Wikestads VM-blogg: Gullstøvelen

Akkurat nå kunne Thomas Müller like godt hete Gerd til fornavn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har diskutert våre favoritter. Og vi har diskutert spillerne vi tror kommer til å prege mesterskapet.

For få har snakket om Tyskland. Enda færre har snakket om Thomas Müller. Og det er kanskje ikke så rart?

Han er ikke den første på lista når Pep Guardiola setter opp sitt lag i Bayern München. Han har kun tre mål på sine 15 siste klubbkamper. Det er egentlig ikke noe veldig spektakulært over Thomas Müller.

Bortsett fra at han er en særs god fotballspiller. Og at han nesten alltid er god. Og at man nesten alltid kan forvente scoringer. Müller vant Gullstøvelen for sine fem scoringer i det forrige verdensmesterskapet. Det grunnet hans tre målgivende pasninger, som var flere enn noen av de andre femmålsscorerne. Han er nemlig også en meget god tilrettelegger.

Han kan spille på kanten, bak spissen, eller helt på topp.

Og han scorer på en måte som minner om en annen Müller – Gerd.

Og nå har Thomas Müller åtte VM-mål på kun sju kamper. Kun én tysker gjennom historien har nådd like mange mål i VM på færre kamper. Ja, nemlig. Gerd Müller.

Tyskland har heller ikke blitt nevnt i altfor stor grad blant favorittene til dette mesterskapet. Og som en svale ikke gjør en sommer, så gjør heller ikke én kamp i gruppespillet noen til verdensmester. Men Tyskland er interessante. Og med seks Bayern München-spillere i dagens startoppstilling, så har de også en annen enorm force. Samhandlingen.

Tyskland har historien, tradisjonene – og i dette mesterskapet har også spillerne erfaringen. Både fra VM i 2010, og fra store kamper. Bayern München har spilt i tre av de siste fem Champions League-finalene.

Spania ble første europeiske landslag til å vinne utenfor det europeiske kontinentet da de vant i Sør-Afrika sist. Men ennå har ikke noe europeisk landslag vunnet i Sør-Amerika.

Tyskland har muligheten.

De er ikke blant mine favoritter til å vinne. Men de ligger lenger frem i hodet mitt nå, enn før kampen mot Portugal.

Og med Thomas Müllers start.

Gerd scoret i finalen året før jeg ble født – i 1974. Mot Nederland. Det er de to nabolandene som har hatt den beste starten på mesterskapet denne gangen også.

Jeg bare nevner det…