SPEKULERTE BORT PENGEBIDRAG: Miljøorganisasjonen Greenpeace rystes av en finansskandale. Foto: AFP
SPEKULERTE BORT PENGEBIDRAG: Miljøorganisasjonen Greenpeace rystes av en finansskandale. Foto: AFP

Ansatt koster Greenpeace 32 millioner kroner

En finansskandale ryster miljøorganisasjonen etter at en medarbeider spekulerte bort pengebidrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En medarbeider i Greenpeace ved hovedkvarteret i Amsterdam har tapt 3.8 millioner euro, vel 32 millioner norske kroner, på valutaspekulasjoner.

Pengene stammet fra støttebidrag fra medlemmer og private som blir sendt fra de ulike lands organisasjoner til hovedkvarteret i Nederland.

– Vi har iverksatt en intern gransking og medarbeideren er sagt opp, sier Mike Townsley, kommunikasjonssjef i Greenpeace, til Der Spiegel.

Han forteller at de har avdekket en grov feil i de interne kontrollsystemene.

– Vi kan kun unnskylde til våre medlemmer og håpe at de har forståelse for at vår organisasjon og våre ansatte heller ikke er feilfrie, sier Townsley.

Utnyttet systemet

Medarbeideren skal uten ledelsens viten ha plassert pengene i valutaspekulasjoner. Vedkommende var ansatt for å holde orden på finansene og misbrukte systemet.

Ifølge Townsley skjedde dette ved at hovedkvarteret til Greenpeace bruker euro, mens de 40 regionale- og nasjonale avdelingene bruker lokal valuta.

Ved svingninger i kursen ville det kunne oppstå både tap og fortjeneste, noe som hovedkontoret pleide å dekke inn.

Den sparkede finansmedarbeideren fikk i fjor Greenpeace til å innføre et system hvor de skulle forsikre seg mot tap ved å kjøpe valuta til en fast kurs.

Beriket ikke seg selv

Miljøorganisasjonen bedyrer at vedkommende ikke spekulerte for å berike seg selv.

– Vi beklager tapet og vil si unnskyld til våre støttemedlemmer, heter det i en erklæring hos den tyske avdelingen av Greenpeace.

Greenpeace International hadde i fjor et budsjett på 79 millioner euro, vel 664 millioner norske kroner. En vesentlig andel av dette kommer fra støttemedlemmer.

Greenpeace Norden blir støttet av nær 150.000 medlemmer som bidrar med vel 100 millioner kroner årlig.