HELNORSK DUELL: Magnus Carlsen vs. Simen Agdestein, partiet alle har ventet på, kan være med på å avgjøre Norway Chess .
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
HELNORSK DUELL: Magnus Carlsen vs. Simen Agdestein, partiet alle har ventet på, kan være med på å avgjøre Norway Chess . Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Slik skal Norway Chess-dramaet avgjøres

– Det kan jo ikke bli mer spennende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo litt dårlig gjort å spørre om, da, i og med at Simen Agdestein og Magnus Carlsen møter hverandre. Men det ideelle scenarioet ville jo være et resultat begge er fornøyde med og som gir Magnus turneringsseieren. Men det er jo umulig.

Det sier presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til tv2.no dagen før Carlsen og Agdestein møtes og Norway Chess skal avgjøres.

Kan avgjøres med lynsjakk
Tre mann kan vinne hele turneringen siste dagen. En av de er norsk. Den andre har blitt turneringens store yndling. Og flere av partiene har vært av den høyst dramatiske sorten.

Norway Chess har blitt akkurat den suksessen arrangøren hadde håpet på - og kanskje enda litt til.

– Det kan jo ikke bli bedre enn det her. Det kan jo ikke bli mer spennende, sier presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til tv2.no dagen før det hele skal avgjøres.

Så spennende og jevnt kan det bli, at en lynsjakkturnering kan bli nødvendig for å kåre en vinner.

Følg den siste runden av Norway Chess fra klokken 14:00 fredag på TV 2 Sportskanalen og i livesenteret på tv2.no

– Litt VM og litt sjakk
Før siste runde med partier er dette utgangspunktet:

Sergej Karjakin leder og er den eneste som har fem poeng. Med det har han skjebnen i egne hender, og vinner turneringen om han slår Fabiano Caruana med svarte brikker.

I så fall vinner han turneringen for andre gang på rad.

Et halvt poeng bak seg har han to mann: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana, som begge har fordelen av å starte med hvite brikker.

Et halvt poeng bak den duoen, med fire poeng, ligger både Alexander Grisjtsjuk, Veselin Topalov og Vladimir Kramnik. 

Men i og med at Karjakin og Caruana møtes fredag, er en av de to nødt til å ende opp med 5,5 poeng. Det gjør at de som står med fire poeng før siste runde ikke kan vinne turneringen.

Det betyr at tre mann kan vinne turneringen: Karjakin, Caruana og Carlsen. Men, all den tid det bare skiller et halvt poeng mellom disse tre, er det langt fra usannsynlig at flere kommer til å dele førsteplassen ved partislutt. 

I det tilfellet har arrangøren planen klar.

– For å kåre en vinner vil vi avholde en lynsjakkturnering mellom de som eventuelt skulle dele førsteplassen. Det vil være to runder med lynsjakk hvor alle som er med møter hverandre. Den som vinner den turneringen, vinner hele Norway Chess, opplyser Aulin-Jansson.

Med andre ord er det fullt mulig at avgjørelsen i Norway Chess først vil falle relativt sent på fredagskvelden. Midt under fotball-VM.

– Jeg tror det norske folk i så fall kommer til å «switche» litt mellom fotball og sjakk, spår sjakkpresidenten. 

– Spillerne trives veldig godt
Verdenseneren, Carlsen, og Sjakk-Norges nye (eller gamle?) yndling, Agdestein, møtes altså fredag.

Det gleder Aulin-Jansson, som også er med å arrangere turneringen.

– Det kan jo ikke bli bedre enn det.

– Er det viktig med norsk seier i en norsk turnering?

– Det tror jeg er mye viktigere for nordmenn enn for oss arrangører. For oss er det viktigste at spenningen varer helt til slutt, og det gjør den nå, sier han.

Norway Chess er den sterkeste turneringen så langt i år målt i deltakernes gjennomsnittsrangering hos Det internasjonale sjakkforbundet. 

Spillere fra Norge, Russland, Bulgaria, Nederland, Armenia og Italia er med, og pressedekningen har vært deretter.

– Jeg tror turneringen blir sett på som en av de mest spennende og en av de aller beste også utenfor Norge. Spillerne har også uttrykt at de trives veldig godt her, så det er bra. Vi håper at turneringen skal være like sterk også neste år, forteller Aulin-Jansson.

– Store ambisjoner
Simen Adgesteins prestasjoner har vært så gode at de nærmest har rystet sjakkverdenen.

TV 2s sjakkekspert, Espen Lie, gikk så langt at han sammenlignet det med da Hellas vant fotball-EM for ti år siden. 

Ikke uventet er Aulin-Jansson svært så begeistret over Agdestein, og sier hans prestasjoner også kan komme til god nytte senere i sommer.

– Det er viktig at vi har flere enn Magnus på et høyt nivå, så absolutt. I tillegg er det OL i Tromsø snart. Agdesteins prestasjoner gir laget selvtillit, og gjør at vi kan stille opp med store ambisjoner, avslutter han.