TØFFING: Bruno Alves er en hardtspillende midtstopper som gir alt i duellene.  Foto: AP Photo/Paulo Duarte.
TØFFING: Bruno Alves er en hardtspillende midtstopper som gir alt i duellene.  Foto: AP Photo/Paulo Duarte.

For en maskin i luftrommet

VM-blogger Kim Robin Haugen har nok av offensive stjerner å skrive om når Portugal og Tyskland møtes, men velger heller å rette oppmerksomheten mot forsvarsgiganten Bruno Alves.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du får ikke en særlig større kamp enn åpningskampen i gruppe G mellom Tyskland og Portugal. Det er haugevis med profiler og stjerner som mandag ettermiddag løper ut på Arena Fonte Nova.

Jeg kunne ganske enkelt ha skrevet om Ronaldo, Nani, Moutinho, eller vendt blikket mot Tyskland og presentert Neuer, Lahm eller Schweinsteiger. Men det blir for opplagt og kjedelig. Jeg velger å se mot det bakre leddet til Portugal og presenterer den svært hardtspillende maskinen Bruno Alves. Alves har i flere år vært «bankers» på stopperplass hos Portugal, særlig etter at Ricardo Carvalho ikke ville spille mer for landet sitt. Sammen med Pepe har Alves gjennom kvalifiseringer og mesterskap vært en formidabel bidragsyter på banen. Men vi skal se litt nærmere på karrieren til Alves og frem til der han er i dag, nemlig en etablert landslagsstopper på ett av verdens beste landslag.

Alves startet sin karriere i klubblaget Varzim SC, men bare 16 år gammel gikk ferden videre til storklubben FC Porto. Konkurransen der var selvfølgelig beinhard, og den unge midtstopperen ble sendt på tre låneopphold før karrieren skulle sette seg ordentlig. Etter utlån i Farense, Vitor Guimaraes og AEK Athen fikk Alves signaler om at han ville bli satset på i 2005/06-sesongen og skrev under på en ny kontrakt med FC Porto frem til 2010. I konkurranse med Joao Paulo og Ricardo Costa, ble det en håndfull med kamper for Alves, som kunne kalle seg seriemester etter 2005/06 sesongen. Seriespillet forløp ikke uten kontroverser for den svært hardtspillende stopperen, og i hatoppgjøret mot Benfica på hjemmebane, ble Alves sent av banen etter å ha skallet til Nuno Gomes.

De påfølgende sesongene ble en stor opptur for Alves, som etablerte seg som en klippe i det bakre leddet og hentet trofeer på løpende bånd. I 2006/07-sesongen fikk han selskap av en annen midtstopper som han etterhvert skulle spille mye sammen med både på klubb og landslag, nemlig klassestopperen Pepe. Etter flere gode sesonger vendte Alves i 2010 nesen mot russisk fotball og Zenit. Med en formidabel prislapp på 190 millioner kroner ble Alves hentet av Luciano Spalletti, som ville styrke forsvaret med erfaring, luftstyrke og vinnermentalitet.

Perioden i Zenit ble varierende både for spilleren selv og klubben, men i løpet av tre sesonger ble det like mange titler, og Alves kunne se tilbake på en rekke gode prestasjoner selv om han også var ute av laget. Noe overraskende for enkelte ble Alves i 2013 solgt til tyrkiske Fenerbache for 50 millioner kroner, og dermed ventet nye utfordringer for den beinharde forsvarsspilleren.

I takt med den gode utviklingen han viste i Porto, ble Alves etter hvert en viktig mann for landslaget også. Daværende landslagstrener, Luis Felipe Scolari, ga Alves debuten mot Kuwait i en treningslandskamp i 2007, og han ble også tatt med i EM-troppen i 2008, primært som backup for Pepe og Carvalho. VM i 2010 ble det første mesterskapet hvor Alves gikk inn som fast midtstopper for Portugal. Alves leverte strålende prestasjoner i mesterskapet. I exiten mot Spania i 16-delsfinalen, var Alves enormt god. Dessverre for Portugal og Alves ble det tap i en svært jevn kamp hvor det avgjørende målet til David Villa var av den omdiskuterte versjonen.

