– Andreplass er ikke noe jeg samler på

Magnus Carlsen slo Simen Agdestein - men turneringsseieren glapp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Andreplasser er ikke noe å samle på, men all ære til Karjakin.

Det sa Magnus Carlsen diplomatisk etter at seieren i Norway Chess glapp på siste dag i turneringen.

23-åringen måtte slå Simen Agdestein og håpe på at Sergej Karjakin ikke vant mot Fabiano Caruana for å vinne Norway Chess fredag.

Den topprangerte nordmannen gjorde sin del og slo sin gamle læremester, men det viste seg til slutt å være til liten nytte.

Karjakin slo nemlig Caruana med svarte brikker, og tar derfor også turneringsseieren foran Carlsen - for andre året på rad.

Se hele intervjuet i toppen av saken!

– Fortjent? Tja...
– Jeg er godt fornøyd med å vinne partiet, men prestasjonen var ikke noe å hoppe i taket over. Andreplass er OK, men det er heller ikke noe jeg samler på. Formen har vært opp og ned. Det har vært gode dager, men så har det vært for mange dårlige også. Så til en annen gang må det være flere gode dager rett og slett for at jeg skal være helt foran, fortalte han til TV 2.

Norway Chess ble på mange måter en reprise av fjorårsutgaven i og med at russeren vant foran nordmannen også i 2013.

Det hadde ikke bæringen sett for seg.

– Jeg hadde ikke sett for meg en reprise, nei. Han tapte jo mot Aronian, før han avsluttet en rekke på 17 remiser og deretter vant ganske heldig mot Alexander Grisjtsjuk. Og bare for noen dager siden så han ut til å falle ned på under 50 prosent mot Anish Giri, så det har vært en utrolig reise for ham. All ære til han for at han klarte å ta seg sammen og vinne de to siste partiene. 

– Føler du at seieren er fortjent?

– Tja... Det som er litt pussig er at etter alle de heldige omstendighetene som har gitt meg muligheten til å spille for turneringsseieren på slutten, så føler jeg at det er litt uheldig at Karjakin, som har hatt marginene enda mer på sin side enn meg, tar det til slutt. Spesielt i og med at jeg burde ha vunnet i går. 

– Det er godt å være ferdig
For Simen Agdestein ble det en noe skuffende slutt på en turnering som begynte så bra.

Syv remiser på de første syv partiene var smått sensasjonelt, men tap i de to siste gjorde at den tidligere fotballspilleren til slutt havnet sist i den råsterke turneringen.

– Magnus vinner mirakuløst i dag. Jeg burde egentlig ikke ha tapt. Jeg står helt greit etter trekk 40, men jeg blir så sliten. Jeg klarte ikke å tenke lenger, og brukte opp energien før trekk 40. Og da gikk det veldig fort ned, rett og slett, sa Agdestein til TV 2, før han måtte ta en hostepause.

– Jeg hadde forresten tenkt å være ferdig med hosten før turneringen var ferdig, la han til.

– Hvordan er helsen din?

– Den er faktisk ganske bra - jeg hoster bare litt av og til enda. Men det er godt å være ferdig. Jeg var fryktelig sliten etter gårsdagens parti. Og etter trekk 40 så bare fungerte ikke hodet lenger. Jeg ble bare så sliten av meg selv, holdt jeg på å si. Varm rundt ørene og bare... Det er jo litt komplisert. Men nå når partiet er ferdig kan jeg tenke helhetlig, og jeg har spilt en kjempegod turnering og lært utrolig mye. Jeg synes at jeg har spilt bra, bortsett fra da jeg hadde sjansen til å vinne. Men sånn er det. De som har fulgt med ser at alle gjør store feil her. Selv de beste i verden gjør feil - det er en del av greia. Jeg har lært helt utrolig mye, sa han.

Se hele intervjuet med Agdestein til høyre!

Den store feilen
Utgangspunktet for Carlsen var så enkelt som du får det i sportsverdenen: bare seier ville være godt nok. 

Ekspertene i TV 2s studio spekulerte derfor i om bæringen ville gå svært så offensivt til verks for å tidlig ta initiativet i partiet, og det skulle vise seg å stemme.

