VINNER HAN IGJEN? Chris Froome virker i dårligere form i år enn i fjor. Her etter seieren i Paris i juli i 2016.
VINNER HAN IGJEN? Chris Froome virker i dårligere form i år enn i fjor. Her etter seieren i Paris i juli i 2016. Foto: Stephane Mantey

Dette er Tour de France-historien

Bli kjent med rittet som trollbinder nordmenn hver eneste sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de France direkte på TV 2 og Sumo fra 1. juli!

Hva er Tour de France?

Tour de France er et årlig etapperitt som hver juli kjøres over tre uker gjennom Frankrike, og enkelte ganger utenfor landegrensene også. Touren er en av de tre såkalte Grand Tours, sammen med Giro d'Italia og Vuelta a España. Touren er det rittet med mest prestisje og popularitet av de tre, og verdens desidert største sykkelritt.

Tour de France har blitt arrangert 104 ganger siden 1903, kun avbrutt av den første og andre verdenskrig.

Det er den franske organisasjonen Amaury Sport Organisation (ASO) som arrangerer Touren. De har også ansvaret for en rekke storritt på kalenderen, som Vuelta a España, Critérium du Dauphiné, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège, La Flèche Wallonne og Paris-Tours.

Løypen endres på hvert år, men den siste etappen er alltid inn i Paris, og siden 1975 har målgang vært på paradegaten Champs-Élysées.

Slik startet det:

Journalist Géo Lefèvre og redaktør Henri Desgrange fikk ideen til rittet i 1903, som et PR-stunt for avisen L'Auto. Den første utgaven av Touren ble en stor suksess og doblet opplaget til avisen.

Den første Touren var 2428 kilometer, fordelt på seks etapper. Kun 21 ryttere maktet å fullføre, med Maurice Garin som tidenes første vinner. Året etter vant samme mann, men ble seinere diskvalifisert da det viste seg at tog var blitt benyttet på deler av strekningen.

Desgrange, som selv var rittdirektør for Touren fra starten og helt frem til 1939, har fått æren av å ha oppfunnet det moderne etapperittet.

Hvorfor gul ledertrøye?

Den gule ledertrøyen, eller «maillot jaune» på fransk, gis til den rytteren som til enhver tid har den beste sammenlagttiden i Touren. Trøyen ble introdusert først i 1919, etter at sammenlagtlederen hadde båret et grønt armbånd de foregående årene.

Årsaken til at den gule fargen ble valgt blir gjerne forklart med at den skulle speile den gule fargen på trykkpapiret til L'Auto. Men det verserer også en historie om at gult ble valgt rett og slett fordi det var den eneste fargen trøyeprodusentene kunne levere på kort varsel.

Det er Eddy Merckx som har tilbrakt flest dager i gult, med sine 111 dager.

Konseptet med en gul ledertrøye er blitt kopiert i en rekke sykkelritt over hele verden, blant annet i Tour of Norway.

Klatretrøyen, poengtrøyen og ungdomstrøyen

TOUR-KONGEN: Eddy Merckx vant Tour de France hele fem ganger og tok utrolige 34 etappeseirer. FOTO: SCANPIX
TOUR-KONGEN: Eddy Merckx vant Tour de France hele fem ganger og tok utrolige 34 etappeseirer. FOTO: SCANPIX

Touren har også en trøye for poengkonkurranse (grønn), klatrekonkurranse (rød- og hvitprikkete) og for beste ungdomsrytter i sammendraget (hvit).

Klatretrøyen - eller «polkadotten» som den også kalles - ble første gang delt ut i 1975, men selve klatrekonkurransen har vært med siden 1933. Klatrepoeng deles ut til den rytteren som er først over bakke- og fjelltopper. Det deles også ut noen poeng til de følger nærmest bak. Poengene som deles ut varierer utfra hvor tøff klatringen er. Jo tøffere bakke, desto mer poeng står på spill. Maks poeng er 25, mens det minste man kan få er 1 poeng.

Poengtrøyen - eller den grønne spurttrøyen - deles ut til den rytteren som har samlet mest poeng underveis og i mål på en etappe. Det deles ut mest poeng til den rytteren som vinner etappen, mens de 14 neste på listen får poeng i synkende sum. Det deles også ut poeng på såkalte mellomspurter underveis på etappene. Konkurransen ble første gang holdt i 1953, og har vært grønn helt siden den gang. Unntaket er 1968, da sponsoren krevde at den skulle være rød.

Ungdomstrøyen - eller den hvite trøyen - deles ut til den best plasserte rytteren i sammendraget under 26 år. Konkurransen ble første gang introdusert i 1975, og var da kun for førsteårsproffer. Dette ble endret til dagens regler i 1987. Fire ryttere har vunnet både den hvite og den gule trøyen i samme Tour: Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007) og Andy Schleck (2010).

Tour-kongene

Kvartetten Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain troner på topp, med sine fem seirer hver.

