Mareritt-kveld for Casillas da Nederland ydmyket Spania 

– Usikker på om han spiller mer i VM, sier Kasper Wikestad om Spanias kaptein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania fikk en verst tenkelig start på mesterskapet i Brasil da de VM-åpnet mot Nederland fredag kveld.

For etter at Xabi Alonso sendte den regjerende verdensmesteren i føringen i den første omgangen handlet alt om Nederland.

– Et tilbakeslag ingen forventet
Robin van Persie, Wesley Sneijder og Arjen Robben gjorde til tider akkurat som de ville og sørget for at spanjolene ble sendt som slakt av banen med hele 5-1 i sekken.

– Dette er et tilbakeslag som ingen forventet. Men i et VM kan slikt skje. Nå må vi vinne de to siste kampene, for vi ønsker ikke å ryke ut ennå. Men det kommer til å bli vanskelig for oss, sier Andrés Iniesta etter kampen.

Også trener Vincente del Bosque var skuffet etter den svake forestillingen.

YDMYKET: Iker Casillas hadde en helsvart aften i Salvador.      AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
YDMYKET: Iker Casillas hadde en helsvart aften i Salvador. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

– Vi tapte kampen. Det må vi bare godta. De var bedre enn oss i første omgang mens vi dominerte den første. Vi må akseptere at vi gjorde mange feil, men alle kjempet for et bedre resultat, sier han.

– Kan ikke forklares
En som var langt mer fornøyd var tomålscorer Robin van Persie.

– Det er utrolig. Det er en drøm som gå ri oppfyllelse for hele Nederland.

– Hva skjedde?

– Det kan ikke forklares. Slike ting skjer bare. Vi må nyte det mens vi kan. Det er helt fantastisk, det gir oss tross alt tre poeng, sier han.

SE ALLE HØYDEPUNKTENE OVER

Tror Casillas er ferdig
En som var ekstra uheldig var spanjolenes sisteskanse og kaptein Iker Casillas. Real Madrid-spilleren hadde en helsvart aften og var uheldig på tre av baklengsmålene til Nederland.

– Hvem har sagt at kontringsfotball ikke kan være flott? Noen fantastiske scoringer. Jeg er usikker på om Casillas får spille noe mer i dette mesterskapet. Han har vært leder og kaptein for dette laget, men jeg lurer på om Del Bosque gjør seg opp noen tanker om det finnes bedre keepere på benken, sier TV 2s fotballekspert Kasper Wikestad etter at kampen er ferdig.

Han er ikke overrasket over at Spania taper kampen, men sjokkert over måten det skjer på.

– Det er ingen skrell at Nederland slår Spania, men at Spania taper 5-1 er en kjempeskrell.
Jeg tror ikke Spania har tapt så mye på 50-60 år uten at jeg har det klart foran meg her, sier Wikestad.

Han er usikker på hva som kan skyldes totalsvikten til den ellers så solide fotballgiganten.

– Det er vanskelig å si. Det er jo en kollektiv kollaps. Kanskje de var litt for trygg på seg selv. De møter jo et verdensklasselag på å sette fart i riktig retning i tillegg til at de har en keeper som svikter fullstendig, sier han.

Alonso sendte Spania i føringen
Men alt så lenge ut til å gå oppskriftsmessig for Spania. Etter 27 minutter tredde Xavi vakkert gjennom Diego Costa som deretter ble tatt da han fintet bort Stefan de Vrij.

Dommeren pekte på straffemerket, og en iskald Xabi Alonso kunne sende spanjolene i føringen.

Og ikke lenge etter kunne spanjolene doblet ledelsen. Andrés Iniesta åpnet hele det nederlandske forsvaret med en nydelig pasning til David Silva. Men alene med Jasper Cillessen ble Manchester City-spilleren litt for arrogant, og Nederland slapp med skrekken. 

Perlescoring av van Persie
Og da Spania sviktet foran mål valgte Nederland og Robin van Persie å vise hvordan det skulle gjøres. Daley Blind fant Robin van Persie med en vakker pasning. Manchester United-spissen så at Iker Casillas sto langt ute og headet ballen i bue over Spanias målvakt. En nydelig scoring av angriperen.

Robben viste seg frem
Nederland så ut til å løfte seg etter scoringen. Da lagene kom ut til andre omgang var det plutselig de oransjekledde som styrte kampen.

Åtte minutter ut i omgangen viste Dailey Blind nok en gang frem pasningsfoten. Denne gangen fant han Arjen Robben som svarte med å rundlure Gerard Pique og banke ballen inn bak Casillas.

Nederlands snuoperasjon rystet Spania som nå hadde nok med å forsvare seg mot oransjetrøyenes angrepsstjerner. Og like etter smalt det igjen. Stefan de Vrij, som var mannen som laget straffespark tidligere i kampen, dukket opp i enden av et frispark fra Sneijder og stanget inn Nederlands tredje mål.

Bekmørkt for Casillas
Og da kvelden ikke så ut til å kunne bli verre for den regjerende verdensmesteren rotet Iker Casillas det virkelig til helt bakerst.

Kapteinen mottok en enkel pasning fra Sergio Ramos som med en elendig touch miste ballen til Robin van Persie. Storscoreren hadde dermed få problemer med å trille inn sin andre scoring for kvelden.

Men marerittet var likevel ikke over for Casillas og Spania. Like etter ble Sergio Ramos parkert av Arjen Robben etter en pasning i bakrommet fra Wesley Sneijder. Deretter rundet han Casillas som ender med å krabbe etter den fotrappe nederlenderen. Til slutt kunne Robben plassere ballen inn i det åpne målet og gjøre ydmykelsen komplett.