I tårer etter sjokkseier i Critérium du Dauphiné

Andrew Talansky overlistet Alberto Contador og Chris Froome.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en etappe. For en dramatikk. For en overraskelse.

De fleste hadde trodd at sammenlagtseieren i Critérium du Dauphiné skulle stå mellom Alberto Contador og Chris Froome, men slik ble det ikke.

Talansky vant overraskende
Etter en dag preget av uventede hendelser, sto Andrew Talansky igjen som sammenlagtvinner av rittet. Garmin-Sharp-rytteren kom seg med i et knallsterkt 23-mannssbrudd tidlig på etappen - et brudd som til slutt gjorde opp om seieren.

Team Sky-rytter Mikel Nieve vant etappen etter klatringen opp den siste førstekategoristigningen, mens Talansky kjempet seg inn til en fjerdeplass.

Bak kom en jagende Contador i den gule ledertrøyen, men Tinkoff-Saxo-rytteren klarte ikke å komme i mål tidsnok til å beholde ledertrøyene. 

– Dette er noe av det sykeste jeg har vært borti, sier TV 2s kommentator Christian Paasche da Contador passerte målstreken.

Fiasko for Froome
Spanjolen endte med det på andreplass i sammendraget. Contador hadde tidligere på etappen parkert storfavoritt Chris Froome og startet jakten på bruddet.

Igjen satt en tydelig preget Froome som ikke var til å kjenne igjen. Team Sky-kapteinen, som gikk i bakken på fredagens etappe, rullet i mål hele fem minutter og fem sekunder bak lagkompis og etappevinner Nieve.

Dermed endte det med en tolvteplass i sammendraget for Froome i det som er et ledd i forsvaret av Tour de France-tittelen.

– Største øyeblikket i karrieren
Talansky sto med tårer i øynene da han fikk nyheten om den smått sensasjonelle sammenlagtseieren.

– Jeg visste ikke at jeg hadde vunnet før jeg snudde meg rundt, så 30 sekunder på klokken, og Contador var ikke kommet i mål, sier Talansky.

25-åringen fra Miami bokførte med det sin største seier så langt i karrièren. 

– Det er en ære. Å vinne rittet med de rytterne som er her, det er helt klart det største øyeblikket i karrieren min. Forhåpentligvis er det mer i vente, sier Talansky.

Sammenlagt: 
1. Andrew Talansky (Garmin-Sharp)
2. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 27 sekunder
3. Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) + 35 sekunder