Kurdere beskytter kristne på flukt i Irak

Kurdiske styrker leder an kampen mot terroristene i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irak er et splittet land både religiøst, etnisk og politisk. Kurdere utgjør i underkant av 20% av befolkningen. Kurdere regnes ofte som verdens største etniske gruppe uten egen nasjonalstad, og historien deres har vært preget av undertrykking og væpnede konflikter med Bagdad siden staten Irak ble opprettet.

Organiserte kurdiske soldater

Kurderne har egen administrasjon og egen irregulær hær. Styrkene kalles «Peshmerga» som løst oversatt betyr «De som ser døden i øynene». Denne hæren er velorganisert, og har vært sterkere i slagene mot ISIS enn den irakiske hæren, der mange soldater deserterte da ekstremistene startet den voldsomme offensiven i forrige uke.

Peshmerga har fått nok av ekstremistene som terroriserer både kurdisk og irakisk befolkning, og går målrettet til verks for å drive dem ut.

Kristne beskyttes 

Mange kristne irakere og kurdere har flyktet fra byen Alqosh på grunn av ISIS-terroristene. Byen ligger like utenfor den kurdiske regionen, og er truet av ISIS. 50% av innbyggerne i byen er kristne, og som de fleste kristne i Nord-Irak, ser de på kurderne som sitt sikreste kort for å unnslippe ekstremistgruppen.

Peshmerga-styrker angriper ISIS-opprørere med artelleri og raketter. De skyter fra skyttergraver, og tar mistenkte ekstremister med seg på lasteplan inn i byene hvor de møtes med jubelrop.

Kurdiske sikkerhetsstyrker har arrestert en mann som er mistenkt for å tilhøre terroristgruppen ISIS utenfor storbyen Kirkuk.  FOTO: REUTERS/ Ako Rasheed
Kurdiske sikkerhetsstyrker har arrestert en mann som er mistenkt for å tilhøre terroristgruppen ISIS utenfor storbyen Kirkuk.  FOTO: REUTERS/ Ako Rasheed

– ISIS er velorganiserte. Vi kan ikke tillate at de kommer inn hit, sier Lahoor Talibani som er lederen av kurdernes anti-terrorbrigade til Sky News. 

– Går til sengs i frykt

160 kristne familier har flyktet fra Iraks nest største by Mosul. Dette er en viktig by for kristne irakere som nå kontrolleres av ISIS.

– Jeg drar ikke tilbake, sier kristne Lina til nyhetsbyrået AP.

Friar Gabriel Tooma under intervjuet med AP i Alqosh. Mange kristne har flyktet fra Mosul til Alqosh som ligger nær det kurdiske området, og beskyttes av Peshmerga. (AP Photo)
Friar Gabriel Tooma under intervjuet med AP i Alqosh. Mange kristne har flyktet fra Mosul til Alqosh som ligger nær det kurdiske området, og beskyttes av Peshmerga. (AP Photo)

– Vi går til sengs hver kveld i frykt. Vi har ikke noe sted å hvile, sier en 57 år gammel kvinne.

Som andre kristne nyhetsbyrået AP har snakket med, ønsker hun ikke å bli identifisert i frykt for represalier.

Ønskes velkommen

– Alle kristne foretrekker å bli i Kurdistan, sier Abu Zeid som også flyktet fra Mosul. Han forteller at de blir ønsket velkommen av både sivile og militære kurdere.

Familiene nyhetsbyrået har snakker med frykter alle for framtiden til kristne i landet. I 2003 talte det en million kristne i Irak. Ti år etter er antallet redusert til mindre enn halvparten. 

– Jeg frykter den dagen vi kan si «en gang i tiden var det kristne i Irak», sier prest Friar Gabriel Tooma. Han forteller at kirken i Mosul er plyndret, og at alle frykter hva som kommer til å skje. 

Den irakiske hæren har hittil ikke klart å slå hardt tilbake mot ISIS-opprøre, men alle forventer et snarlig angrep på Mosul for å jage ut de ekstremistiske islamistene. 

Borgerkrig

Saudi-Arabias utenriksminister sier at situasjonen i Irak bærer tegn på å være en borgerkrig og framholder at dette kan ha uforutsigbare konsekvenser for hele regionen.

– Denne alvorlige situasjonen som ryster Irak, bærer tegn på en borgerkrig som påvirker regionen på en måte vi ikke kan forestille oss, sa prins Saud al-Faisal da han talte til arabiske og muslimske ledere i Jeddah onsdag.

Samtidig avviser han utenlandsk innblanding i konfliktene i regionen.

Uttalelsen kom omtrent samtidig som Irans president Hassan Rouhani uttalte at Iran vil gjøre alt for å beskytte shiamuslimske helligdommer i Irak.

Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk land som støtter sunnimuslimske opprørere i kampen mot president Bashar al-Assad i Syria. Landet anklages også for å ha gitt støtte også til ytterliggående islamistiske opprørere, som opererer både i Irak og Syria. De mener at Iraks shiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki har ført en splittende og destabiliserende politikk ved å ikke inkludere sunnimuslimer i ledelsen.

Maliki, på sin side, hevdet tirsdag at Saudi-Arabia er ansvarlig for volden i landet på grunn av sin støtte til sunnimuslimske opprørsgrupper.

ISIS er en sunnimuslimsk ekstremistgruppe som bruker terrormetoder i sin jihad for å danne en egen stat styrt av en kalif med sharialover.