ANGREPET:  Imam Nehmat Ali (t.v.) ble mandag kveld angrepet av en maskert mann utenfor hjemmet sitt på Grønland i Oslo. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
ANGREPET:  Imam Nehmat Ali (t.v.) ble mandag kveld angrepet av en maskert mann utenfor hjemmet sitt på Grønland i Oslo. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Imamens sønn: – Vi så at han blødde mye, så vi bare tok på oss skoene og løp ut

GRØNLAND, OSLO (TV 2): Da imam Nehmat Ali Shah plutselig sto blodig i døren hjemme, reagerte sønnene lynraskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha blitt angrepet med det politiet beskriver som en skarp gjenstand utenfor sitt eget hjem mandag kveld, er imam Nehmat Ali Shah nå skrevet ut av sykehuset og tilbake i leiligheten sin.

Det bekrefter sønnen Jawad Haider (27). Sammen med lillebroren var det Jawad som i natt kjørte faren til legevakten. Derfra ble han fraktet øyeblikkelig til sykehus i ambulanse.

I et intervju med TV 2 forteller sønnen om den dramatiske natten.

– Jeg satt hjemme sammen med resten av familien og ventet på VM-kampen mellom Ghana og USA, da det plutselig banket på døren.

Sønnene kjørte til legevakten

Det var Jawads lillebror som åpnet. På døren sto faren, han var blodig, og holdt hånden mot tinningen. Der hadde han fått et kutt som gikk nedover kinnet.

SENTRAL: Imam Nehmat Ali Shah ledet id al-fitr feiringen sammen med rundt 5000 mennesker som besøkte Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo i 2012 .
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SENTRAL: Imam Nehmat Ali Shah ledet id al-fitr feiringen sammen med rundt 5000 mennesker som besøkte Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo i 2012 . Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Han var ved bevissthet, og hadde klart å gå opp selv, forteller Jawad til TV 2.

– Vi så at han blødde mye, så vi bare tok på oss skoene og løp ut.

Brødrene reagerte lynraskt, og kom seg rett ned i bilen. På under ett minutt hadde de kommet seg fra leiligheten og til legevakten i Oslo. Underveis fikk de informert politiet.

– Da vi kom til legevakten bare tutet jeg masse, for å få oppmerksomheten fra de som satt der.

Angrepet i bakgården

Imam Shah klarte fortsatt å gå inn selv, og på legevakten fikk de stoppet blødningen så godt det lot seg kjøre, før han etter kort tid ble fraktet i ambulanse til Ullevål sykehus. Jawad forsøkte samtidig å berolige familien sin.

– Pappa er er jo den mest respekterte mannen innenfor miljøet, så vi ble ganske sjokkerte alle sammen.

Imam Shah hadde vært for å be i moskeen. Det er to bønner iløpet av kort tid, én gang rundt kvart på elleve, og neste gang halv tolv. Det var på vei hjem fra den første bønnen at han ble angrepet.

– Jeg spurte pappa hva som skjedde, og han sa at det skjedde ute i bakgården. Personen hadde hvit finlandshette, og hadde angrepet bakfra. Først med en stikkskade i låret, så hadde pappa snudd og forsvart seg. Da fikk ha kutt i ansiktet, sier Jawad.

Sønnen tror at angrepet var planlagt, og at gjerningsmannen visste hvor han skulle gå.

I 2006 ble flere personer i moskeen angrepet under bønn, og sønnen viser til at også den gangen var det gjerningsmenn som brukte våpen mot personer som var under bønn.

– Vi er ganske sjokkerte over hva dette kan være, sier han.

Jakter ukjent gjerningsmann

– Vi holder oss samlet, og det aller viktigste er at han har det bra og kommer seg på beina igjen.

Han er takknemlig for at det som av politiet er beskrevet som et drapsforsøk, ikke endte mer alvorlig.

– Hadde han besvimt nede i bakgården, så kunne han fort ha mistet mye blod, og vi hadde ikke kunnet gjøre noe, sier sønnen.

Imam Shah er en svært sentral person i miljøet i og rundt Norges største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat. Helt siden angrepet har sønnen mottatt hundrevis av samtaler både fra Norge og utlandet, som er bekymret for hvordan det går med faren.

TV 2 vet at sentrale personer ved moskeen har gitt politiet flere navn på personer de mistenker står bak drapsforsøket.

Politiet er også kjent med maktkamp og konflikter i miljøet knyttet til Norges største moské, men dette er hendelser som ligger flere år tilbake i tid. 

I en periode måtte blant annet den nå alvorlig skadde imamen ha livvakter.

– Når det gjelder motivet i denne saken så vet ikke politiet hva som har skjedd eller hva som er bakgrunnen. Vi etterforsker alle muligheter, men vi må være åpne for at det kan være hatkriminalitet, selv om vi ikke har holdepunkter for å si at handlingen var motivert av hans virke som imam, sier Grete Lien Metlid ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Hun understreker at de nå jakter en ukjent gjerningsmann, og at det derfor er vanskelig å si noe om motivet for angrepet.