Frp kan gjøre sitt dårligste kommunevalg på 24 år

Mens Fremskrittspartiet kan gå mot sitt dårligste kommunevalg på 24 år, kan Erna Solberg sette ny rekord, viser fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Femten måneder for neste kommunevalg flokker velgerne seg om de to store partiene, som ligger an til å gjøre svært gode valg. Flere av småpartiene står i fare for å gjøre det svært dårlig, viser kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2.

Rekord for Høyre

Mens den siste stortingsmålingen viser et Høyre i tilbakegang, står partiet sterkere når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. Med en oppslutning på 29,4 prosent (+ 1,4) kan Høyre gjøre sitt beste kommunevalg noen sinne.

– Det er alltid et mål for meg at Høyre gjør tidenes beste valg, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Høyre har aldri gjort det bedre ved kommunevalg enn i 1979 da de samlet 29,2 prosent av velgerne. Nå drømmer Erna Solberg om å slå gamle rekorder.

– Det som er oppmuntrende er å få en meningsmåling som sier at vi har sjansen til å gjøre det, da må vi brette opp ermene og jobbe hardt. Det er jeg sikker på at Høyres organisasjon gjør, sier Solberg.

Bedre enn Erna

På stortingsmålingen fra TNS Gallup i juni får Høyre bare 26,1 prosent. Partiets lokalpolitikere er dermed mer populære blant velgerne enn regjeringssjefen.

– Vi har flinke dyktig profiler i lokalpolitikken. Det kan også si noe om motstanderne våre i lokalpolitikken at de ikke har de samme dyktige profilene der, sier Erna Solberg.

Høyre er størst i Oslo og Akershus og på Vestlandet og størst blant de yngste velgerne.

Krise for Frp

Regjeringspartner Fremskrittspartiet kan derimot gå mot sitt dårligste kommunevalg på 24 år. For fire år siden gjorde partiet et dårlig valg med 11,4 prosent. Nå viser kommunevalgmålingen rekordlave 9,4.

– Dette er en viktig beskjed til alle Fremskrittspartiets lokale folkevalgte om å brette opp ermene i året som ligger foran oss, sier finansminister og partileder Siv Jensen (Frp).

– Er ikke dette egentlig krisetall for Frp?

– Jeg har vært i politikken så lenge at jeg vet at målinger går opp og ned og det er et eneste resultat som teller, det er valgresultatet og det er det lenge til vi får.

Tallene viser at mer enn tre ganger så høy oppslutning blant menn som de har blant kvinner.

Velgerflukt

Det er ikke bare Fremskrittspartiet som opplever velgerflukt og står i fare for å gjøre et svært dårlig kommunevalg.

Kristelig Folkeparti gjorde et svært dårlig kommunevalg i 2011 med bare 5,6 prosent. Nå fortsetter tilbakegangen til 4,7. Et slikt valgresultat vil være det dårligste ved kommunevalg for KrF siden 1937.

Også Senterpartiet ligger an til et dårlig lokalvalg. 5,8 prosent (- 0,9) vil være det dårligste kommunevalgresultatet for partiet siden 1947.

Opptur for Ap

Arbeiderpartiet ligger derimot an til å gjøre det bedre enn ved forrige kommunevalg. Med en oppslutning på 33,0 prosent (+ 1,3) kan partiet gjøre sitt beste kommunevalg siden 1987.

Arbeiderpartiet er klart største parti blant kvinner, men må se seg slått av Høyre blant mennene som er intervjuet. Partiet må også se seg slått av Høyre blant de unge, men er størst blant velgere over 30 år

Best siden splittelsen

Også Venstre er en vinner på målingen. Partiet får 6,6 prosent (+ 0,3), som vil være det beste kommunevalget siden 1971. Året etter ble partiet splittet som en følge av striden rundt norsk medlemskap i EU.

 

SV gjør det bedre ved spørsmål om kommunevalg enn stortingsvalg og kan notere seg for en oppslutning på 5,3 prosent, mot 4,1 ved forrige kommunevalg.

 

Grønt inntog

Miljøpartiet De grønne var nykommer i flere kommunestyrer ved valget for snart tre år siden. Nå får partiet 2,2 prosent (+ 1,3), mens Rødt får 1,5 (som ved forrige valg) og andre partier 1,8 prosent (- 2,1). I denne gruppen er det stort sett bare lokale lister, og oppslutningen om disse øker normalt når det nærmer seg kommunevalg.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 949 personer med stemmerett samtidig som stortingsmålingen for juni. 81,3 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/-. 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.