VM-SEGWAY: Denne fyren kjørerTourists ride on the electric transport called Segway, in front of Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on March 31, 2014. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
VM-SEGWAY: Denne fyren kjørerTourists ride on the electric transport called Segway, in front of Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on March 31, 2014. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

1. juli blir dette lov

I sommer kan du kjøre ståhjuling i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Segway-vedtaket ble gjort i Statsråd i dag, og vil gjelde fra 1. juli. Og selv om mange har advart mot ulykker når ståhjulingene slippes løs på norske veier, blir det ikke påbudt å bruke hjelm. 

– Jeg er veldig glad for at vi nå får dette på plass. Selvbalanserende kjøretøy vil være til glede og nytte for mange, både for turistnæringer og arbeidsplasser med lange avstander sier statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud.

Kjøretøyet skal ha en maksimal hastighet på 20 kilometer i timen. Bredden skal ikke være over 85 cm og vekten ikke over 70 kilo.

Kjøretøyet skal være utstyrt med frontlys, baklys og reflekser. Det stilles også krav til bremsekraft. Kjøretøyet skal i tillegg ha signalhorn eller signalklokke, tilsvarende det som brukes på sykkel. Det vil ikke være krav om bruk av hjelm. Det vil heller ikke stilles krav om obligatorisk opplæring.

– Men jeg vil oppfordre folk til å bruke hjelm, kjøre forsiktig og ta hensyn til andre trafikanter, sier Hoksrud. 

Her er reglene:

  • Det innføres 16 års aldersgrense for å kjøre såkalte selvbalanserende kjøretøy, men ikke krav om registrering eller egen forsikring.
  • Selvbalanserende kjøretøy kan brukes på samme arealer som er tillatt for sykkel, det vil si på fortau, sykkelfelt, gangfelt og på høyre side i vegbanen.
  • Det vil ikke være lov å bruke kjøretøyet på veger med fartsgrense over 60 kilometer i timen.
  • Det vil heller ikke være lov å bruke kjøretøyet i utmark og på vann som er isbelagte.
  • Hvis du blir tatt for å kjøre med selvbalanserende kjøretøy på veger hvor fartsgrensen er over 60 km/t, vil satsen på forelegget være 2000 kroner. Brudd på andre trafikkregler fører til et forenklet forelegg, med halv sats. Satsene for slike overtredelser varierer i størrelse.