ROLLEBYTTE: Martin Kolberg fyrte av kruttet over skolebyttet til kronprinsbarna, men etter en telefon fra Jonas Gahr Støre var han mer opptatt av Ap sitt offisielle syn på saken. Foto:  Jacobsen/Gåsemyr/Rossing/TV 2
ROLLEBYTTE: Martin Kolberg fyrte av kruttet over skolebyttet til kronprinsbarna, men etter en telefon fra Jonas Gahr Støre var han mer opptatt av Ap sitt offisielle syn på saken. Foto:  Jacobsen/Gåsemyr/Rossing/TV 2

Støre likte ikke Kolbergs kronprinsutspill - satte Giske på saken i stedet 

Ap-lederen grep inn og ba Trond Giske, som i likhet med Støre er i kretsen rundt kronprinsparet, om å uttale seg om kronprinsbarnas skolebytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag reagerte Martin Kolberg (Ap) kraftig på at kronprinsparet skal sende barna sine på privatskole.

Til VG omtaler han det som et skritt mot avvikling av monarkiet. 

Det er et utspill Jonas Gahr Støre ikke setter pris på. Han har vært nær venn med Mette-Marit og Haakon i rundt 15 år. Så nær venn at han har blitt vurdert som inhabil i saker som omhandler Kongehuset.

«Gjennomgang av tema»

– Jeg så utspillet på nettet. Det var naturlig for oss i partiledelsen å ha en gjennomgang av det temaet, sier han til TV 2.

På det tidspunktet er TV 2 på Stortinget for å få en kommentar fra Kolberg. Men før han rekker å si noe, dukker plutselig sekretariatsleder Hans Christian Amundsen opp.

Arbeiderpartiets offisielle mening

Amundsen tar med seg Kolberg inn på et kontor. Et kvarter senere, er det en noe mer reservert Kolberg som møter TV 2.

– Jeg mener kongefamilien er en signalfamilie, og at det er viktig at deres barn går i vanlig norsk skole, for å bruke et sånt uttrykk. Men som Trond Giske har sagt, får det bli deres eget valg. Så får det bli Arbeiderpartiets offisielle mening om dette, sier Kolberg.

Etter en telefon fra Støre var det plutselig Trond Giske, fadder for kronprins Haakons niese, Maud Angelica, som skulle uttale seg om Kongehuset.

– Siden dette var et skolevalg, var det naturlig at jeg som utdanningspolitiker fikk svare, sier Giske. 

Onsdag sier Støre at Giskes jobb var å få frem partiets mening.

– Hvordan vi tar kontakt med hverandre i Arbeiderpartiet skal jeg ikke fortelle om her. Men at vi kom med en tydeliggjøring av Arbeiderpartiets standpunkt, var jeg medvirkende til, sier Støre til TV 2. 

– Du er selv en nær venn av kronprinsparet, har det noen betydning?

– Nei, overhodet ikke, sier Støre.