Hallvard Flatland i front for lokalsykehusene i Telemark

LØVEBAKKEN (TV 2): Helseminister Bent Høie (H) har bestemt seg for å legge ned akuttmottakene i Rjukan og Kragerø. I dag marsjerte tusener skuffede demonstranter gjennom Karl Johan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– La lokalsykehusene leve! La lokalsykehusene leve! ropte demonstrantene i Oslos paradegate på vei til Stortinget.

Demonstrantene hadde møtt opp med likkiste og begravelsesbil på Jernbanetorget, for å vise hva de mener kan bli konsekvensene av nedleggelsene mandag formiddag.

Marsjerte mot egen regjering

– Det er en trykket stemning her. Vi er folk fra hele distriktsnorge som ønsker å vise Stortinget og regjeringen hva vi mener om nedleggelsene av lokalsykehusene, sier Høyre-ordfører Steinar Bergsland fra Tinn kommune til TV 2.

Han vandret sammen med en annen Høyre-ordfører mot deres felles partikollega helseminister Bent Høie.

– Jeg skulle ønske han hadde tatt de signalene vi i lang tid har gitt han. Dette er resultatet av at vi ikke kom gjennom i første runde, sier Kåre Preben Hegland (H), ordfører i Kragerø.

Flatland deltok

Sammen med demonstrantene var også TV-kjendis Hallvard Flatland – selv friskmeldt fra alvorlig sykdom.

– Jeg er telemarking med sterk lokal tilknytning til Rjukan. Når lokalsamfunnet kaller og jeg har muligheten til å være med, synes jeg det både er en plikt og en glede, sier Flatland til TV 2.

Bent Høie mener Telemarks innbyggere vil få et bedre helsetilbud når akutt- og døgnfunksjonene i Rjukan og Kragerø legges ned.

– Kritisk for slagpasienter

Flatland mener det er flere gode argumenter for at Høie burde snu i saken.

Hallvard Flatland og flere hundre mennesker marsjerer fra Jernbanetorget i Oslo til Stortinget for å demonstrere mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Hallvard Flatland og flere hundre mennesker marsjerer fra Jernbanetorget i Oslo til Stortinget for å demonstrere mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– For pasienter med slag er den første timen svært viktig. Begynner du å regne på den reisetiden de vil få til sykehus om de ikke kan få behandling i Rjukan ligger du dårlig an, sier Flatland.

Aksjonen har samlet inn 5.000 underskrifter fra folk som protesterer på nedleggelse av de to sykehusene. Underskriftene ble overlevert helseministeren under kraftig buing fra demonstrantene i dag.

Flatland frykter også for konsekvensene om sykehusene blir borte.

– En av følgene er at folk på Rjukan mister tryggheten av å ha et lokalsykehus. I tillegg er Rjukan et samfunn som har opplevd å bli fraflyttet etter at Hydro la ned. Skal vi få folk til å komme tilbake så er det å ta vekk lokalsykehuset nok et steg i feil retning, sier Flatland.

Trenger støtte fra Ap

Vedtaket som styret i Helse sør-løst har fattet om å legge ned de to sykehusene, har statsrådens støtte.

170.000 mennesker bor i Telemark, hvor det i dag er akuttfunksjoner fire steder. Statsråden mener derfor grunnlaget for å opprettholde kvalitet og tilstrekkelig kompetanse blir for dårlig

På Stortinget har SV, KrF, Sp og Venstre kjempet for å få flertall for et forslag som kan stanse den aktuelle typen nedleggelser før helse- og omsorgsministerens nasjonale sykehusplan behandles av Stortinget neste år.

Forslaget er imidlertid avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet, men ingen signaler er kommet så langt om at partiet vil stille seg bak «firkløveret».

TV 2 / NTB