Både Alves og Portugal ønsket revansje i EM 2012, hvor de to erkerivalene møtte hverandre i semifinalen, men igjen ble det tap for Portugal, denne gangen med knappest mulig margin: 4-2 på straffesparkkonkurranse, der Alves bommet på den siste straffen. Men uavhengig av straffemiss og exit mot Spania, på den tiden verdens beste landslag, så leverte Bruno Alves fantastisk gode prestasjoner, spesielt i kampen mot spanjolene. Jeg har sjelden sett en stopper med så mye punch og konsentrasjon i spillet sitt, selv langt ut i ekstraomgangene.

Jeg har diskutert Alves med flere gjennom de siste årene og flere har hatt en typisk norsk og tabloid inngang til denne spillere. «Han er jo en grisespiller! Han er jo enkel i spillestilen! Han kan jo ikke være god nok ?» Tidligere TV 2-kollega Henning Berg sa at «Bruno Alves er det svake punktet i forsvaret til Portugal». Gratulerer, tenkte jeg, med en påfølgende diskusjon med Berg. Hvorfor er han det svake punktet ? Er det fordi han ikke er like navngjeten som andre internasjonale midtstoppere ? Er det fordi han ikke spiller i en av de største klubbene? Er det fordi han spiller på kanten og enkelte ganger over den også?

Vi ble ikke enige, Berg stod på sitt. Når jeg argumenterte, så var det med håndfaste bevis på Alves sine store prestasjoner på den ypperste arena av internasjonal fotball. For det første: Det er ikke slik at alle kan spille på Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern München og så videre. Gode spillere finner man i andre klubber også. For det andre: Alves kan være en grisespiller! Han kan ofte spille svært hardt og til tider litt stygt, men det er ofte han som står igjen etter kampen med tre poeng, uavhengig av om det har gått en kule varmt. Den norske mentaliteten, hvor man skal være snill og ikke bruke både lovlige og litt ulovlige midler, ja de er jeg sikker på har kostet oss seieren både i fotball og på herresiden i håndball! Jeg sier ikke at grisespill skal premieres, men det er ikke farlig med et gult kort, og man får heller ikke særlig belønning av å stå med lua i hånda.

For det tredje: Ja, Alves kan være enkel i stilen. Men ganske ofte er det nettopp det man trenger. En solid defensiv spiller som evner å vinne dueller, gå foran og trykke til, rett og slett feie unna slik Colin Hendry, Tony Adams og Jürgen Kohler gjorde i sine velmaktsdager. Til slutt anførte jeg kanskje det sterkeste argumentet: Har ikke Alves nettopp bevist sin kvalitet på det ypperste nivået gjennom VM i 2010 og EM i 2012? Finnes det et annet mesterskap som er bedre enn dette? Et mesterskap jeg ikke har hørt om? Kampene mot Spania i de to mesterskapene var eksamen for Alves i kamp mot de beste på den internasjonale fotballscenen. Alves bestod med glans – ferdig snakket.

Avslutningsvis vil jeg raskt minne dere om hva som venter dere fra Alves i kveld mot Tyskland. Bruno Alves personifiserer alt hos en hardtspillende midtstopper, med ufattelig luftstryke og punch i spillet sitt. Videre er han en spiller som er i stand til å slå meget lange crossere fra sin defensive posisjon. Det er heller ikke utenkelig at dommeren må ned i lomma si og fiske opp et kort, ei heller at han kan gjøre defensive feil. Uavhengig av dette skal Tyskland se opp for mannen med over 70 landskamper og 10 mål, så får vi se om vi får en skikkelig luftkrig mellom Alves og Miroslav Klose.

Enig? Uenig? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen