NEDTUR: Det ble en fryktelig kveld for Spania, Sergio Ramos og Iker Casillas mot Nederland. FOTO: NTB SCANPIX
NEDTUR: Det ble en fryktelig kveld for Spania, Sergio Ramos og Iker Casillas mot Nederland. FOTO: NTB SCANPIX

– Så ut som Casillas' siste landskamp

Alle god ting har en ende. Iker Casillas hadde ikke sluppet inn mål på over sju timer før det rant inn. Får han sjansen til å slippe inn flere?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Iker Casillas’ sjuende mesterskap med Spania, så det ut som det siste. Han er en legende. Mot Nederland spilte keeperen sin 155. landskamp.

Ingen spanjol er i nærheten, og kun estiske Martin Reim har flere i Europa. Han har vært fast siden han var 19 år, etter EM i 2000. Vært med på opp- og nedturer. Har en personlighet som har gjort han til en naturlig kaptein.

Han har vunnet ett verdensmesterskap og to europeiske mesterskap med sitt kjære landslag.

Men hans 155. landskamp så også ut som hans siste. Dessverre.

For med kun to ligakamper i bagasjen fra sist sesong. Manglende tillit fra både Mourinho og Ancelotti (til tross for at han fikk spille i Champions League og cupen, 22 kamper totalt) har preget de siste par sesongene i karrièren til 33-åringen.

Målet han slapp inn i Champions League-finalen, kom ikke etter stødig spill.

Keeperspillet i VMs åpningskamp, var langt fra det vi har blitt vant med fra Iker Casillas.

Og det var kanskje beskrivende at han var i ferd med å sette VM-rekord, da Robin van Persie stupte som en flygende hollender, og utliknet for de oransje.

Walter Zengas legendariske rekord fra VM 1990 med 517 minutter uten å slippe inn mål, sto for fall. Men Casillas’ rekke fra han slapp inn mot Chiles Rodrigo Millar i forrige VM, stoppet på 477 minutter.

Det blir spennende å se hva Vicente del Bosque velger å gjøre. Han er kjent for å være sta. Han er kjent for å være lojal. Og han er kjent for å stå ved sine menn. Derfor er det heller på ingen måte noen overraskelse om Casillas står mot Chile på Maracanã i neste kamp.

Men tvilens frø er sådd.

Real Madrid vant begge turneringene Casillas sto. De vant ikke ligaen, der Diego Lopez var førstekeeper. Flere har faktisk tippet at Casillas er tilbake som førstekeeper i Real Madrid neste sesong.

Men smellen mot Nederland var spesiell.

Han har aldri før sluppet inn flere enn to mål i en VM/EM-kamp (kvalifisering og mesterskap). Han har kun to ganger i karrieren, på over 800 kamper, sluppet inn flere enn fem mål, og det var i Copa del Rey for over åtte år siden, og mot Barcelona i 2009. To ganger tidligere har han sluppet inn fem.

Dette var en av de mørkeste dagene i Iker Casillas’ karriere.

Spørsmålet blir om han får muligheten til å rette det opp igjen. David de Gea er eldre enn Casillas var da han ble Spanias førstekeeper. Men de Gea har åtte minutters a-landslagserfaring. Pepe Reina er sannsynligvis andrekeeper. Men vil det være et steg opp?

Antagelig ikke.

Tapet mot Nederland var langt fra Iker Casillas’ skyld alene. Men han spilte en dårlig kamp.

Og det blir alltid synlig når keepere går på slike miner.

Og alle elleve kan ikke vrakes etter én kamp. Spørsmålet er om Casillas blir det. Om han reiser seg mot Chile, kan Spania fremdeles gå videre fra Gruppe B.

Og de kan fortsatt vinne VM. De tapte åpningskampen for fire år siden også. Det var glemt da keeperlegenden sto med VM-troféet i hånda. Dette nederlaget glemmes nok ikke like lett.

Men det blir likevel en parantes om historien fra fire år siden gjentas.