åpningsminuttene gikk det virkelig hett for seg rundt Iker Casillas.

Ved både en og to anledninger var Chile nær ved å komme til gode avslutninger i Spanias sekstenmeter, men Spania slapp med skrekken.

Inntil videre.

For etter snaut 20 minutter broderte Chile seg gjennom det spanske forsvaret, mye takket være en strålende pasning fra Alexis Sánchez. 

Ballen havnet til slutt hos Eduardo Vargas, som overlistet Casillas på iskaldt vis. Dermed hadde Spania sluppet inn seks mål på mindre enn to kamper, mens de for fire år siden kun slapp inn to mål på syv kamper. 

Og kanskje enda mer alvorlig: Spania var på vei ut av VM.

Chile doblet til pause

Spania klarte etter hvert å flytte laget opp i banen, men det produserte ikke et nevneverdig stort antall med sjanser.

I stedet var det Chile som skulle doble sin ledelse like før pause.

Alexis Sánchez sendte avgårde et frispark fra drøyt 20 meter som Casillas på merkelig vis bokset rett ut i feltet igjen. Ballen landet hos Aránguiz, som tuppet inn 2-0-ledelse.

Busquets misbrukte utrolig sjanse

Spania jaktet en tidlig redusering i andre omgang, og den burde også kommet. Etter brassespark fra Diego Costa, ble Sergio Busquets stående mutters alene på fire meter. 

På åpent mål presterte Barcelona-spilleren å sette ballen utenfor, og Chile beholdt sin tomålsledelse.

Den kunne også økt. Etter hvert som Spanias desperasjon økte, fikk også Chile mulighet til å kontre. Midtveis i andre omgang kom Isla på enden av et upresist skudd, men han kom akkurat litt for sent, og avslutningen gikk over.

Men det hadde ingenting å si, for Spania klarte heller ikke å finne veien til nettet i andre omgang. Dermed vant Chile 2-0, og er videre til åttendedelsfinale.

Chile og Nederland til åttendedelsfinale

Det er også Nederland, som tidligere i dag slo Australia 3-2. 

Chiles triumf kan i stor grad spores tilbake til Jorge Sampaoli og hans La Universidad de Chile. Fire av spillerne i startoppstillingen til Chile, og trener Sampaoli, var med på det legendariske laget til «La U», som vant Copa Sudamericana i 2011.

Eugenio Mena, Marcelo Diaz og målscorerne Charles Aránguiz og Eduardo Vargas startet alle i dag. På benken satt Johnny Herrera og José Rojas.

For tre år siden vant de Copa Sudamericana. I kveld sendte de Spania, av mange ansett som tidenes beste landslag, ut av VM.