LEDER: Magnus Carlsen leder hurtigsjakk-VM etter en viktig seier mot Fabiano Caruana i den tiende runden. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
LEDER: Magnus Carlsen leder hurtigsjakk-VM etter en viktig seier mot Fabiano Caruana i den tiende runden. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Carlsen i ledelsen etter viktig seier mot Caruana

Magnus Carlsen leder alene etter ti spilte runder i hurtigsjakk-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en god åpningsdag i VM i hurtigsjakk, var Magnus Carlsen på krigsstien for å ta over ledelsen i sammendraget.

Carlsen tok fire av fem mulige poeng mandag og fulgte opp med fire poeng av fem mulige tirsdag. Dermed er 23-åringen alene i tet med åtte poeng før onsdagens fem avsluttende runder.

Svak start

Felles for de to remisene mandag var at Carlsen brukte svarte brikker. Tirsdag fortsatte det mønsteret i et nervepirrende parti mot Sergej Karjakin.

Problemet var at han også måtte nøye seg med remis med hvite brikker mot sekundant og gode venn Laurent Fressinet i sjuende runde.

Samtidig vant Fabiano Caruana sine parti og hadde en ledelse på ett poeng ned til Carlsen da dagen i dag var halvspilt. Men mot Jurij Kryvorutsjko ble det seier med svarte brikker. Og da Sergej Movesian ga opp i runde ni, gikk Carlsen opp i en delt ledelse med italieneren.

Avgjørende parti mot Caruana

Begge stod med sju poeng før tirsdagens siste runde. Og der skulle de to møte hverandre.

– Han bør vinne denne runden. Det ser ikke ut som at Caruana lar seg stoppe av noen andre, og lik poengsum vil foreløpig ikke være nok for Magnus, som har møtt svakere motstand enn italieneren. Klarer han ikke å vinne, vil han være avhengig av at andre klarer å ta poeng fra Caruana. Dette blir en real fight, kommenterte TV 2s sjakkekspert Erle Andrea Marki Hansen.

I partiet ble det en kamp til døren, der Carlsen utnyttet det tidsmessige overtaket på sin italienske rival og stakk av med seieren.

Dermed er Carlsen på topp i sammendraget før hurtigsjakken avsluttes onsdag. Der møter han Levon Aronian i det første partiet med svarte brikker.

I mesterskapet i Dubai spilles det hurtigsjakk de tre første dagene, og den som står igjen med flest poeng etter 15 runder, blir også kronet til verdensmester. Torsdag og fredag skal det spilles lynsjakk.

Slik var partiene

6. runde: Karjakin - Carlsen (1/2-1/2)
Magnus Carlsen var helt klart ikke ute etter noen enkel remis i sitt parti mot Sergej Karjakin i runde seks av VM i hurtigsjakk. Allerede da han hadde stilt seg opp med den svært skarpe drageformasjonen i Siciliansk, kunne publikum glede seg til et spektakulært parti. Intet mindre fikk vi.

Ved en rokade på hver sin side av brettet, var det bare et spørsmål om tid før alt stod i fyr og flammer. Da Magnus Carlsen i sitt syttende trekk ofret et tårn for en av hvits springere, og videre fulgte opp med et spektakulært offer av sin hest, ble det kaos på brettet. Verdensmesteren så ut til å ha gode muligheter til å matte sin motstander, mens Karjakin hadde materiell overvekt. Da var det store spenningsmomenter knyttet til hvem som skulle trå feil først.

Men som noen av verdens aller beste sjakkspillere, klarte begge parter, til tross for liten tid på klokken, å finne de riktige trekkene. Partiet ble avviklet til et sluttspill som så lovende ut for Magnus, men hvor russiske Karjakin fant gode forsvarstrekk og berget remisen.

7. runde: Carlsen - Fressinet (1/2-1/2)
Magnus spilte i syvende runde mot sin kompis og sekundant Laurent Fressinet. Guttene brukte mye tid i begynnelsen av partiet - ikke uventet, da de trolig kjenner hverandres åpningsrepertoar ut og inn.

På tross av at verdensmesteren hadde de hvite brikkene, fikk han aldri noen fordel ut av den første fasen av spillet. Men da partiet ble avviklet til et sluttspill, så nordmannens sjanser lenge lovende ut. Med lite tid på klokken, ga han unødvendig bort en bonde, og lot i tillegg motstanderens tårn aktivisere seg. Da var det Magnus som måtte kjempe for remisen, men remisen reddet han med glans.

8. runde: Kryvorutsjko - Carlsen (0-1)
Endelig kom det en seier med de sorte brikkene, og for en maktdemonstrasjon det skulle bli! Da motstanderen forsøkte seg på et litt uortodoks åpningsvalg, ble han straffet hardt. Hvits åpningsfordel forsvant rått og brutalt, og han fikk den aldri tilbake.

Da sorts aktive, godt plasserte brikker på kongefløyen ble kombinert med en livsfarlig fribonde på dronningfløyen og stålkontroll i sentrum, ble det for mye for den stakkars ukraineren. Han måtte fort bukke under for presset, men sprellet i videre i noen minutter til. Etter 44 trekk kunne Carlsen endelig innkassere sine første seier med sort - vi får håpe trenden fortsetter.

9. runde: Carlsen - Movesian (1-0)
I niende runde fikk vi se Magnus Carlsen vinne på en slik måte som bare Magnus Carlsen kan. Han presset blod ut av stein og utnyttet de ørsmå fordelene han fikk på eksemplarisk vis.

Da hans motstander fra Armenia hadde kommet seg helskinnet ut av åpningen og fått en solid stilling, begynte Magnus på mesterverket. I tyve trekk flyttet han rundt på brikkene sine tilsynelatende uten å gjøre noe særlig. Men ved å til stadighet forbedre alle sine brikker, inkludere kongen i sluttspillet samt sette press på motstanderens svakheter, økte fordelen sakte, men sikkert. Til slutt var seiersplanen tydelig for Carlsen: Han kunne forsyne seg av motstanderens bønder og førte sluttspillet sikkert til et helpoeng.

10. runde: Carlsen - Caruana (1-0)

Turneringens så langt viktigste helpoeng ble Carlsens etter at han nedkjempet den daværende ledende Caruana i tiende runde av verdensmesterskapet i hurtigsjakk.

Han tok tidlig initiativet og satte press på flere av italienerens svake bønder. Fabiano Caruana måtte ikke lenge etter bukke under for presset, og så seg nødt til å gå opp en viktig bonde. Nordmannen fikk da en livsfarlig fribonde, som ganske enkelt spaserte inn til å bli en ny dronning