DØDSDØMT: Marcus Wellons skal etter planen henrettes tirsdag. FOTO: Ap
DØDSDØMT: Marcus Wellons skal etter planen henrettes tirsdag. FOTO: Ap

Marcus Wellons er henrettet

Første amerikanske dødsdømte som blir henrettet etter skandalehenrettelsen i Oklahoma for sju uker siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter skandalehenrettelsen av Clayton Lockett for sju uker siden ble ni planlagte henrettelser i USA utsatt. 

I dag tidlig norsk tid ble den første henrettelser som er planlagt denne uken  gjennomført. Det melder flere nyhetskilder blant annet nyhetsbyrået Ap.

59 år gamle Marcus Wellons ble dømt til døden i delstaten Georgia. Han er dømt til døden for voldtekt og drap av en 15 år gammel nabo i 1989.

Wellons advokat har kjempet i retten de siste dagene for å få henrettelsen utsatt, skriver NBS News.

Flere runder

Bare timer før henrettelsen ble det klart at klagen ikke blir tatt til følge, men han hadde fortsatt en klage liggende hos Høyesterett som ikke var behandlet. Dermed ble henrettelsen utsatt noen timer.

Noen timer senere ble også Høyesteretts klage avvist. Marcus Wellons ble henrettet ved bruk av giftsprøyte ved 06-tiden norsk tid.

Han er dermed den første som er henrettet etter skandalehenrettelsen i Oklahoma.

Skandalehenrettelsen i Oklahoma

I slutten av april gikk det nemlig veldig galt da fangen Clayton Lockett ble henrettet i Oklahoma i USA. Locketts blodårer kollapset av den nye dødscoctailen som ble ført inn i armen hans. 

En lege på stedet erklærte ham bevisstløs etter ti minutter, men tre minutter senere lå Lockett og vred seg på benken, ifølge AP. Han gispet etter luft, mens han hakket tenner og forsøkte å løfte hodet opp.

Henrettelsen ble avbrutt, men han døde av hjerteinfarkt rundt 40 minutter etter at henrettelsen startet.

Nekter å opplyse om giften

De tre statene, Georgia, Missouri og Florida, som skal gjennomføre henrettelsene nekter å si hvor de har fått tak i giften, og om den er testet.

Det er den lille kunnskapen de har om giften som er noe av bakgrunnen for Marcus Wellons flere klager. Statene har nemlig vedtatt en lov som beskytter dem som lager giften, og som gjør at de slipper gi ut informasjon om den.

Siden 1982 har giftsprøyte vært den foretrukne metoden for å henrette innsatte i de 32 delstatene som praktiserer dødsstraff i USA. Stoffene skal roe ned fangen, lamme pusteorganene og stanse hjertet.

Flere store legemiddelprodusenter har av etiske grunner sluttet å framstille eller selge giftsprøyter til USA, noe som har ført til at USA har måttet gå nye veier for å finne frem til en effektiv kombinasjon av gift til dødsdømte fanger.

– Etter Cleyton Locketts henrettelse vil alle følge spesielt nøye med, sier professor Deborah Denno, fra Universitetet i Fordham.

Wellons henrettelse gikk ifølge Ap uten problemer.