BORGERKRIG: Medlemmer av sjimuslimsk milits  under en trening i byen Basra i Sør-Irak tirsdag. Irak setter inn store styrker i kampen mot ekstremistene i Nord-Irak, og ber nå USA om luftstøtte. FOTO: AFP
BORGERKRIG: Medlemmer av sjimuslimsk milits  under en trening i byen Basra i Sør-Irak tirsdag. Irak setter inn store styrker i kampen mot ekstremistene i Nord-Irak, og ber nå USA om luftstøtte. FOTO: AFP

Irak ber USA angripe ekstremister fra luften

Amerikanske myndigheter bekrefter at Irak ber om luftstøtte i kampen mot terrornettverket ISIS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irak ber USA om å gå til luftangrep mot de militante ekstremistene i Nord-Irak, opplyser landet utenriksminister.

– Irak har, med utgangspunkt i sikkerhetsavtalen mellom de to landene, offisielt bedt Washington om hjelp til å gjennomføre luftangrep mot terrorgrupper, sier utenriksminister Hoshyar Zabari til TV-stasjonen Al Arabiya.

– Vi har mottatt en forespørsel fra irakiske myndigheter om luftstøtte, bekrefter den amerikanske generalen Martin Dempsey overfor BBC.

Kunngjøringen kommer etter at opprørere angrep Iraks største oljeraffineri nord i landet. Iraks statsminister har tidligere oppfordret irakerne om å stå samlet mot de militante gruppene.

USAs utenriksminister John Kerry sa tidligere denne uken at USA vurderer droneangrep mot ekstremistgruppene, som i forrige uke innledet en offensiv i Nord-Irak.

Den militante islamistgruppa ISIS og andre grupper, blant annet flere tilhengere av Iraks tidligere diktator Saddam Hussein, har i løpet av halvannen uke tatt kontroll over flere byer i Nord-Irak, deriblant millionbyen Mosul.

– En militær tilnærming er ikke nok. Det er behov for drastiske politiske løsninger, sier utenriksminister Zabari videre.

USA har brukt millioner av dollar og mange år på å trene og utruste en ny irakisk hær etter at Saddam Husseins gamle sunnimuslimske styrker gikk i oppløsning da regimet hans falt.

Obama i Irak-møte onsdag

Onsdag skal USAs president Barack Obama etter planen diskutere Irak-krisen med utvalgte medlemmer av den amerikanske kongressen.

I forkant av møtet uttalte Harry Reid, demokrat og leder av senatet, at han ikke på «noen som helst måte støtter at amerikanske tropper skal involveres i den irakiske borgerkrigen.»

(TV 2/NTB)