Familien i sjokk etter drapsforsøket på imam Shah

GRØNLAND, OSLO (TV 2): Imamen har knivskader flere steder på kroppen etter drapsforsøket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Imam Nehmat Ali Shah er skrevet ut av sykehus og er hjemme igjen, opplyser sønnen, Jawad Haider, til TV 2.

Politiet jakter fortsatt på gjerningsmannen som sent mandag kveld angrep og knivstakk imam Nehmat Ali Shah utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo.

Familien til imamen sier til TV 2 at de er i sjokk, og håper at politiet raskt finner gjerningsmannen. Imamen har snakket med dem på telefon i dag, og beskrevet at han ble angrepet bakfra.

TV 2 vet at sentrale personer ved Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland har gitt politiet flere navn på personer de mistenker står bak drapsforsøket.

Utelukker ikke hatkriminalitet

Imamen fikk skader flere steder på kroppen, men kom seg opp til leiligheten sin der hans sønner fikk han på legevakten. Tilstanden var alvorlig, men skal nå være stabil.

– Når det gjelder motivet i denne saken så vet ikke politiet hva som har skjedd eller hva som er bakgrunnen. Vi etterforsker alle muligheter, men vi må være åpne for at det kan være hatkriminalitet, selv om vi ikke har holdepunkter for å si at handlingen var motivert av hans virke som imam, sier Metlid.

Konflikter i moskeen

Politiet er også kjent med maktkamp og konflikter i miljøet knyttet til Norges største moske, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

I en periode måtte blant annet den nå alvorlig skadde imamen ha livvakter etter blodige sammenstøt.

– Vi er kjent med at det har vært konflikter. Hvorvidt dette har noe med saken å gjøre kan vi ikke si noe om nå. Vi har ikke konkrete holdepunkter som går i den ene eller den andre retningen, sier Metlid.

Vil avhøre Shah

Politiet vil forsøke å avhøre imamen raskt.
– Vi håper å få gjennomført avhør av ham i dag, før vi sier noe mer om selve hendelsen, sier Metlid. Politiet går ikke ut med nye beskrivelser av den antatte gjerningsmannen.
– Men det er gitt opplysninger om en person og maskering, sier Metlid.

Reksjoner

Hadia Tajik (Ap),leder for justiskomiteen, reagerer sterkt på angrepet og drapsforsøket.

– Dypt sjokkerende å høre om angrepet på imam Nehmat Ali Shah i går kveld. Varme tanker til ham og dem som står ham nær, skriver Tajik på Twitter tirsdag morgen, melder NTB.

Samfunnsdebattant og islam-kommentator Mohammad Usman Rana sier det er vanskelig å vite hvem som kan stå bak angrepet på imamen.

– Trist å høre om knivangrepet mot imam Nehmat Shah. Vanskelig å vite hvem det kan være, kan både være hatkrim og interne konflikter, skriver Rana, som for tiden skriver bok om islam i Norge.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter og lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne, reagerer på angrepet i samme ordelag som Tajik på sin Twitter-konto, melder NTB.

Jakter maskert gjerningsmann

Shah ble knivstukket rett utenfor hjemmeadressen sin, men klarte å ta seg inn i leiligheten hvor han bor.

TV 2 vet at det var sønnene hans som kjørte ham til legevakten. Politiet etterforsker nå angrepet som et drapsforsøk.

– Vi leter etter en gjerningsmann som hadde dekket til hele ansiktet sitt, mulig det var med en finlandshette. Han hadde på seg en svart joggebukse, grønn eller svart jakke og svarte sko med hvit såle, uttalte operasjonsleder Rune Ullsand til TV 2, tirsdag morgen.