DRAP: Det er lagt ned blomster på åstedet der en 44 år gammel norsk-vietnameser ble funnet drept natt til tirsdag. (Foto: Sveinung Kyte / TV 2 / Privat)
DRAP: Det er lagt ned blomster på åstedet der en 44 år gammel norsk-vietnameser ble funnet drept natt til tirsdag. (Foto: Sveinung Kyte / TV 2 / Privat)

Parkeringshusdrapet:
– Offeret fryktet for sitt liv

Drapsofferets familie tror et drapsforsøk fra 2012 kan være motivet for drapet som skjedde på Grønland natt til tirsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag ble en 44 år gammel norsk-vietnameser funnet død i et parkeringsanlegg på Grønland i Oslo.

TV 2 vet at 44-åringen var ute og øvelseskjørte med en slektning mandag kveld. Han satt av denne slektningen like før klokken 23, ved Ankertorget i Oslo.

Ifølge siktelsen mot de tre mennene, ble mannen drept klokken 23.00 inne i parkeringshuset på Grønland. På åstedet er det lagt ned flere blomster.

Fryktet for livet

Ifølge Fridtjof Feydt, som er bistandsadvokat for familien til drepte, har enken fått fullstendig sjokk og sammenbrudd etter drapet.

– Både hun og familien tar dette veldig tungt.

Familien til den drepte mannen tror ifølge Feydt at hevn kan ha vært motivet for drapet.

– Det er momenter i politiets etterforskning som gjør at det ikke er urealistisk.

Fryktet offeret for livet sitt?

– Det gjorde han, i alle fall tok han sine forholdsregler, fordi det hadde gått klare meldinger i det vietnamesiske miljøet om at noen var ute for å ta ham. Så han var lite ute på gaten og lite ute på byen.

– Klar drapssak

Da politiet kom til parkeringshuset like etter klokken ett, forstod de ganske snart at det dreide seg om et drap.

– Han obduseres i dag, men dette er ut fra de opplysningene politiet har en ganske klar drapssak, sier leder for Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, til TV 2.

Tirsdag kveld opplyste politiet at totalt ni personer er pågrepet og siktet i saken. En kvinne og to menn er siktet for drap eller medvirkning til drap, mens seks personer er siktet for å ha bistått i etterkant av drapet.

– Det er en kvinne og to menn. Det er relasjoner mellom disse, og det er også relasjoner til de seks som er pågrepet for etterfølgende bistand.

Ifølge VG er det et samboerpar i 30-årene som sammen med en tredje person er siktet for drapet, eller medvirkning til drap. 

Pågrepet på Kongsvinger

Politiet mener de seks som er siktet for bistand, tre kvinner og tre menn, var på vei ut av landet da de ble pågrepet på Kongsvinger.

ØNSKER TIPS: Politiet setter denne utbrente BMWen i sammenheng med drapet på 44-åringen. (Foto: Remi Presttun / Presttun Foto)
ØNSKER TIPS: Politiet setter denne utbrente BMWen i sammenheng med drapet på 44-åringen. (Foto: Remi Presttun / Presttun Foto)

Samtlige bortsett fra én av disse ni er av norsk-vietnamesisk bakgrunn. Den siste er etnisk norsk.

Klokken 18 tirsdag ettermiddag fikk politiet melding om en utbrent BMW utenfor Romerikssenteret på Kløfta. Denne tilhører en av de drapssiktede, og settes i sammenheng med drapet.

Politiet ønsker tips om bilen, som er en sølvgrå metallic BMW stasjonsvogn 525 (2005-modell), med skiboks på taket. Skiboksen hadde samme farge som bilen.

Frikjent for drapsforsøk

Offeret var kjent fra politiet tidligere, men Metlid presiserer at han er et drapsoffer i saken.

– Dette er en svært stygg og alvorlig handling som har skjedd, og politiet jobber nå alt vi kan for å komme til bunns i dette.

DRAP: Store politistyrker rykket natt til tirsdag ut til dette parkeringshuset på Grønland i Oslo, etter at en mann ble funnet død. (Foto: Ida Falch Olsen / TV 2)
DRAP: Store politistyrker rykket natt til tirsdag ut til dette parkeringshuset på Grønland i Oslo, etter at en mann ble funnet død. (Foto: Ida Falch Olsen / TV 2)

Den 44 år gamle mannen ble ifjor først dømt for drapsforsøk, for senere å bli frikjent i lagmannsretten.

Mulig hevn er en av politiets hovedteorier.

– Det er selvfølgelig politiet godt kjent med, så det er en naturlig del av etterforskningen.

Har de siktede noen forbindelse til drapsforsøket fra 2012?

– Ja, det er knytninger til denne saken, men hva som er motivet og opptakten til drapet som nå har funnet sted, må politiet komme tilbake til.

Siktet for forsettlig drap

John Christian Elden er forsvarer for en av de siktede. Han forteller til TV 2 at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han er siktet for forsettlig drap i parkeringshuset på mandag, og skjønner ikke hvorfor han ble pågrepet i en slik sammenheng.

Elden ønsker ikke å gå nærmere inn på klientens forklaring til politiet.

Hva vet du om siktelsen?

– Vi er foreløpig ikke kjent med hva som er årsaken til at politiet har pågrepet en rekke personer i denne saken.