Lov fra 80-tallet gjør dette ulovlig i Norge

50.000 nordmenn har kuttet ned på røyken, eller stumpet den helt, ved hjelp av den langt mindre farlige elektroniske sigaretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men foreløpig er den forbudt i Norge, og helsemyndighetene har ingen umiddelbare planer om å tillate den på markedet.

– Uetisk å ikke ta e-sigaretten i bruk, mener en av Norges fremste forskere på røyking, Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning.

Egen butikk på grensa

På et gatehjørne i idylliske Strømstad i Sverige ligger e-ciggbutiken. Der selges det utelukkende e-sigaretter og tilbehør over disk. Denne butikken åpnet sine dører i fjor, etter to rettsrunder i Sverige.

Bare en av ti kunder er svenske.

– Nitti prosent av våre kunder er nordmenn som synes det er kjedelig at ikke elektroniske sigaretter er lov i Norge, sier Johanna Wassmuth, daglig leder for butikken.

ULOVLIG: En lov fra 80-tallet gjør at det ikke er lovlig å innføre nye nikotinholdige produkter på det norske markedet. (Foto: TV 2)
ULOVLIG: En lov fra 80-tallet gjør at det ikke er lovlig å innføre nye nikotinholdige produkter på det norske markedet. (Foto: TV 2)

– De kommer hit for å handle e-sigaretter og aromaer, fordi de vil ha det og det hjeper.

Wassmuth forteller om nye kunder, og de som stadig kommer tilbake etter å ha kuttet ned på, eller kuttet ut tobakksrøyken helt.

Blant de som er innom denne dagen er Wenche Ødegaard og ektemannen. Wenche forteller at mannen er til behandling på Radiumhospitalet for lungekreft. Hun prøver å dampe en e-sigarett for første gang.

REAGERER: Karl Erik Lund mener det er utisk at e-sigaretten ikke er lovlig i Norge. (Foto: TV 2)
REAGERER: Karl Erik Lund mener det er utisk at e-sigaretten ikke er lovlig i Norge. (Foto: TV 2)

– Det smaker faktisk godt! Nå må vi prøve noe nytt. Jeg tror ikke jeg kommer til å kutte ut røyken helt, men det er verdt et forsøk, i alle fall, sier kvinnen fra Lillehammer.

En annen som har forsøkt e-sigaretten er Tore Berg, som ble anbefalt e-sigaretten av en kompis. Han har kuttet ut tobakken helt, og savner ikke røyken.

– Jeg røkte 20 sigaretter om dagen. Bare 5-6 ganger har jeg hatt lyst på en røyk etter at jeg begynte med e-sigaretten. Fra å bruke 3000 kroner i måneden på røyk er jeg nå nede i 250, sier Tore, som i utgangspunktet ikke gikk med planer om å slutte.

Ulovlig

Berg forstår ikke hvorfor norsk lov tvinger ham over riksgrensen for å kjøpe et produkt som har fått ham til å slutte å røyke – helt problemfritt.
En lov fra 1980-tallet sier nemlig at det ikke er lov å innføre nye nikotinholdige produkter på det norske markedet.
Men det har ikke stoppet de rundt 50 000 nordmennene som allerede har tatt e-sigaretten i bruk.

Dette er nesten utelukkende røykere eller forhenværende røykere som har sluttet å røyke.

– De har altså gått over fra et dødelig produkt til et alternativ som ikke er helt risikofritt, men langt mindre farlig, forklarer Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus.

Han mener helsemyndighetene snarest må tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter i Norge.

– Det er nærmest uetisk å ikke ta i bruk et nytt virkemiddel når vi vet at det dør 5500 mennesker i Norge hvert år på grunn av røyking.

Men i Helsedirektoratet vil man ikke forhaste en legalisering. Der vil man utrede under hvilken form man eventuelt skal markedsføre e-sigaretten, om dette for eksempel skal introduseres som et legemiddel for røykeavvending.

– I tillegg kan dette bli noe som virker attraktivt på ungdommer, advarer Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Den største forskjellen mellom en e-sigarett og en vanlig sigarett er at den verken inneholder giftig kullos eller kreftfremkallende tjære.

Mindre nikotin

Den største forskjellen fra en vanlig sigarett er at e-ciggen verken inneholder kullos eller kreftfremkallende tjære.

– Min konklusjon er at vi må lage et regelverk for e-sigaretten som letter tilgjengeligheten for uhelbredelige nikotinister slik at de får et skadereduserende inntak av nikotin, mener Karl Erik Lund.

En legalisering kan komme, men aller tidligst til neste år. Først skal det utredes både hos Helsedirektoratet og hos Folkehelseinstituttet.

Så til deg som vil slutte å røyke og begynne å dampe: Enn så lenge må du på harrytur for å bli litt mindre harry.