REDESIGN: Møbelsnekker Kenneth Rockers i «Redesign» er ekspert på å fikse gamle møbler, og han deler velvillig av sin kunnskap. Foto: Aspect Film
REDESIGN: Møbelsnekker Kenneth Rockers i «Redesign» er ekspert på å fikse gamle møbler, og han deler velvillig av sin kunnskap. Foto: Aspect Film

Slik fikser du gamle møbler

«Redesign»-ekspert gir deg tips om hvordan du går frem med puss og overflatebehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å pusse opp gamle møbler, spesielt teakmøbler, er veldig populært om dagen.

Ved nedpussing av flater, oljebehandling eller maling kan gamle, antikke møbler bli freshe og unike.

Men da er det noen forholdsregler man bør være obs på. Møbelsnekker Kenneth Rockers gir deg tipsene.

Finert eller heltre?

Hvis du skal pusse opp et gammelt møbel, er det viktig å sjekke om det er finerte flater eller heltre.

– Finert vil si at det er skrella treblad som er limt opp på et annet, og de kan være veldig tynne. Så når man da pusser, er det lett å pusse gjennom treverket. Hvis du vil beholde trestrukturen, så vil man helst unngå dette. Derfor må man være veldig forsiktig, sier Kenneth.

Om uhellet først er ute, er ikke all håp svunnen. I noen tilfeller kan en møbelsnekker fikse problemet. For en amatør vil heltre være lettere å pusse opp.

Slik pusser du

Når det gjelder pussing, så pusser man først ned med 80 papir, til man ser at det som skal bort er borte. Så går man på 120 papir, pusser bort ripene til 80 papiret, og så 180 papir så man pusser bort ripene til 120 papiret.

– Man bruker finere papir for å pusse bort ripene fra det andre papiret. Men finere papir enn 220 er ikke vits å bruke på treverk. Husk å puss i treverkets lengderetning. Eller så blir det stygt, sier Kenneth.

Han råder også at man demonterer møbelet før man pusser. Da får man et mye bedre resultat.

Bruk ordentlig olje

Når pussejobben er unnagjort, er det overflatebehandlingen som gjenstår. Husk å tørk vekk pusset før du starter.

Ønsker du å olje møbelet, er det viktig å bruke en ordentlig olje sier Kenneth.

– Ikke spar penger på oljebehandlingen. Den man kjøper i butikken er bare drit. De fleste byggvare-butikker har ordentlig olje, som for eksempel Osmo og Biofa. Det er vanlige oljer, som er lett å få tak i, tilføyer han.

Møbelsnekkeren anbefaler også at du følger bruksanvisningen på oljespannet nøye.

Husk dette når du skal male

Før du skal male møbler så er det viktig at lakkede flater (rester av gammel oljemaling, eller lakk) pusses ned, så det blir matt og ripet opp.

– Så bruker man en heftegrunn, og så maler man med den fargen man vil ha. Da bruker man maling som er beregnet på møbler, eller typen man bruker på lister. Forskjellig veggmaling må du unngår – det sitter på i 10 minutter, råder Kenneth.

For flere nyttige interiørtips, se på «Redesign» på TV 2 Bliss søndag kl. 20.00.