Det er også fire ryttere som har vunnet Touren tre ganger: Philippe Thys, Louison Bobet og Greg LeMond, mens det er tolv ryttere som har vunnet to ganger. Blant dem er fjorårsvinner Chris Froome.

Den yngste Tour-vinneren er Henri Cornet, som var bare 19 år da han triumferte i 1904, mens den eldste var 36-årige Firmin Lambot i 1922.

Lance Armstrong var den rytteren med desidert flest sammenlagtseirer i Tour de France, med sine sju triumfer fra 1999 til 2005. Men amerikaneren ble i 2012 tatt for dopingbruk og mistet alle sine titler. De sju triumfene ble ikke tildelt noen ny rytter.

Fransk dominans

Det er lenge siden en fransk rytter vant Touren, men det er likevel vertsnasjonen som troner øverst på listen med desidert flest seirer totalt i Tourens historie.

Franske ryttere har vunnet hele 36 ganger, mens Belgia står med 18 triumfer og Spania har 13 seirer. Jacques Anquetil og Bernard Hinault er de største franske heltene med sine fem seirer hver. Men ingen franskmann har vunnet Touren siden nettopp Hinault sto øverst på seierspallen i 1985.

Det er fire land med én seier hver: Irland, Danmark, Australia og Tyskland.

Flest etappeseirer

Eddy Merckx har ikke bare flest dager i den gule ledertrøyen, han har også vunnet flest etapper med sine 34 seirer.

Bernard Hinault er nærmest på listen med 28, mens Mark Cavendish står oppført med 26 seirer på 3. plass.

Cavendish er eneste aktive rytter på topplisten, og vant én etappe i fjor. Det er likevel grunn til å tro at Cavendish kan klatre et hakk til på listen i løpet av de neste årene. Spørsmålet er om han vil klare å toppe Merckx?

Den beste nordmannen er for øvrig Thor Hushovd, som ligger på delt 23. plass med sine ti seirer.

Nordmenn i Touren

Knut Knudsen var første nordmann i Tour de France i 1975, men trønderen måtte bryte etter den 14. etappen. Knudsen stilte opp i 1976 og 1979 også, og var nær etappeseier ved et par anledninger.

Jostein Wilmann var neste nordmann ut i 1980 og imponerte stort med en 14. plass sammenlagt. Det er fortsatt Norges beste sammenlagtplassering i Touren.

Dag Otto Lauritzen vant Norges første etappeseier i Touren i 1987, på en av rittets hardeste etapper opp fjellet Luz Ardiden.

Atle Kvålsvoll ble den første nordmannen på et lag med en sammenlagtvinner, da han hjalp amerikanske Greg LeMond frem til triumf i 1990.

Thor Hushovd ble neste nordmann som vant en etappe, da han gikk til topps på den 18. etappen i 2002. Grimstad-karen fulgte opp med ny etappeseier i 2004, og fikk også æren av å være første nordmann til å bære den gule ledertrøyen samme året. Hushovd står totalt med ti etappeseirer i Touren og to grønne poengtrøyer.

Kurt Asle Arvesen ble den tredje nordmannen med etappeseier på de franske veiene, etter sin seier på den 11. etappen i 2008. Mens Edvald Boasson Hagen fikk æren av å være fjerdemann med sine to seirer i 2011.

FØRSTE AMERIKANSKE VINNER: Greg LeMond (i midten) vant Touren tre ganger. Her flankert av franske Laurent Fignon og spanske Pedro Delgado på podiet i Paris i 1989.
FØRSTE AMERIKANSKE VINNER: Greg LeMond (i midten) vant Touren tre ganger. Her flankert av franske Laurent Fignon og spanske Pedro Delgado på podiet i Paris i 1989.

Tour de France 2011 er for øvrig den desidert beste utgaven sett med norske øyne. Ikke bare tok Hushovd og Boasson Hagen to etappeseirer hver, men Hushovd hadde også den gule trøyen fra 2. til 8. etappe.

I 2012 og 2013 ble det dessverre ingen norske etappetriumfer, men Alexander Kristoff sørget for en ny norsk jubelsommer i 2014 med sine to etappeseirer. Med tanke på at rogalendingen også var eneste nordmann i feltet, blir prestasjonen enda mer imponerende.

I 2015 og 2016 ble det derimot ingen norske seirer, selv om både Kristoff og Boasson Hagen var nære ved flere anledninger.

I år er Kristoff, Boasson Hagen og Vegard Hagen Laengen de tre norske håpene på plass på startstreken i Düsseldorf. Så får tiden vise om vi får vår første etappeseier siden 2014.

FØRSTE NORDMANN I GULT: Thor Hushovd (til venstre) skrev Tour-historie i 2006.
FØRSTE NORDMANN I GULT: Thor Hushovd (til venstre) skrev Tour-historie i 2006.