AVGJØR: Med remis mot Timour Radjabov kunne Magnus Carlsen heve hendene over hodet og kalle seg verdensmester i hurtigsjakk også. Foto: Dubai WRB.
AVGJØR: Med remis mot Timour Radjabov kunne Magnus Carlsen heve hendene over hodet og kalle seg verdensmester i hurtigsjakk også. Foto: Dubai WRB.

Carlsens historiske VM-triumf: Slik ble Carlsen verdensmester

Sjakk-Erle oppsummerer de fem avgjørende rundene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen er den første som kan kalle seg regjerende mester i både hurtigsjakk og klassisk sjakk samtidig. 

Den avgjørende dagen var fullt av oppturer og nedturer. Midtveis så det ut til at tittelen var tapt da Aleksander Gristsjuk hadde et stort overtak.

Men på utrolig vis kom 23-åringen tilbake og sikret VM-tittelen.

Slik var alle partiene.

Runde 11: Aronian - Carlsen (1/2-1/2)

Magnus Carlsen havnet fort på bakbena med sorte mot Levon Aronian. Armeneren var tydelig godt forberedt, og hev ut 17 trekk uten å ta en eneste tenkepause. Nordmannens brikker ble fort stående trangt, og det var vanskelig for verdensmesteren å finne en god plan.

Ved å bruke lang tid fant han til slutt en rekke av trekk som så ut til å gjøre livet surt for verdenstoeren. Da Aronian allikevel fant de beste trekkene, og klarte å forsvare seg ved å angripe, gikk det skeis for Carlsen, som da hadde tenkt seg ned til 10 sekunder. Tabbetrekk etter tabbetrekk ble spilt ut fra den svarte hær, og det så lenge dystert ut for ham som er på jakt etter sin andre verdensmestertittel.

Med alle de hvite brikkene kranset om den sorte konge, så det ut til å kun være et spørsmål om tid før Carlsen måtte erkjenne nederlaget. Det var et utall trekk som vant for Aronian, men verdenstoeren klarte å utføre trekket som rotet vekk hele fordelen. Magnus kunne bukke og takke da poengdeling ble etter faktum etter ytterlige tjue trekk.

Runde 12: Carlsen - Anand (0-1)

Magnus Carlsen spilte et fryktelig turbulent parti mot VM-utfordreren, Vishy Anand. I den lille timen det pågikk, rakk stillingen å være både remispreget, vunnet for Carlsen og til slutt vunnet for Anand.

Magnus valgte, med de hvite brikkene, en svært uambisiøs åpning. Etter ti trekk var stillingen så godt som synkron. Da verdensmesteren senere valgte å forspise seg på en giftig bonde, tok det derimot ikke lang tid før inderen var i førersetet. Men så kom de unøyaktige trekkene fra mannen med de sorte brikkene, og Magnus fikk på nytt sjansen til å overta initiativet. Han vant en bonde og kom inn i et fordelaktig sluttspill hvor det kun var han som hadde vinnersjanser.

Men det viste seg å være feil. Anand hadde en fribonde som lenge så helt ufarlig ut. Men da verdensmesteren ble overambisiøs og nok en gang forspiste seg på en giftig bonde, sa det pang. Med 34. Sxe6 ga han opp en offiser, og hadde det ikke vært for en liten detalj, hadde det var genialt. Men den farlige fribonden lot seg ikke lenger stoppe, og resten var grei skuring for eksverdensmesteren.

Runde 13: Yu - Carlsen (0-1)

Allerede etter åtte trekk hadde Magnus Carlsen lurt kinesiske Yu opp i stry. Med en fiks taktiker vant han en bonde, og hadde ingen problemer med å beholde den gjennom resten av partiet.

Da brikkene ble byttet av, en etter en, og partiet avanserte til et sluttspill, var sluttspillet teknisk sett vunnet. Men verdensmesteren rotet litt og ga Yu noen remissjanser - da økte allikevel spenningen litt. Men kineseren grep ikke sjansene han fikk, og Magnus førte da seieren fint i land.

Runde 14: Carlsen - Gristsjuk (1-0)

Dette var partiet som så ut til å ødelegge det hele for Magnus Carlsen. Allerede etter tolv trekk spøkte det i den norske leiren. Gristsjuk hadde da, med de sorte brikkene, overtatt initiativet fullstendig med den fikse manøveren b4 fulgt av Sd5. Stillingen ble videre bare verre og verre for nordmannen, og på et tidspunkt avskrev jeg fullstendig muligheten til at Magnus Carlsen skulle bli verdensmester ganger to.

På en finurlig måte klarte allikevel verdensmesteren å stikke kjepper i hjulene for russeren, som lenge så ut til å ha det hele under full kontroll. Gristsjuk ble tvunget til å bruke mye tid, men opprettholdt kvaliteten på spillet sitt. I trekk 36 kom derimot blunderen som ga Magnus Carlsen nytt håp - nå var det han som kunne kjempe for seier!

Fortsatt i sjokk, kom det ene feiltrekket etter det andre fra mannen som lenge så ut til å stoppe Magnus Carlsens triumf. Nordmannen utnyttet det på eksemplarisk vis, og kunne etter 61 trekk innkassere helpoenget.

Runde 15: Radjabov - Carlsen (1/2-1/2)

Magnus Carlsen visste nå at alt han trengte var et halvpoeng i siste runde. Med de sorte brikker mot Teimour Radjabov ble det aldri et problem.

Aserbajdsjaneren gjorde aldri et forsøk på å spille på vinst mot Magnus Carlsen, og gjorde jobben lett for den nye verdensmesteren. Etter bare 36 trekk og under 20 minutter var remisen en faktum, og Magnus Carlsen var verdensmester.