Obama vil ikke sende soldater til Irak

USAs president sier at de vurderer andre alternativer for å støtte Iraks styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke aktuelt for USA å sende amerikanske soldater tilbake til i Irak.

Det sa president Barack Obama da han møtte pressen utenfor Det hvite hus fredag kveld klokken 18, norsk tid.

Torsdag sa Obama at han ikke utelukker noe når det gjelder å hjelpe Irak i kampen mot opprørerne. Fredag sier han altså at han ikke sender amerikanske styrker til Irak, men vurderer alternativer.

– Jeg har bedt sikkerhetstjenesten om alternativer som kan støtte Iraks sikkerhetsstyrker. Jeg vil vurdere disse løsningene de neste dagene, sier Obama.

Religiøs leder ber irakere ta til våpen

Etter at ekstremistiske opprørsstyrken har tatt kontroll på flere store byer i Irak på få dager, frykter mange hva som vil skje om de tar seg inn i Bagdad. Opprørerne har sverget at de vil fortsette felttoget til Bagdad og Kerbala.

Samtidig strømmer rekrutter til hovedstaden for å verve seg til kampen mot opprørerne.

Iran har lovet å støtte de sjia-muslimske myngdighetene i Irak militært.

Nå oppfordrer sjia-muslimenes høyeste åndelige leder alle som kan, til å ta til våpen. 

Flere land har begynt å evakuere statsborgere som befinner seg i Irak. Nabolandene, Jordan, Saudi-Arabia og Tyrkia. følger nervøst med på situasjonen.

– Vi kan ikke gjøre det for dem

USAs president Barack Obama rettet sterk kritikk mot irakiske ledere. Bare hvis irakerne selv viser ansvar, vil USA hjelpe.

Ifølge Obama er det i siste instans opp til irakerne selv å få slutt på striden mellom landets ulike folkegrupper og å skape fred.

– USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sier presidenten.

Han sier også at enhver amerikansk innsats må bli fulgt opp av anstrengelser fra irakiske ledere og fremholdt at situasjonen i Irak dreier seg om et regionalt og langsiktig problem.

– Dette er en vekker. Irakiske ledere må vise evne til å ta vanskelige avgjørelser og inngå kompromisser. Det kreves en seriøs og oppriktig innsats fra irakiske ledere for at Irak skal kunne legge bak seg sekteriske konflikter og mistillit.

Obama fastslo også at irakiske styrker har vært ute av stand til å forsvare seg mot ISIL og at den ytterliggående gruppa derfor har tatt kontroll over deler av landet, noe som også kan utgjøre en trussel mot USAs nasjonale interesser.

– ISIL en ondskapsfull organisasjon som har dratt fordeler av det som skjer i Syria, sa Obama.

Saken oppdateres!

(TV 2/ NTB)