Carlsen begynte med en såkalt «slavisk åpning» - bonden foran dronningen til d4, etterfulgt av bonde til c4 - og fikk tidlig ut sine offiserer. 

Agdestein kom ikke direkte skeivt ut, men en lang betenkningstid på trekk nummer ti indikerte at den norske veteranen ikke hadde alt under kontroll.

Trekket, en bonde som slo på c4, engasjerte TV 2s ekspertpanel.

– Dette er en stor avgjørelse. Simen slo ut Magnus sin bonde, som var udekket. Det store spørsmålet er hva Simen har planlagt nå, kommenterte Jon Ludvig Hammer.

– Her kan det bli mange slagvekslinger, spådde Espen Lie, og la til:

– Dette er uoversiktlig, så nå spørs det hvem som regner best og klarer å utnytte situasjonen.

– Jeg er sjokkert
Etter denne «store avgjørelsen» var det Carlsen sin tid til å tenke seg godt om. 

– Jeg tror Magnus er ganske optimistisk. Han sitter og tenker «var dette lurt? Hvorfor gjorde Simen dette? Dette er jo ikke lurt i det hele tatt». Også er han kanskje litt usikker på seg selv, så nå kommer han til å bruke litt tid på å forsikre seg om at han har kontroll, sa Hammer.

Etter mer en ti minutter gjorde han det computeren anbefalte og flyttet springeren til e5 - noe som gjorde at computeren vurderte sjansens for Carlsen-seier som betydelig større enn det motsatte. 

Så forbausende var den «store avgjørelsen» til Agdestein at det ble spekulert i om 47-åringen rett og slett hadde glemt hva han hadde forberedt før partiet.

Det hadde en tydelig irritert Jevgenij Romanov, Agdesteins sekundant, ikke noe klart svar på.

– Jeg vet ikke hva han tenker. Enten har han bestemt seg for å være kreativ og gå ut av forberedelsene, eller så har han glemt hva vi pratet om. Men han kan umulig ha glemt hva vi pratet om for tre timer siden. Jeg er sjokkert - alle mine forberedelser er bortkastet nå, sa han til tv2.no. 

Se hele det intervjuet til høyre!

– Ser skummelt ut
Kreativ eller glemsk, samme hva Agdestein var så det ikke ut til å fungere veldig godt. 

Carlsen fikk et solid overtak i sentrum, samtidig som hans springere var langt mer aktive enn Agdesteins. 

Når Carlsen så flyttet dronningen til d3 i sitt 16. trekk, havnet Agdestein i enda større trøbbel.

– Dette er overraskende og aggressivt. Magnus kan svekke stillingen til kongen til Simen ved å fjerne mange av bøndene rundt den. Dette ser skummelt ut, kommenterte Hammer.

Agdestein fikk noe å tenke på og brukte også betydelig med tid før han gjorde sitt neste trekk.

Men det gjorde også Carlsen i de påfølgende trekkene. Agdesteins solide bondestruktur gjorde livet vanskelig for den regjerende verdensmesteren, og stillingen utjevnet seg gradvis i det de nærmet seg tidskontrollen.

– Ny kjempetabbe
I perioden rett i etterkant av at de første 40 trekkene var unnagjort, så det lenge ut til å gå mot remis - til tross for Agdesteins store blunder tidligere i partiet.

Men så ble 47-åringen for ivrig igjen. 

Hans 43. trekk, bonde som slo på c4, gjorde at computeren plutselig vurderte det som overhengende sannsynlig at Carlsen kom til å vinne, og den prosentsatsen bare steg i løpet av de neste trekkene.

– Her kan jeg ikke skjønne noe annet enn at Simen har gjort en ny kjempetabbe, sa Hammer.

Agdesteins bønder på kongefløyen sto relativt ubeskyttet, noe som ga Carlsen muligheten til å «spise» flere av de - som Hammer i TV 2s studio liker å kalle det.

Muligheten tok Carlsen vare på. 

Etter 55 trekk og fire timer var den helnorske duellen over. Eleven slo sin gamle læremester, men kunne ikke juble for turneringsseier.