UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Pave Frans (t.h.) skal til Øst-Europa. Her under en messe i Roma søndag. Foto: AP
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Pave Frans (t.h.) skal til Øst-Europa. Her under en messe i Roma søndag. Foto: AP

Pavens første europatur går til Albania

Albania blir det første europeiske landet som får besøk av pave Frans. Den katolske kirkens overhode besøker landet i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet med reisen er å vise respekt og minnes dem som led under kommunismen. Landet, som i flere tiår var et av verdens mest isolert, ble av diktator Enver Hoxha erklært som verdens første ateistiske stat i 1967.

En talsmann for Vatikanet sier paven ønsket at hans første europabesøk skulle være til et «land i utkanten», hvor vedvarende fattigdom og forfølgelse av religiøse har vært en del av historien.

Paven reiser på en dagstur til hovedstaden Tirana 21. september for å «oppmuntre et land som lenge har lidd under konsekvensene av fortidens ideologier».

En av de mest avholdte personene i den katolske kirken i moderne tid, Mor Teresa, var for øvrig av albansk opprinnelse. Nonnen som virket blant Kolkatas fattige, ble saligkåret i 2003, kun seks år etter sin død. Saligkåring er det tredje av fire steg fram mot kanonisering.

Paven har tidligere besøkt Brasil og Midtøsten. I tillegg til Albania, foreligger det planer om reiser til Sør-Korea i august og Sri Lanka og Filippinene i januar.

(NTB-Reuters)