MOBILISERING: Frivillige som har meldt seg for den irakiske hæren marsjerer i Bagdad. Foto: Reuters
MOBILISERING: Frivillige som har meldt seg for den irakiske hæren marsjerer i Bagdad. Foto: Reuters

TV 2 i Irak: – Folkemobilisering skal slå tilbake opprørerne

IRBIL (TV 2): Irakiske styrker har startet en motoffensiv mot islamistgruppen ISIS som har tatt flere byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irakiske myndigheter har gjennomført en rekke flyangrep mot terrorgruppen ISIS, nord i landet. 

Irakiske styrker og militsgrupper har de siste dagene presset opprlørerne ut av flere byer nord for hovedstaden Bagdad.

Statsministeren i Irak sier den irakiske motoffensiven betyr begynnelsen på slutten for ISIS.

– Problemet er at ISIS har skaffet seg ganske store våpendepoter underveis mens de har tatt den ene byen etter den andre her i Irak, så de har ganske mye å slå tilbake med, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik som befinner seg i Irbil, nord i Irak.

Han forteller at opprørerne er ganske få, kanskje under 1000 mann, og at den irakiske hæren trolig vil klare å nedkjempe disse.

– Men da må de irakiske soldatene være villige til å slåss. Hittil har mange tusen irakiske soldater og politifolk rett og slett kastet fra seg våpnene og rømt avgårde, sier Græsvik.

HENRETTELSER: ISIS skal ha foretatt regelrette massehenrettelser i de okkuperte byene i Irak. Her føres fanger vekk ved Tikrit. Foto: ISIS/AP
HENRETTELSER: ISIS skal ha foretatt regelrette massehenrettelser i de okkuperte byene i Irak. Her føres fanger vekk ved Tikrit. Foto: ISIS/AP

Amerikansk luftangrep

Det amerikanske forsvarsdepartementet sender hangarskip til Golf-regionen i tilfelle det blir nødvendig med en militær innsats i området. 

USA har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å sette inn styrker i Irak, men forsvarsminister Chuck Hagel sier USA vil gjøre det de kan for å sikre amerikanske liv og interesser.

I følge irakiske myndigheter har USA lovet å gi 12 millioner dollar i støtte i kampen mot terrorgruppen ISIS.

– Det gir et sterkt signal til ISIS og irakerne at amerikanerne er interessert i å bistå Irak i denne situasjonen. Statsministeren har bedt frivillige melde seg til tjeneste for hæren. Jeg tror det er et ønske om at en folkemobilisering skal slå tilbake opprørerne og samle det irakiske folket i kampen, men det kommer dessverre litt for sent, sier Græsvik.

Har frigjort flere byer

Den raske framrykkingen sørover i Irak for ISIS ble stanset lørdag.

– Samarra er ikke siste skanse, men et samlingspunkt og et springbrett for å frigjøre hver eneste tomme som er vanhelliget av disse forræderne, sa statsminister Maliki i en tale til byens forsvarsstyrker.

Irakiske regjeringsstyrker og militsgrupper har presset ISIS ut av flere byer nord for Bagdad de siste dagene. 

Al-Mutasim, Ishaqi, Muqdadiya og Dhuluiya er frigjort, og opprørere er blitt jaget ut i den omkringliggende ørkenen.

I Samarra venter Malikis styrker på forsterkninger før de setter kursen nordover mot Tikrit, fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Husseins, ifølge en kilde i hæren.

Kerry maner til samhold

Amerikansk støtte til Irak vil bare fungere hvis Iraks ledere bilegger interne stridigheter, mener USAs utenriksminister John Kerry. 

Det irakiske lederskapet ble oppfordret til å ta koordinerte og effektive grep for å oppnå den nasjonale enheten som trengs for å bekjempe ISIS.

Kerry oppfordrer Irak til å forsikre nabolandene om at konflikten i landet ikke dreier seg om strid mellom ulike religiøse grupper.

– Dumt å true med Bagdad

Mange av Iraks sunnimuslimer har svært liten tillit til landets sjiamuslimske statsminister Maliki, noe som trolig er med på å forklare ISISs militære suksess den siste uken.

– Noe av det dummeste ISIS kanskje gjorde var å true med å gå mot Bagdad og Kerbala. Det gjorde at statsministeren lettere kunne slå tilbake dette angrepet, sier Græsvik.

ISIS klarte på forbausende kort tid å innta byer hvor lojaliteten til regimet i Irak var tynnslitt. 

– De har kanskje hatt en form for støtte i befolkningen, men når befolkningen ser hvor hardt ISIS går til verks mot de som ikke følger islamske regler så kan det godt tenkes at denne støtten fort vil forsvinne, sier Græsvik.