VANT: Chris Froome poserer etter å ha vunnet Tour de Romandie. FOTO: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
VANT: Chris Froome poserer etter å ha vunnet Tour de Romandie. FOTO: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Fransk avis: – Froome fikk spesialfritak fra dopingregler

Det internasjonale sykkelforbundet fulgte ikke reglene da Chris Froome fikk godkjent bruken av legemiddel på dopinglisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den franske avisen Le Journal du Dimanche kom med oppsiktsvekkende opplysninger lørdag.

Ifølge avisen fikk Tour de France-vinner Chris Froome spesialbehandling da han fikk godkjent bruken av legemiddelet prednisolon før Tour de Romandie.  

Må søkes om

Prednisolon er et steroid som kan brukes i behandlingen av en betennelser, men er som andre steroider ikke tillat å bruke som idrettsutøver, med mindre du har tillatelse av medisinske grunner - en såkalt AUT. (Autorisasjon for terapeutisk bruk)

Skal du få AUT dikterer reglene til det internasjonale antidopingforbundet (WADA) at søknaden må vurderes av tre ulike leger, som alle har erfaring med behanling av idrettsutøvere og en god kjennskap til klinisk, idretts- og treningsmedisin. 

Ifølge Le Journal du Dimanche var det kun UCI-rådgiver Dr. Mario Zorzoli som signerte på Team Skys forespørsel om AUT. Skjemaene ble aldri sendte videre til en behandlingskomité som reglene dikterer.

I en pressemelding avviser imidlertid UCI alle påstandene.

– Christopher Froomes TUE (medisinsk fritak) for bruk av kortikosteroider ved inntak gjennom munnen, ble gitt 29. april 2014 basert på en godt dokumentert medisinsk journal og i samsvar med UCI-reglementet og de relevante retningslinjene fra WADA. TUE’en ble gitt for en bestemt periode, slik som vanlig. UCI ønsker å understreke at i henhold til gjeldende regler - som er i samsvar med WADA-koden og WADAs retningslinjer for TUE – ville alle ryttere med samme symptomer som Chris Froome fått en liknende TUE, heter det blant annet i pressemeldingen fra UCI.

Var syk i forkant
Froome måtte stå over klassikerrittet Liege-Bastogne-Liege på grunn av en infeksjon i brystet, og konsulterte sin personlige lege som ikke foreskrev noen form for steroider, skriver Cycling News.

Før Tour de Romandie søkte Sky-lege Alan Farrell om at Froome kunne ta en viss dose av prednisolon hver dag gjennom løpet. 

Den forespørselen ble godtatt, men altså uten å følge de rette instansene hevder avisen. Froome vant Tour de Romandie for andre året på rad.

Ifølge den franske avisen skal WADA ha mottatt dokumentene og de etterforsker hendelsen.

– Sikker på at ting er i orden

Gabriel Rasch debuterte som sportsdirektør for Sky i Tour de Romandie. Han er helt rolig på at alt er gått etter boken.

– Jeg er ikke så flink på de greiene der, men jeg er rimelig sikker på at ting er i skjønneste orden, sier Racsch til procycling.no.

Den britiske sammenlagtrytteren deltar i disse dager i TV 2-sendte Critérium du Dauphiné, og mistet lørdag sammenlagtledelsen til Alberto Contador.

Søndag avsluttets etapperittet.

Se siste etappe på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 15.25.