Norsk oljeekspert:
– Russlands gasskutt vil trolig øke gassprisene

Russisk gassboikott etter at Ukrainas utenriksminister skjelte ut Vladimir Putin på nasjonal TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forholdet mellom Russland og Ukraina nådde et nytt bunnivå mandag formiddag da Russland kuttet gasstilførselen til Ukraina. Årsaken til den drastiske handlingen er ubetalte gassregninger. Ukraina kom med tilbud om å betale regningene til energigiganten Gazprom i mindre avdrag, men Moskva avviste forslaget.

Norsk oljeekspert tror Russlands handlinger vil være med på å øke gassprisene.

– Det er klart at det påvirker det europeiske markedet også. Rundt 15 prosent av all gass som EU importerer, går fra Russland og gjennom Ukraina, forklarer senioroljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Da Russland annekterte Krim-halvøya, økte gassprisen med 10 prosent.

– En slik økning kan vi få nå også. Dette vil være knyttet til bekymringen rundt hvor lenge konflikten vil vare. 

– Ikke like ille som i 2009

Saltvedt tror derimot ikke russernes leveransestopp vil være langvarig. Hun mener også at dagens situasjon ikke vil bli like kritisk som under gasskrisen i 2009.

– Den gang stoppet Russland gassleveransen, og flere land fikk ikke gass som normalt. Situasjonen er noe bedre i dag. Det er blant annet bygget en rørledning mellom Russland og Tyskland for å slippe å være like avhengig av Ukraina. I tillegg har det kommet en del anlegg hvor de kan importere flytende gass. 

Kalte Putin en pikk

Uroen i Ukraina har vært stor de siste dagene. Rasende demonstranter har kastet egg på Russlands ambassade i Kiev. Sinnet blant ukrainerne nådde kokepunktet etter at russiskstøttet milits lørdag skjøt ned et ukrainsk transportfly øst i landet.

Søndag passerte ordkrigen beltestedet da Ukrainas utenriksminister raste på nasjonal TV mot Russlands president Vladimir Putin.

– Putin er en pikk, ropte en illsint Andrij Desjtsjytsia til TV-kameraene.

Sterke ord fra Medvedjev

Utenriksministerens utbrudd ble nevnt da Russlands statsminister Dmitrij Medvedjev mandag kommenterte Ukrainas manglende betalingsvilje.

– Dette er beklagelig. Det lukter utpressing. Men etter å ha sett den utilbørlige oppførselen til Ukrainas utenriksminister, er det ingenting som forbauser meg fra den kanten, uttalte en svært direkte Medvedjev.

Ukrainas økonomi er i ruiner etter at Russland gikk til militær invasjon av Krim-halvøya. I tillegg sender russerne fortsatt våpen til opprørsprovinsene øst i landet.