PURREGEBYR: Russland skrur igjen gasskrana for Ukraina, og krever nå forhåndsbetaling for levering av gass.  Foto:  REUTERS/Gleb Garanich/Files
PURREGEBYR: Russland skrur igjen gasskrana for Ukraina, og krever nå forhåndsbetaling for levering av gass.  Foto:  REUTERS/Gleb Garanich/Files

Russland skrur igjen gassen til Ukraina

Den russiske energigiganten Gazprom gjentok klokken 8 mandag at Ukrainas frist for å betale gassregningen er utløpt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske energigiganten Gazprom gjentok klokken 8 mandag at Ukrainas frist for å betale gassregningen er utløpt.

Forsyningen til Europa skal imidlertid fortsette.

Russland krevde at Ukraina mandag morgen skulle innfri en større del av sin gassgjeld for tidligere leveranser. Da fristen utløp, innførte Gazprom forhåndsbetaling av gassleveranser til Kiev. 

– Volumene til Ukraina ble begrenset fra klokken 8 mandag, slik det var avtalt, sier kilden som ber om anonymitet.

Russerne velger også å ta Ukraina til voldgiftsdomstolen i Stockholm for å få innkrevet hele gjelden på rundt 25 milliarder kroner.

Samtidig sier Gazprom at selskapet vil fortsette å sende gassforsyninger det er kontrakt om til europeiske forbrukere. Selskapet sier at man forventer at Ukraina sender gassleveransene videre.

EU har uansett fryktet denne situasjonen. Flere av Unionens land er avhengige av gass fra Russland, og mye av den kommer via ukrainske rørledninger.

EU har derfor prøvd å mekle i gasstriden mellom Moskva og Kiev, men søndag kveld ble det klart at det fortsatt ikke var oppnådd enighet om gammel gjeld og pris på nye leveranser.

Ifølge en pressemelding fra Gazprom har det ukrainske statseide selskapet Naftogaz ikke betalt for leveranser i juni.

– Fra klokken 8 i dag har Gazprom, i samsvar med den eksisterende kontrakten, flyttet Naftogaz over til forhåndsbetaling av gassleveranser. Fra i dag vil det ukrainske selskapet bare motta russisk gass som selskapet har betalt for, heter det i meldingen.

En talsmann for Gazprom sa natt til mandag at gasskranen ville bli stengt klokken 8 mandag dersom myndighetene i Kiev ikke hadde betalt regningen som tilsvarer 11,7 milliarder kroner.

Thina Saltvedt, Senior oljeanalytiker, Nordea Markets, tror Russlands gasskutt være med på å øke gassprisene.

– Gazprom har ikke fått betaling for den gassen de har levert til Ukraina, og det gjør at de nå stenger gassleveransen. Det er klart at det påvirker også det europeiske markedet fordi rundt 15 prosent av all gassen EU importerer går fra Russland gjennom Ukraina, sier senioranalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til TV 2.

Da Russland annekterte Krim økte gassprisen med 10 prosent. Saltvedt tror vi også nå vil se en økning av gassprisene.

– Gassprisen kan gå 10 prosent. Dette vil være knyttet til bekymringen rundt hvor lenge konflikten vil vare, men jeg tror ikke en leveransestopp vil bli alt for langvarig, sier Saltvedt som mener dagens situasjon blir like kritisk som under gasskrisen i 2009.

– I 2009 stoppet Russland gassleveransen og flere land ikke fikk gass som normalt. Det er noe bedre i dag. Blant annet er det bygget en rørledning mellom Russland med direkte leveranse til Tyskland for å slippe å være like avhengig av Ukraina. I tillegg har vi fått en del anlegg hvor vi kan importere flytende gass, LNG. Store gassleverandører, som Norge, kan også øke sin produksjon og eksport til Nord-Europa, påpeker oljeanalytikeren.

(©NTB/TV 2)