Hans Geering (Sam Kelly) til høyre med seriens andre fremtredende nazi-offiser, Erich von Strohm, spilt av Richard Marner. Foto: BBC
Hans Geering (Sam Kelly) til høyre med seriens andre fremtredende nazi-offiser, Erich von Strohm, spilt av Richard Marner. Foto: BBC

Skuespilleren bak Allo Allos late nazi-kaptein Hans Geering er død

Sam Kelly sovnet lørdag morgen inn etter lang tids sykdom, 70 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For norske seere var Kelly mest kjent som kaptein Hans Geering i «Allo Allo», som gikk i repriser på NRK fra 1989 og til ut på 2000-tallet.

Den britiske situasjonskomedien, som var satt i et nazi-okkupert Frankrike under andre verdenskrig, handlet om kaféeieren og kvinnebedåreren René Artois – som ikke bare gjemmer unna stjålet kunst for nazisten Geering og hans offiserskollega Erich von Strohm, men også holder to soldater fra det britiske luftforsvaret skjult.

Geering, i Sam Kellys skikkelse, var en av de andre faste rollefigurene i serien. Han tok mange av de typiske naziststereotypiene på kornet.

Han var for eksempel slett ikke sjokkert over å finne ut at uniformen hans var sydd av en jødisk skredder, og var også hele tiden for lat til å si «Heil Hitler!» – derav bare «...tler!».

– Sam sovnet stille inn etter å ha kjempet tappert mot lang tids sykdom, sier han agent Lynda Ronan til BBC News.

– Han etterlater seg ikke noen familie, men har mange venner som stod ham nært, sier hun videre.

– Veldig trist å høre om Sam Kellys bortgang. Han gjorde en fantastisk skikkelse som Hitler i et komidrama jeg laget, skriver Stephen Fry på Twitter.