SKEPTISK: Magnus Carlsen ser på Vishy Anand under åpningssremonien av VM i lyn- og hurtigsjakk. FOTO: dubai2014wrb.com.
SKEPTISK: Magnus Carlsen ser på Vishy Anand under åpningssremonien av VM i lyn- og hurtigsjakk. FOTO: dubai2014wrb.com.

Carlsen tok fire av fem mulige poeng i hurtigsjakk-VM

God åpningsdag for Magnus Carlsen. Tv2.no fulgte partiene direkte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen vant tre av fem partier på åpningsdagen i hurtigsjakk-VM. De to siste partiene endte med remis. Dermed plukket Carlsen med seg 4 av 5 mulige poeng på åpningsdagen i Dubai.

Det gjør at han henger godt med i teten. Sergej Karjakin, Fabiano Caruana og Jan Nepomnjasjtsjij topper listen med 4,5 poeng. 

God med hvite brikker
Carlsen vant alle partiene med hvite brikker. Med sort gikk det noe tråere. For å bli verdensmester må man i dette feltet vinne med begge farger, men med ti gjenstående runder er ingenting kjørt for Magnus Carlsen enda.

TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen synes verdensmesteren har fått en god start. 

– Han har spilt gjennomgående solid og klart å redde seg inn med glans de ganger han kom ut på litt tynn is. Det er et velkjent fenomen at en gjerne må bli litt varm i trøya, og det tror jeg Magnus nå har blitt i løpet av dagen, noe som lover godt for resten av mesterskapet, sier Hansen.

Flere forhåndsfavoritter sliter
Forhåndsfavoritt Nakamura ligger helt nede på 39. plass, et og et halvt poeng bak teten. Der finner vi også verdenstoer Levon Aronian. Leter vi enda lenger ned finner vi regjerende verdensmester i hurtigsjakk Shakryar Mamedyarov. 

Carlsen spiller resten i morgen. Finaler er onsdag. Torsdag og fredag er det lynsjakk.

Slik var partiene: 

1. parti (Carlsen-Georgiev 1-0)

Magnus Carlsen åpnet mandagens første av fem partier med mot Kiril Georgiev, og med hvite brikker var nordmannen aldri i trøbbel. Carlsen dro fordel av en bra åpning. Aktive brikker kombinert med presist spill gjorde at motstanderen ble tvunget til å gi opp en bonde.

Carlsen, som er kjent for å være en fantastisk sluttspillekspert, førte enkelt løpersluttspillet med en bonde til et helpoeng.

2. parti (Guseinov-Carlsen 1/2-1/2)
Det så lenge ut som at det skulle gå veien for Carlsen også i andre parti. Med svarte brikker skapte han kontringsmuligheter på kongefløyen, og stilte inn alle brikkene sine mot den hvite kongen.Det så farlig ut for Guseinov, som hvis klokke stadig minsket. Carlsen avanserte sin fordel videre til et sluttspill, hvor det med kombinasjonen et farlig løperpar og en farlig fribonde, så ut til å gå hans vei.

Da trekkene ble spilt ut i hui og hast, ble han derimot litt for ivrig, og tillot motstanderen å forsere en evigsjakk. Resultatet ble dermed remis.

3. parti (Carlsen-Potkin 1-0)
En smilende Carlsen ble observert på vei ut av spillelokalet etter tredje runde. Det var ikke uten grunn.

Han var tydelig innstilt på et kampparti da han valgte å spille et svært skarpt svar på motstanderes sicilianske åpning. Spillerne rokerte på hver sin side, og da blir det ofte fyr og flamme på brettet.

Denne gangen ble det ikke bare fyr og flammer, det haglet bomber da Magnus ofret springeren sin og fulgte opp med 18.f5. Da han også videre fant den korrekte fortsettelsen, ble det et spektakulært angrep, og etter bare 28 trekk måtte den russiske stormesteren strekke frem labben.

4. parti (Tomasjevsky-Carlsen 1/2-1/2)
Magnus Carlsen kom fint ut av åpningen med sorte brikker mot Jevgenij Tomasjevsky. På et tidspunkt så det lenge lovende ut, men så snudde det. Etter en rekke unøyaktige trekk i midtspillet måtte Carlsen bruke sekstisju trekk på å slite seg til et halvpoeng. Han havnet nemlig i en presset situasjon med bonde under. Da spøkte det litt for nordmannen, men med sitt sedvanlig presise spill så det ganske uproblematisk ut for verdensmesteren å berge poengfangst. 1/2-1/2

5. parti (Carlsen-Inarkiev 1-0)
Motstanderens forsøk på en kontring i åpningen fungerte dårlig. Det tok ikke lang tid før hele sentrum var okkupert og kontrollert av Carlsens brikker. Da også den eneste åpne linjen på brettet ble en del av nordmannens jernklo, var det bare et spørsmål om tid før motstanderen knakk sammen under presset. Partiet ble videre avviklet til et sluttspill hvor verdensmesteren på instruktivt vis førte seieren i land. 1-0.

– Plager meg ikke å være nummer én

Det var Hikaru Nakamura som fikk æren av å trekke brikkene som avgjør hvilken farge deltagerne i lyn- og hurtigsjakk-VM vil starte med, da mesterskapets i Dubai ble åpnet søndag kveld.

Normalt er dette en jobb som går til Magnus Carlsen, da det er forbeholdt personen som leder verdensratingen.

Da det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i mai for første gang offentlig verdensrating for både lyn- og hurtigsjakk var Carlsen først å finne på fjerdeplass.

Erkerival Nakamura toppet begge listene.

Carlsen innrømmer at fjerdeplass ikke er en blivende posisjon for mannen som har tidenes høyeste rating på standard-rankingen.

– Det føles rart å ikke være nummer én på ratingen. Det plager meg litt, og jeg skal forandre på det, sa en offensiv Carlsen etter seremonien ifølge mesterskapets hjemmesider.

Han ligger imidlertid foran fjorårets verdensmester i hurtigsjakk.

Sjakhrijar Mamedjarov ligger bare på sjetteplass på ratingen, og han høres ikke veldig optimistisk ut med tanke på å forsvare tittelen etter sisteplassen i Shamkir Chess.

– Etter den turneringen kan jeg ikke si noe konkret om humøret eller formen min. Jeg kan bare si at det blir vanskelig å forsvare tittelen min. Uansett må jeg jobbe med det, sier Mamedjarov.

Vietnamesiske Quang Liem Le vant lynsjakk-VM i fjor, og er der rangert som nummer åtte.

Med premiepenger på totalt 2,4 millioner kroner har VM-turneringen lokket til seg mange av de store navnene som etterhvert er blitt husholdningsnavn i Norge.

I tillegg til de allerede nevnte stiller Levon Aronian, Vishy Anand, Fabiano Caruana og Sergej Karjakin med i turneringen.