VÅKNET: Motorsport-legenden Michael Schumacher har våknet fra koma. FOTO: NTB scanpix
VÅKNET: Motorsport-legenden Michael Schumacher har våknet fra koma. FOTO: NTB scanpix

Schumacher har våknet fra koma

Det bekrefter motorstjernens manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske avisen Bild melder at Michael Schumacher har våknet fra koma.

Avisen har det fra hans manager Sabine Kehm som i en offisiell uttalelse fortalte at den tidligere Formel 1-kjøreren er flyttet til fra universitetssykehuset i Grenoble til en rehabiliteringsklinikk.

Ifølge uttalelsen kan Schumacher kommunisere med sine omgivelser. Motorsportlegenden kan høre stemmer, og reagerer på berøring. Avisen skriver også at han har åpnet øynene.

Schumacher har ligget i koma siden han var involvert i en stygg skiulykke 29. desember.

– Takker for støtten

Restitusjonsfasen tok lenger tid enn forventet, men tilstanden hans er nå så stabil at han ikke lenger trenger hjelp fra spesialistene ved sykehuset.

I uttalelsen takker familien for all hjelp og støtte som 45-åringen selv og de pårørende har fått. 

– Hans familie vil gjerne uttrykke sin takknemlighet til alle leger, sykeplere og terapeuter i Grenoble og de som var først på åstedet for ulykken. De har gjort en utmerket jobb de første månedene.

– Takk fra familien også til alle de menneskene som har sendt Michael så mange gode ønsker. Dere har sikkert hjulpet ham.

Nå ber familien om fred og forståelse for at Schumachers videre rehabilitering skal skje utenfor det offentlige.

Opp- og nedturer

Perioden etter ulykken har vært preget av stor usikkerhet rundt Schumachers tilstand og meldinger har kommet om både fremskritt og tilbakeslag.

Tyskerens tilstand var livstruende, og på kvelden etter ulykken ble det rapportert at den tyske folkehelten svevde mellom liv og død.

Mannen som fylte 45 en uke etter ulykken måtte gjennom flere operasjoner. En måned etter ulykken ble det rapportert at de ville forsøke å vekke tyskeren fra koma. Det forsøket måtte avbrytes da det oppstod alvorlige komplikasjoner.

Schumacher pådro seg en lungebetennelse, noe som satte Schumachers liv i fare.

Blir sannsynligvis ikke den samme

24. februar meldte tyske medier at vekkingen av Schumacher ble avbrutt. Flere eksperter uttalte seg negativt om hvilke muligheter Schumacher hadde til å bli seg selv igjen.

– Man kan ikke slå fast at en person som har ligget noen uker i koma ikke kommer til å bli frisk, sa doktor ved Universitet i Cambridge, David Menon.

– Samtidig er det klart at desto mer tid det tar å våkne opp, desto mindre blir håpet om at personen skal bli den samme som før, la han til.

Siden den gang har det blitt rapportert om at han har vist «øyeblikk av bevissthet» før mandagens gladmelding.

Glede i VM-leiren

Nyheten kommer på samme dag som det tyske fotballandslaget VM-åpner mot Portugal.

Tidligere i uken sa Tyskland-stjernen Lukas Podolski at han ville vinne VM for Schumacher.

Han tar imot nyheten med glede.

– For noen strålende nyheter. Bli bra igjen fort, Schumi. Jeg ble så glad da jeg hørte det, skriver Arsenal-spilleren på Twitter.