Fellaini og Mertens snudde fortvilelse til glede

Storfavorittene møtte tøff motstand, men to innbyttere snudde kampen for Wilmots og Belgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjeldent har lille Belgia hatt så store forventninger knyttet til egen VM-deltakelse som nå, og det tok lang tid før de innfridde.

altomfotball.no: Belgia 2-1 Algerie

Algerie lå lenge an til å kopiere den store triumfen fra VM i 1982, der nordafrikanerne slo Vest-Tyskland på sensasjonelt vis, men i andre omgang snudde Belgia kampen gjennom scoringer fra Fellaini og Mertens.

Dermed ble det, til slutt, en god start på mesterskapet for Belgias stjernegalleri. Mye takket være innbytterne.

– Dette var herlig. Særlig fordi jeg hadde familien min her på tribunen. Å score for dem og for hele Belgia er noe helt spesielt. Nå har vi tre poeng, og det var svært viktig å åpne turneringen med en seier, sa matchvinner Dries Mertens etter kampen.

Velorganisert Algerie ga Belgia trøbbel

Belgia var regnet som store favoritter i åpningskampen av gruppe H, men Algerie viste tidlig at de overhodet ikke skal tas lett på.

Allerede før kampstart hadde algirske supportere overdøvet sine belgiske motparter, og spillerne lot seg løfte fram av støtten.

Algerie la seg lavt med korte avstander, og Belgia hadde store problemer med å bryte gjennom den nordafrikanske forsvarsmuren. Nærmest var Axel Witsel da han fyrte av et langskudd fra 25 meter.

Det var også Algerie som skulle score det første målet. Venstrebacken Faouzi Ghoulam, som denne våren har imponert stort for Napoli i Serie A, la inn i retning Feghouli. Valencia-vingen ble revet ned av Vertonghen, som fikk gult kort. Feghouli tok selv straffen, og sendte Courtois feil vei.

Algeries ledelse holdt seg til pause, uten at Belgia hadde skapt en eneste stor sjanse. 

Fellaini utlignet, Mertens ble helt

Det ble heller ikke stort bedre for Belgia i andre omgang. Riktignok var Witsel på ny nær en scoring få minutter etter pause, men utover dette hadde Algerie forbløffende god kontroll på Belgias stjernemannskap.

Romelu Lukaku var usynlig i 55 minutter, før han til slutt ble erstattet av Origi. Origi var også nærmest en utligning da han midtveis i omgangen ble spilt alene gjennom med keeper. Rais M'Bolhi var imidlertid godt med og fikk avklart.

Så smalt det omsider for Belgia. Et innlegg fra De Bruyne landet på hodet til innbytter Fellaini, som sendte ballen via tverrligger og i mål. Like etter dukket en ny innbytter opp og avgjorde kampen. Napoli-vingen Dries Mertens hamret ballen opp i nettaket og sendte Belgia ut i eufori. 

Første belgiske VM-scoring siden Wilmots

Fellainis utligning var ikke bare Belgias første i Brasil-VM 2014. Det var også Belgias første mål i VM siden Belgia-trener Marc Wilmots scoret mot Russland i 2002. 

Wilmots, som i Schalke gikk under klengenavnet «Willi, das Kampfschwein» (kampsvinet Willi), fikk til slutt seieren han trengte.

Algerie-sjef Halilhodzic må derimot vente på å kopiere bragden fra 1982.