KRIGSFORBRYTELSER: FN mener ISIS har begått krigsforbrytrelser, etter at flere hundre personer er henrettet. Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nettet.
KRIGSFORBRYTELSER: FN mener ISIS har begått krigsforbrytrelser, etter at flere hundre personer er henrettet. Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nettet.

Flykter for å slippe unna kommende storangrep

Irakiske styrker har omringet Mosul. Sivile flykter fra byen, og frykter et avgjørende slag mellom islamistene i ISIS i regjeringsstyrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs menneskerettssjef Navi Pillay sier islamistgruppa ISIS og dens allierte nærmest med sikkerhet har begått krigsforbrytelser ved å henrette hundrevis av ubevæpnede menn i Irak de siste fem dagene.

– Bekreftede meldinger viser at soldater, vernepliktige, politifolk og andre som har overgitt seg eller blitt tatt til fange, har blitt summarisk henrettet, sier Pillay i en kunngjøring mandag.

Kaldblodige henrettelser

– Selv om antallet ikke kan bekreftes ennå, er denne systematiske rekken av kaldblodige henrettelser, hovedsaklig utført i Tikrit-området, ensbetydende med krigsforbrytelser, sier Pillay videre.

Mennesker flykter i store mengder, fra det de frykter skal bli det store slaget om Mosul. På den ene siden står de nådeløse islamistene i ISIS. På den andre siden står irakiske regjeringsstyrker og deres allierte.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik er i Irak - der møtte han livredde innbyggere som flyktet:

 

Henter ut ansatte

FN har hentet 58 av sine ansatte ut av Iraks hovedstad Bagdad, og flyttet dem til nabolandet Jordan.

– 58 personer er blitt flyttet fra Bagdad til Amman i Jordan. Hensikten er å sende dem videre til Erbil i Irak. En del andre forflytninger er ventet i dagene som kommer, sier FN-talsmann Farhan Haq.

FN har fram til flyttingen hatt en internasjonal stab på i underkant av 200 personer i og rundt Bagdad.

– Situasjonen på bakken er endret, og vi gjør justeringer på bakgrunn av det, sier Haq med henvisning til den forverrede sikkerhetssituasjonen som følge av ISIS-offensiven nord i landet.

Talsmannen understreker imidlertid at FN kommer til fortsette sine aktiviteter i landet til tross for de pågående kampene mellom de militante islamistene og regjeringsstyrker.

(NTB/TV 2)