Vidal har egentlig alt en midtbanemann skal ha. Han er kanskje verdens beste boks-til-boks-spiller, skriver Kim Robin Haugen. (AP Photo/Bruno Magalhaes)
Vidal har egentlig alt en midtbanemann skal ha. Han er kanskje verdens beste boks-til-boks-spiller, skriver Kim Robin Haugen. (AP Photo/Bruno Magalhaes)

Haugens VM-blogg: Chile-Vidal kalles ikke «krigeren» uten grunn

Kim Robin Haugen blogger om Chiles sterke mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et verdensmesterskap er på mange måter et gigantisk utstillingsvindu hvor vi får se de beste i aksjon, mot nettopp de beste. I så henseende blir det naturlig å snakke om spillere som Messi, Neymar og Ronaldo - fortjent nok.

Men for det norske tv-publikum, når matchen mellom Chile og Australia sparkes i gang på TV 2 ved midnatt, da ber jeg dere følge nøye med på Chiles nummer åtte: Krigeren og kunstneren Arturo Vidal (27).

For norske serie A- og Juventus-fans er selvfølgelig Vidal en velkjent herremann med ubestridte kvaliteter, men for den «vanlige» fotballsupporteren som holder seg til Premier League og har gjort det siden den legendariske tippekampen startet, ja så er kanskje Vidal bare en av mange gode fotballspillere der ute.

Vidal startet sin seniorkarriere i hjemlandet og klubblaget Colo-Colo. På kort tid etablerte Vidal seg som en nøkkelspiller og var en viktig bidragsyter til at klubben hentet hjem flere seriemesterskap. Men Vidal viste seg ikke bare frem i hjemlig serie, han leverte strålende prestasjoner i U-20 VM i 2007, hvor Chile ble slått ut i semifinalen av Argentina, som for øvrig vant hele turneringen.

Vidals gode prestasjoner på klubb og landslag ble raskt lagt merke til hos storklubber i Europa. Legenden Rudi Völler, sportdirektør i Bayer Leverkusen, åpnet sjekkheftet i en overgang stipulert til åtte millioner euro.

Vidal etablerte seg raskt som en meget viktig mann for Leverkusen, enten han spilte høyre back, defensiv midtbane, sentral midtbane, venstre kant eller hengende spiss! Til tross for at Vidal ofte ble brukt som «skjerm» foran den bakre fireren, leverte han en fantastisk 2010/11 sesong i Bayer Leverkusen med ti mål og elleve målgivende pasninger. Hans prestasjoner var så gode at han ble tatt ut på årets lag i Bundesliga, et lag som ellers bestod av veldig mange Bayern- og Dortmund-spillere.

Samtidig med gode prestasjoner for klubblaget, var Vidal en viktig bidragsyter på det chilenske landslaget. Selv om Bayer Leverkusen er en stor klubb, skulle en enda større klubb snart få nytte seg av Vidals tjenester, nemlig Juventus. Vidal viste seg raskt frem for «den gamle dame» og var helt sentral i et Juventus lag som hentet hjem ligatittelen og kun slapp i 20 mål på 38 kamper. Vidals løpskraft og defensive innsats var helt uvurderlig for Chiellini, Barzagli og de andre i Juventus forsvaret.

2012/13-sesongen ble ikke noe dårligere for Vidal, som nok en gang ble seriemester, og hvor han leverte mål og assist på løpende bånd. Det hele ble repetert i 2013/14 sesongen med et overlegent seriemesterskap, det tredje på rad for Juventus og Vidal.

Når jeg snakker om Vidal som en av verdens beste midtbanespillere, er det med bakgrunn i hans åpenbare kvaliteter og hans spillemessige prestasjoner, spesielt for Juventus. Vidal har egentlig alt en midtbanemann skal ha. Han er kanskje verdens beste boks-til-boks-spiller, hvor han dekker enormt store rom både offensivt og defensivt. Disse egenskapene har Juventus så til det fulle fått betalt for, både i form av defensiv trygghet, men også offensiv kraft. Vidal er god med ballen, har stor tacklingsstyrke og er svært farlig på dødballer.

Vidal kalles ikke «krigeren» uten grunn, men når han samtidig kan plusse på med så mange andre ferdigheter, da ser vi en spiller på det øverste nivået i internasjonal fotball. Så blir spørsmålet om Vidal med sin kraft i spillet kan være med på å løfte Chile til nye høyder i VM, det blir utfordrende og vanskelig, men er det en spiller som kan bidra til nettopp dette, ja så er det 27 år gamle Arturo Erasmo Vidal Pardo!

Enig ? Uenig ? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen